Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora."— Transkript prezentace:

1 Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie Tematický okruh Předběžná a tepelná úprava potravin Název materiálu Základní technologické přípravy Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_2.B_T_11(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

2 Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky se základními technologickými přípravami. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Prezentace je určena jako podpůrný materiál pro výklad nové látky a následnou kontrolu znalostí pomocí kontrolních otázek.

3 Základní technologické přípravy
Ing. Petra Pechová, 2012

4 Základní přípravy potravin zastudena a zasyrova
příprava je náročná a vyžaduje mimořádnou pečlivost, nápaditost a přísné dodržení hygienických zásad používané potraviny jsou: mléčné výrobky obiloviny ovoce zelenina

5 Mléčné výrobky sýry, tvarohy, jogurty
různě kombinujeme se zeleninou, ovocem, kořením, zelenými natěmi připravujeme naslano i nasladko pokrmy z mléčných výrobků se rychle kazí, proto je nutné je co nejdříve spotřebovat

6 Obiloviny müsli (zpracované ovesné vločky), corn flakes (lupínky)
doplňujeme ořechy, sušeným ovocem, čokoládou, sladíme medem, zaléváme mlékem nebo ovocnou šťávou a necháme krátce nabobtnat

7 Ovoce kvalitní, čerstvé, nepoškozené plody, nejlépe i se slupkou
saláty – připravujeme těsně před podáváním, nakrájené ovoce zakápneme citronovou šťávou, promícháme např. s džusem, jogurtem, smetanou a doplníme ořechy, mátou, vanilkou, sušeným ovocem apod. pěny – připravíme z prolisovaného ovoce, můžeme přidat měkký sýr (žervé) a šlehačku

8 Broskvový salát

9 Zelenina různě mechanicky upravujeme – krájíme na různé tvary, strouháme, trháme doplňujeme zálivkami

10 Kontrolní otázky Na jaké pokrmy použijeme sýr a tvaroh?
Proč doporučujeme konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce? Jaké pokrmy připravíme ze syrového ovoce? Čím doplňujeme ovocné a čím zeleninové saláty?

11 Použité zdroje: ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce Technologie 1. díl. Praha: parta, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora."

Podobné prezentace


Reklamy Google