Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma DARY MOŘE- KORÝŠI Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Dary moře- korýši Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 22 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 Osnova O korýších obecně Druhy korýšů, jejichž maso se konzumuje
Charakteristika, použití v kuchyni 4. Procvičování učiva 5. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 O korýších obecně Mají článkovité tělo, články vytvářejí hlavu, hruď a zadeček. Tělo je kryto pevným krunýřem, který korýši během růstu několikrát shazují. Tělo a hlava jsou zpravidla srostlé, ukryté v krunýři, kde se nachází žaludek a střevo, které se před použitím odstraňují. Korýši mají maso uloženo v ocase a klepetech, větší druhy, jako je krab, humr a langusta, také v nohách. Maso je bez tuku, lehce stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerální látky. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Korýše můžeme upravovat mnoha způsoby:
Čerství korýši jsou jen tehdy vhodní k přípravě pokrmů, dokud jsou ještě živí. Ocas korýšů bývá stočený dospod. Natáhneme-li jej rukou a on se nám opět zkřiví, je to známka toho, že korýš je živý. Maso odumřelých korýšů se nesmí již používat k přípravě pokrmů, neboť se v nich krátce po odumření tvoří škodlivé, toxické látky! Korýše můžeme upravovat mnoha způsoby: - menší, upravujeme vařením v celku - větší dusíme, pečeme, opékáme, smažíme Pokrmy upravené z masa korýšů mají svéráznou, příjemnou chuť a jsou oblíbenou lahůdkou. Celé vařené jsou navíc velmi pěknou ozdobou. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Druhy korýšů, jejichž maso se konzumuje
Charakteristika, použití v kuchyni Rak Žije v čistých vodách v jezerech, rybnících a potocích, v ČR je chráněn. Maso je šťavnaté, jemné, mírně nasládlé, na trhu vzácné. Prodává se živý nebo vařený. Je oblíbený ve Skandinávii a ve Francii. Rak říční TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 Mořský rak Žije v Středozemním moři ale také na pobřeží Dánska a Norska. Má růžovou barvu. Ke konzumaci se používá maso z ocásků, které je jemné, delikátní chuti a používá se k různým úpravám v teplé kuchyni. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Garnáti, kreveta Žijí na všech mořských písečných pobřežích.
Nemají klepeta, podle druhu dorůstají cm. Čerstvé krevety jsou zpracovávány pouze na pobřeží, v obchodní síti jsou prodávány mražené, vařené. Jsou součástí salátů, grilují se, dusí, vaří v páře. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 Krab Žije v chladných mořích, je mnoho druhů: pavoukovitý krab, modrý krab, německý krab. Prodává se živý, vařený, který je jasně červený, mražený a konzervovaný. Krabí maso se používá k přípravě koktejlů, salátů, kroket, paštiček i jako vložka do polévek. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Humr Žije na skalnatých pobřežích Severního moře, Atlantiku
a Středozemního moře. Humři mají velká klepeta. Jeho maso je velmi delikátní, nejchutnější je humr o hmotnosti 0,5 až 1 kg. Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení. Na trh je dodáván živý, mražený nebo jinak konzervovaný. Humr se peče, dusí, vaří nebo griluje. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Humr evropský Humr vařený
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Langusta Nemá klepeta a váží 1,5 až 5 kg.
Většina masa je ze zadečku a je velmi chutné. Je k dostání čerstvá nebo mražená. Pro použití ve studené kuchyni se živá langusta přivažuje k rovné podložce, aby se ocas nezkroutil dospodu. Při vaření se nezbarvuje do jasně červené barvy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

15 Procvičování učiva Doplň tabulku Popis korýšů Název korýšů
Žije v chladných vodách, jeho delikátní maso se používá například na přípravu koktejlů V ČR chráněn, je oblíbený ve Skandinávii Malý korýš bez klepet Mají velká klepeta, vařením získávají tmavě červenou barvu Má růžovou barvu, žije i na pobřeží Dánska a Norska Nemá klepeta, velký korýš, má velmi chutné maso KRAB RAK GARNÁT, KREVETA HUMR MOŘSKÝ RAK LANGUSTA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

16 Kontrolní otázky: Charakterizuj korýše.
Z které části těla korýšů se maso konzumuje? Jaká je výživová hodnota masa korýšů? Proč se nesmí mrtvý korýš zpracovávat v kuchyni? Popiš použití korýšů v kuchyni. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

17 Zdroje Literatura: Internet: Obrázky:
Ing. Mašek, L. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vydání., Vydavatelství Ratio, Tisk Třebestovice Datum vydání neuvedeno. Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word 505_ jpg Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google