Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the  madness of people. Isaac Newton Hodnocení adsorpce polycyklických aromatických uhlovodíků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the  madness of people. Isaac Newton Hodnocení adsorpce polycyklických aromatických uhlovodíků."— Transkript prezentace:

1 I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the  madness of people.
Isaac Newton Hodnocení adsorpce polycyklických aromatických uhlovodíků na PM a PM2.5 František Božek, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, Magdalena Náplavová Vysoká škola regionálního rozvoje Žalanského 68/54, Praha 17 tel: +420  ;

2 ÚVOD dynamický rozvoj dopravy s sebou přináší vedle výhod také řadu negativních dopadů. k vysoce závažným následkům patří vedle produkce značného kvanta odpadů a zvyšujícího se počtu havárií vozidel především o kontaminace složek životního prostředí, zvláště ovzduší v okolí silničních komunikací. mezi zdravotně vysoce závadné polutanty produkované dopravou a vázané na tuhé částice (PM) patří polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), jež jsou vedle toxicity podezřelé i z karcinogenních, mutagenních a teratogenních efektů.

3 Analýza současného stavu
epidemiologické studie přisuzují částicím suspendovaným v ovzduší nejen akutní, nýbrž i chronické účinky, zejména při delší expozici. akutní efekty se projevují ve formě mechanického poškození rohovky, ztíženého dýchání, poškození plicních tkání vedoucí až k fibrilaci plic aj. chronické efekty spočívají ve zvýšeném výskytu bronchitid, kardiovaskulárních poruch, reprodukčních anomálií a při vyšší expozici i rakoviny hlavně respiračních orgánů. zdravotní dopad PM spočívá ve skutečnosti, že je na ně adsorbována řada kontaminantů, PAHs nevyjímaje.

4 Analýza současného stavu Karcinogenita vybraných PAHs
IARC klasifikuje: benzo[a]pyrene do skupiny 1 jako prokázaný lidský karcinogen; cyklopenta[cd]pyren, dibenz[a,h]anthracen a dibenzo[a,l]pyren do skupiny 2A jako pravděpodobně karcinogenní pro člověka; 11 dalších PAHs do skupiny 2B jako možné lidské karcinogeny. U.S. EPA začleňuje: benzo[a]pyrene, benz[a]anthracen, benzo[b]fluoranthen, benzo[k]fluoranthen, dibenz[a,h]anthracen, chrysen a indeno[1,2,3-c,d]pyrene do skupiny B2 jako pravděpodobné lidské kacinogeny s dostatečnými důkazy u zvířat.

5 Analýza současného stavu
konstrukce zážehových a vznětových (Dieselových) motorů posunuje emitované PM více do oblasti nanočástic. zdravotní efekt PM je výrazně ovlivněn velikostí.

6 Použité přístroje a chemikálie
odběr vzorků z ovzduší probíhal po dobu 24 h středněobjemovým vzorkovačem Leckel MVS6; PM zachyceny na filtru z SiO2 vláken s průměrem filtru 47 mm; k odběru byla užita dvě vzorkovací zařízení s dvěma průměry trysek, což umožnilo paralelně zachytit PM10 a PM2.5 ; vzorky byly zabaleny do AL-fólie, přeneseny do laboratoře a do analýzy uchovávány při -18°C; Vzorkovač Leckel MVS6

7 Použité přístroje a chemikálie
PAHs zachycené na filtru byly extrahovány CH2Cl2 čistoty pro reziduální analýzu v extraktoru; kapalinový extraktor pracoval na principu Soxhletovy extrakce na fluidním loži za cyklicky se měnící teploty; při zahřívání se PAHs rozpustily a během chladicí periody se vzniklým podtlakem extrakt nasál zpět do varné nádobky; po každé extrakci byla zařazena čistící fáze extraktoru; Extraktor fexIKA® vario control

8 Použité přístroje a chemikálie
získaný extrakt byl zahuštěn stripováním dusíkem kvality N5 při teplotě 40 °C a tlaku proudu dusíku 70‑140 kPa na objem 1 ml v zařízení TurboVap II; zahuštěný extrakt byl převeden na 2 g silikagelu 60/80, jež byl předtím žíhán 3 dny při 400 °C a sušen 3 hodiny při 160°C; TurboVap II k zahuštění silikagel s PAHs byl převeden do kolony, eluován 10 ml n‑hexanu k odstranění nepolárních interferujících alkanů a pak 4-krát 5 ml CH2Cl2 do nádobky TurboVapu k zahuštění;

9 Použité přístroje a chemikálie
následoval přídavek 0.5 ml toluenu a roztok byl zahuštěn stripováním dusíkem na objem 0.5 ml; v závěrečné fázi byl roztok doplněn toluenem na 1 ml, převeden do hnědé vialky objemu 2 ml a naspikován µl p‑terfenylu sloužícím jako vnitřní standard ke stanovení PAHs; připravené vzorky byly uloženy do chladničky a do doby stanovení PAHs, udržovány při teplotě pod 10°C za nepřístupu světla.

10 Použité přístroje a chemikálie
koncentrace PAHs byly stanoveny v zařízení GC/MS Shimadzu QP2010; k rozdělení PAHs sloužila SiO2 kapilární kolona DB‑EUPAH s vnitřním průměrem 0.25 mm; jako nosný plynem bylo užito He kvality He 6.0, SIAD S.p.A., Itálie; GC/MS Shimadzu QP2010 v MS kvadrupólovém detektoru se nárazem elektronu molekuly PAHs fragmentovaly a ionizovaly a dráha nabitých částic se zakřivila úměrně intenzitě magnetického pole kvadrupólu. Výstupem bylo hmotnostní spektrum intenzity úměrné koncentraci PAH ve vzorku a profil jeho identity.

11 Použité statistické metody
k posouzení závislosti naměřených hodnot koncentrací PAHs adsorbovaných na částicích frakcí PM10 a PM2.5 byl využit softwarový balík QC.Expert™; porovnání bylo provedeno neparametrickou metodou Spearmanova koeficientu pořadové korelace; předpokladem aplikace této metody je, aby oba soubory měly stejný počet dat, nesmí se zaměnit jejich pořadí a oba údaje o jednom měření, získané typicky ve stejném časovém období, musí být na témže řádku;

12 Použité statistické metody
Spermanův koeficient se pro každý PAH vypočte dle vztahu: kde Di2 (PAH) je kvadrát rozdílu pořadí hodnot koncentrace xi -tého sledovaného PAH vázaného na částice PM10 a koncentrace yi (PAH) stejného PAH vázaného na částice PM2.5 a n je počet korelačních dvojic; je-li  rSp (PAH)   rSp (, n), kde rSp (, n) je tabelovaná kritická hodnota Spearmanova koeficientu, je závislost mezi soubory s n korelačními dvojicemi významná na hladině ; jestliže je  rSp (PAH)   rSp (, n) je závislost mezi oběma soubory dat na hladině významnosti  nevýznamná.

13 Výsledky a diskuze vzorky ovzduší byly odebírány v tunelu Mrázovka, Praha; tunel je součástí městského okruhu, je dlouhý 1 260 m s rozdělením jízdních směrů do jednotlivých tubusů; průměrná intenzita dopravy v období odběru činila 2.3104 vozidel den-1 s podílem 96% osobních vozidel; odběry byly provedeny formou 3-týdenních odběrových kampaní v roce 2012 a dvoudenní kampaně v roce 2013; odebráno bylo sumárně 22 vzorků PM10, 22 vzorků PM2.5 a 3 blanky; průtok vzorkovaného ovzduší činil 2.3 m3 h-1, což odpovídalo odebranému vzduchu m3 vzorek-1.

14 Výsledky a diskuze Sledována byla koncentrace 16 prioritních PAHs dle U.S. EPA: Nap = naftalenu, Acy = acenafthylenu, Ace = acenafthenu, Flu = fluorenu, Phe = fenanthrenu, Ant = anthracenu, Fla = fluoranthenu, Py = pyrenu, BaA = benz[a]anthracenu, BbF = benzo[b]fluoranthenu, BkF = benzo[k]fluoranthenu, BaP = benzo[a]pyrenu, DbA = dibenz[a,h]anthracenu, Ipy = indeno[1,2,3-cd]pyrenu, BPe = benzo[ghi]perylenu a Chry = chrysenu. Stanoveny byly taktéž koncentrace 1‑methylnaftalenu, benzo[e]pyrenu, 2‑methylnaftalenu, 11H-benzo[c]fluorenu, benzo[j]fluoranthenu, dibenz[a,h]akridinu, dibenz[a,j]akridinu, 3‑methylcholanthrenu, jež jsou podezřelé z karcinogenních účinků na člověka.

15 Výsledky a diskuze

16 Výsledky a diskuze

17 Výsledky a diskuze

18 Závěr frakce PM2.5 je zcela obsažena ve frakci PM10 a závislosti koncentrací PAHs adsorbovaných na částice PM10 a PM2.5 jsou vysoce těsné. všechny PAHs jsou adsorbovány téměř výhradně na PM s aerodynamickým průměrem d  2.5 µm, zatímco na frakci PM nejsou PAHs vázány prakticky vůbec.

19 Závěr karcinogenní efekt je funkcí druhu a množství PAHs vázaných na emitované PM; kvantum vázaných PAHs jest funkcí aerodynamického průměru PM, teplotě, vlhkosti vzduchu a dalších faktorů. konstrukce motorů posunuje PM do oblasti nanočástic; čím menší PM, tím hlouběji proniká do dýchacího ústrojí; bylo prokázáno, že PAHs jsou vázány výhradně na frakci PM2.5, zatímco na frakci PM prakticky vůbec; dále chceme stanovit distribuci koncentrací individuálních PAHs a jejich sumy ve frakcích 5-10 nm v oblasti jemných a ultra jemných tuhých částic, tj. v intervalu jejich aerodynamického průměru d [μm]  0.006; 2.5.

20 Vzduch je čistej !!! Děkuji za pozornost
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination. Albert Einstein Vzduch je čistej !!! Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the  madness of people. Isaac Newton Hodnocení adsorpce polycyklických aromatických uhlovodíků."

Podobné prezentace


Reklamy Google