Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věnováno Kateřině Slámové 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věnováno Kateřině Slámové "— Transkript prezentace:

1 Věnováno Kateřině Slámové 
TROPICKÉ OVOCE Věnováno Kateřině Slámové 

2 Ananas Ananas je tropické ovoce, plodenství ananasovníku chocholatého z čeledi bromeliovité. Ananas je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. V současnosti jsou nejen na českém trhu k dostání ananasy označované jako ’Extra Sweet’, tento kultivar byl pod názvem Del Monte vyšlechtěn na Havaji.

3

4 Mango Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Jeho název pochází z Malayalamského manga, které si později portugalští obchodníci upravili na manga. Je výtečným zdrojem vitaminů A, C, beta karotenu a draslíku a vlákniny. Obsahuje málo tuku a sodíku. Plody jsou různé barvy, velikosti i tvaru.

5

6 Avokádo Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.

7

8 Kokos Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Roste na kokosových palmách, převážně v tropech. Je to vydatný zdroj energie, používá se v potravinářském sektoru jako pochutina, ale i pro lisování kokosového oleje. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno.Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě, které slouží k rozmnožování rostliny.

9

10 Lichi čínské Liči čínské (Litchi chinensis, Sonnerat, také známe pod jménem dvouslivák lahodný), je jediný zástupce rodu liči (Litchi) z čeledi mýdelníkovité (Sapindaceae). Jeho ovoce je známo jako liči. Původem je z Asie, z Číny a Indočíny. Liči čínské je nejznámější zástupce čeledi mýdelníkovité, poskytující jedlé plody.

11

12 Banán Banán je protáhlé ovoce (nesladké druhy s vyšším obsahem škrobu (plantain) zelenina[1]) a plod banánovníku (epigeická bobule). Jde o velice žádanou komoditou produkovanou zemědělci tropických zemí, kde tvoří významnou složku potravy. Banány mívají obvykle hmotnost mezi 125–200 g, ta je však významně závislá na konkrétním kultivaru. Z této váhy asi 80 % představuje jedlou část a zbývajících 20 % připadá na kožovitou slupku. Banán se (po kukuřici a rýži) stal třetí plodinou, u níž známe celý její genom.

13

14 Meloun Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“) je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy považovaný také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun (botanicky lubenice obecná, Citrullus lanatus) a cukrový meloun (botanicky meloun cukrový, Cucumis melo).[1] Meloun cukrový se řadí do rodu Cucumis společně s okurkou setou (Cucumis sativus).

15

16 Meloun cukrový (žlutý meloun)
Meloun cukrový (latinsky Cucumis melo) je druh melounu, pěstovaný v mnoha kultivarech. Od melounu vodního se liší velikostí, barvou a chutí plodu i vzhledem rostliny. Jde o jednoletou plodovou zeleninu, která patří do stejného rodu jako okurka.

17

18 Pitahaya Pitahaya je označení pro plody rodu Hylocereus z čeledi kaktusovité (Cactaceae). V češtině se někdy používá přeložený anglický název, tedy dračí ovocespíše se však vžil anglický název dragon fruit.Podobný název pitája, vzniklý přepisem původního názvu pitaya značí plody různých druhů sloupovitého rodu Stenocereus.

19

20 Karambola Karambola nebo čínská hvězdice je ovoce stromu Averrhoa carambola. Nejčastěji se jí čerstvé v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Vzniknou tak velmi dekorativní hvězdy. Proto se v anglickojazyčných zemích tomuto ovoci říká starfruit – „hvězdicové ovoce“.

21

22 Konec


Stáhnout ppt "Věnováno Kateřině Slámové "

Podobné prezentace


Reklamy Google