Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náležitosti jídelních lístků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náležitosti jídelních lístků"— Transkript prezentace:

1 Náležitosti jídelních lístků
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Náležitosti jídelních lístků Anotace: prezentace je určena k pochopení učiva týkajícího se náležitostí JL a významu náležitostí pro hosta i obsluhu. Klíčová slova: jídelní lístek, náležitosti, hmotnost, kuver, kód, cena. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_13

3 Náležitosti jídelního lístku jsou údaje
formálního charakteru uvedené v jídelním lístku pro hosta jsou důležité údaje, které mu slouží ke snadnému výběru a sestavení menu číšníkovi slouží ke správnému objednání vybraných jídel.

4 V záhlaví jídelního lístku jsou uvedeny tyto údaje:
kategorie (restaurace, vinárna, kavárna ap.) skupina nebo smluvní ceny datum nebo období platnosti (denní, stálý) název střediska (např. Zámecká restaurace). Restaurace U školy Stálý jídelní lístek Smluvní ceny

5 U každého pokrmu má být uvedeno:
hmotnost masa v syrovém stavu, hmotnost ostatních surovin a cena přesný název pokrmu podle receptur nebo vlastní kalkulace, nepoužíváme zkratky označení pokrmů s kostí, pokrmů dle hmotnosti, způsob maštění 150g Pstruh na roštu s bylinkovým máslem (cena dle váhy) 150 g Zapečený krůtí plátek s broskví

6 u každého pokrmu bývá uveden kód pro využití
výpočetní techniky přesný název pokrmu podle receptur lze použít i vlastní kalkulace, např. u specialit „Překvapení šéfkuchaře“ označení pokrmů s kostí pokrmů dle hmotnosti – např. u pstruha se cena uvádí za 100 g způsob maštění (např. brambory maštěné máslem)

7 u specialit bývá pod názvem pokrmu vysvětlení o jaký pokrm se jedná
nepoužíváme zkratky u lehkých a zdravotních jídel se může uvádět energetické hodnota pokrmu. Speciality restaurace g Žabí stehýnka na roštu s bylinkovým máslem ,- Kč 400g Chateaubriand (pro 2 osoby) * ,- Kč 150 g Plněná vepřová panenka ,- Kč (Vepřová panenka, šunka, sýr, drůbeží játra) 150 g Vepřový řízek v černé omáčce ,- Kč (Vepřová kýta, sušené švestky, povidla)

8 Na konci jídelního lístku se uvádějí:
jména odpovědných pracovníků - vedoucího, šéfkuchaře, pracovníka odpovědného za kalkulaci cen kuver (couvert) - příplatek za použití pečiva a dochucovacích prostředků pokrmy označené * vám na přání oflambujeme. Odpovědný vedoucí: Karel Veselý Jídla připravili: Šéfkuchař Václav Chutný s kolektivem Za správnost cen odpovídá: Vendula Přesná Couvert: 50,- Kč

9 Mezi další náležitosti patří např.: fotografie pokrmů
„Přejeme Vám dobrou chuť“ „Těšíme se na další návštěvu“ apod. jídelní lístky mohou obsahovat i stručnou charakteristiku pokrmů, energetickou hodnotu apod. Obr Obr. 2

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN Fotografie ze školních akcí - č. 1 a 2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Náležitosti jídelních lístků"

Podobné prezentace


Reklamy Google