Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Mouka Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s charakteristikou mouky a výrobou mouky. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Šrotování, otruby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_17
3
Mouka mlýnský produkt, vzniklý mletím obilných zrn podle technologie určené druhem obilí největší význam pro lidskou výživu má pšeničná a žitná mouka pro CV se používá výhradně pšeničná mouka
4
Výroba mouky Výroba mouky se skládá ze dvou základních částí:
1) čištění obilí a příprava pro mletí 2) vlastní mletí obilí
5
Čištění obilí a příprava pro mletí
Obilí určené k mletí prochází nejprve předčistírnou, pak čistírnou a dále se loupe na odíracích strojích. Obilná masa se zbavují prachu, nečistot, cizích příměsí, plevele Předčištění i čištění se provádí na těchto strojích – aspirátor, triér, elektromagnet.
6
Vlastní mletí obilí Zrno se před mletím nakropí na vlhkost 16 %, aby se slupka zvláčněla a nelámala.
7
Mlecí proces se skládá:
z drcení zrna šrotování luštění krupic vymílání třídění a expedice
8
z drcení zrna šrotování – zrno se drtí mezi dvěma rýhovanými válci, které se otáčejí proti sobě. Rozemletím zrna vznikne šrot, který propadává otvory na sítě, tj. směs krupic, krupiček, šrotové mouky a zbytků nerozdrceného zrna. Opakování mletí se provádí 7-8x (mletí na vysoko), nestravitelné zbytky → otruby používáme jako krmivo
9
luštění krupic – je úprava produktů po třídění, prosévání na rovinných vysévačích, tj. jemnější mletí → mletí na krupici, krupičku, na mouku vymílání – konečná fáze mletí mouky, krupice krupičky se rozemílají na mouku požadované zrnitosti
10
třídění a expedice – poslední fáze při zpracování obilí na mouku
- podle zrnitosti se balí do spotřebitelských obalů, pytlů, sáčků Obr.1
11
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Obr. 1: [online].[ cit ]. Dostupné z www: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.