Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výroba cukru
2
Cukr jako chemická látka
Chemický název: sacharóza C12H22O11 Disacharidy
3
Historie, aneb Čím člověk sladil dříve, než se začal vyrábět cukr
Původně se sladilo medem nebo rostlinnými šťávami (javorový sirup) Své pokrmy sladili medem i Řekové a Římané, později poznali šťávu z cukrové třtiny, kterou dováželi z Indie. Říkali jí saccharum a používali ji jako lék
4
Počátky výroby cukru ve světě
Používání šťávy z cukrové třtiny v Indii dokládá perský král Dáreios I, který se zmiňuje o tom, že v Indii našel „rákos, který dává med bez včel“. Neznal však výrobu (5. stol. př. n. l.) Teprve velká expanze Arabů v 7. stol. n. l. vedla k prolomení výrobního tajemství. Když v roce 642 n. l. obsadili Persii, poznali tam cukrovou třtinu i výrobu cukru z ní.
5
Počátky výroby cukru v ČECHÁCH
Cukr znám od dob Karla IV., z roku 1344 Zpočátku zpracováván pouze třtinový cukr, který byl dovážen z italského přístavu Terst První cukrovar postaven r v Kostelním Vydří u Dačic Průmyslové cukrovarnictví začíná r cukrovar Hrušovany nad Jevišovkou
6
SUROVINY: cukrovÁ třtinA a cukrovÁ řepA
7
Výroba cukru Sklizeň: 50 - 60 t/ha Odpařování - těžká šťáva
Praní - řepná pračka Řezaní - řepné řízky Vyluhování - extrakce - pomocí horké vody Čiření - přidání vápenného mléka – vysráží se nečistoty Odpařování - těžká šťáva Krystalizace – surový cukr Sušení a rafinace (bělení) Třídění a balení řepné řízky
8
PĚSTOVÁNÍ CUKROVÉ řepY V ČR
POLABÍ HORNO A DOLNO MORAVSKÝ ÚVAL
9
Cukrovary v ČR Dobrovice České Meziříčí Hrušovany nad Jevišovkou Opava
Litovel Prosenice Vrbátky u Prostějova Drahanovice (zrušen !)
10
ZAJÍMAVOSTI – tvary cukru
Dříve homole cukru Kostku vymyslel rakouský ředitel cukrovaru v Dačicích Jakub Kryštof Rad r.1843
11
Použití cukru Biotechnologie: výroba ethanolu Potravinářství: sladidlo
konzervace
12
doplněk výuky ke kapitole sacharidy
Sestavil R. Roubalík
13
Použité Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrovar
svete&lx=cz
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.