Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

19. Renovace zbraní a povrchové úpravy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "19. Renovace zbraní a povrchové úpravy"— Transkript prezentace:

1 19. Renovace zbraní a povrchové úpravy
NÁZEV SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR: Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE: 19. Renovace zbraní a povrchové úpravy NÁZEV SADY: Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK: 3. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./1.5.00/ DATUM VZNIKU: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Cílem této prezentace je naučit žáky renovaci zbraní a povrchové úpravy. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole.

3 Renovace zbraní

4 Při renovaci jakékoliv zbraně je nutno rozebrání zbraně na jednotlivé součástky.
Zjistíme jejich poškození nebo opotřebení, dále uvedený postup je vhodný pro dlouhé zbraně a pistole jak u perkusních, tak u křesadlových zámků.

5 Zámek Je upevněn šrouby nebo bočními hřeby, které procházejí pažbou až do zámkové desky. Šrouby částečně povolíme, nožem obřízneme obvod desky, aby se neodštipovala vlákna pažby. Pak poklepeme na hlavičku každého šroubu paličkou, uvolníme zámek s jeho uložením na druhé straně.

6 Hlaveň Bývá upevněna k předpažbí kovovými objímkami nebo kovovými kolíky procházející pažbou do oka spodní části hlavně. Kruhové objímky hlavně stáhneme směrem do předu po vyšroubování šroubků pod předpažbím. Jemným poklepem pomocí vyrážeče vyklepneme kolíky a vytáhneme je. Vyšroubujeme šroub zadního výběžku hlavně a vyjmeme hlaveň.

7 Souprava pažby Na pažbě palných zbraní je řada drobných kovových součástí. Většina je upevněna viditelnými vruty nebo vytažitelnými kolíčky. Šrouby a kolíčky přiřazujeme k příslušnému dílu, aby při montáži nedošlo k záměně.

8 Vyčištění zámku Prvním krokem je uvolnění hlavního pera. Mechanismus úplně natáhneme a tím pero stlačíme. Nedotýkáme se přitom západky, spouště nebo kladívka. Stiskneme hlavní pero svěrkou a pomalu sklopíme kohout do palebné polohy. Odstraníme zbývající šrouby a vyjmeme hlavní pero ze zámku. Dále vyšroubujeme centrální šroub a stáhneme kohout nebo kladívko ze čtyřhranu hřídelky. Nyní vyšroubujeme čep a vyjmeme pero západky.

9 Další součásti vyjmeme po vyšroubování jejich upevňovacích šroubů.
Pečlivě si značíme jejich původní polohu. Vyčistíme všechny části zámku odrezovačem a dáváme pozor,abychom nepoškodili výrobní značky na desce zámku. Před sestavením všechny součástky lehce potřeme olejem.

10 Restaurování hlavně Než začneme pracovat na hlavni, sundáme pohyblivé části mířidel a perkusní komínek. Odmontujeme závitové dno, které uzavírá zadní část hlavně. K usnadnění postavíme hlaveň do nádoby s penetračním olejem nebo petrolejem. U starších zbraní se používal převážně Whitwortův závit. Zkorodovaný vnitřek hlavně můžeme vyčistit kruhovým kartáčem. Kartáč namočíme do odrezovače a protahujeme hlavní.

11 V případě potřeby postup opakujeme.
Pročistíme zátravku hliníkovým nebo mosazným drátkem. Vnějšek hlavně ošetříme odrezovačem a pak očistíme ocelovým nebo mosazným kartáčem. Hlaveň opláchneme a osušíme. Pak postupujeme jemnějším smirkovým papírem. Dbáme, abychom nepoškodili výrobní značky nebo dekoraci na hlavni. Hlaveň znovu osušíme a vyčistíme. Pak potřeme povrch naolejovaným hadrem a protáhneme i vývrt.

12 Renovace pažby Postup závisí na stupni poškození. Pažba může být poškrábaná, špinavá, ale i napadená červotočem. Je-li pažba zdobená,sejmeme nejdříve ozdoby. Je-li zdobená kovovým vykládáním,je nutné postupovat opatrně. Rytina se nachází na rukojetích pistolí, v místech uchopení nebo zeštíhlení pažby a na předpažbí dlouhých zbraní.

13 Pokud je rytina zanesena pouze špínou a mastnotou, odstraníme roztokem: čtyři díly ethanolu a jeden díl lněného oleje. Pomocí kartáčku vyčistíme rytinu. Obnovit rytinu můžeme pomocí rydla.

14 Povrchové úpravy kovů u zbraní

15 OTÁZKA Jakým způsobem upravujeme součástky před povrchovou úpravou?

16 Před povrchovými úpravami součástky upravujeme: pískováním
leštěním kartáčováním

17 Nejrozšířenější druhy povrchových úprav :
- černění alkalické - černění kyselé - niklování - chromování - lakování - fosfátování

18 Povrchové úpravy pažeb

19 Dřevo ještě můžeme namořit vodovým mořidlem
Před povrchovou úpravou musí být dřevo dokonale obroušeno. Dřevo ještě můžeme namořit vodovým mořidlem

20 Nejčastější povrchové úpravy :
- šelaková politura - bezbarvý nitrolak - průhledný lak - zasychacím olejem Můžou být : - matné - pololesklé - lesk - vysoký lesk

21 Zdroj Ing.František Souček – Technologie I Vydáno leden 1996


Stáhnout ppt "19. Renovace zbraní a povrchové úpravy"

Podobné prezentace


Reklamy Google