Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BI-Datove sklady (DATAWAREHOUSE) – ETL -OLAP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BI-Datove sklady (DATAWAREHOUSE) – ETL -OLAP"— Transkript prezentace:

1 BI-Datove sklady (DATAWAREHOUSE) – ETL -OLAP
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D October 2016

2 OBSAH Datové sklady Architektura DW ETL DATA MART OLAP

3 Datovy sklad (Data warehouse)
DEFINICE Datový sklad je integrovaný, subjektově orientovaný, stálý a časově rozlišitelný souhrn dat, uspořádaný pro podporu potřeb managementu (William Inmone, 2002)

4 Architektura DW

5 Architektura DW DB

6 ARCHITEKTURA DW (2-Layer Arch.) (Dvouvrstvá architektura)

7 3/layer Architecture

8 Incremental approach

9 SCHEMATA DW – 1. STAR

10 SCHEMATA DW – 2. SNOWFLAKE

11 Charakteristiky datového skladu
Subjektová orientace - data jsou rozdělována podle jejich typu, ne podle aplikací, ve kterých vznikla. Integrovanost - data jsou ukládána v rámci celého podniku, a ne pouze v rámci jednotlivých oddělení. Stálost - datové sklady jsou koncipovány jako "Read Only", což znamená, že zde žádná data nevznikají ručním pořízením, a nelze je ani žádnými uživatelskými nástroji měnit. Časová rozlišenost - aby bylo možné provádět analýzy za určitá období, je nutné, aby byla do datového skladu uložena i historie dat.Načítaná data s sebou tedy musí nést i informaci o dimenzi času

12 BENEFITY DW Vysoká ROI (Return on Investment)
konkurenční výhoda (Competitive Advantage) Zvýšení produktivity v rámci rozhodovaní (Increased productivity from Decision Makers)

13 ETL (EXTRACTION-TRANSFORM-LOADING)
Extraction (E): získání data ze zdrojových systémů a jejich výběr Transformation (T): upravení dat do požadované formy a vyčištění Loading (L) : import dat zpracovaných v předchozích procesech do datových skladů (Novotný, Pour, Slánský, 2005) .

14 ETL Transformation Functions ([Lacko, 2009))
Aggregate function applies aggregation function ( i.e. minimum, maximum, average, sum etc.) on the incoming set of data. Conditional Split function divides the set of data into more subsets(i.e. Year to Months, Quarters e.t.c.). Copy Column function adds new columns, which are the copies of columns from input data set. Data Conversion function offers possibility to change data type of a column during the transformation (i.e. Boolean YES/NO-> 0/1) Derived Column function makes it possible to create new column derived on the basis of values in input column (i.e. calculated field)

15 OLAP CUBE

16 Data mart (Kimball and Ross, 2013)

17 OLAP Technologie/DB (Základní Operace)
Drill-down–umožňuje uživateli ve zvolené(-ých) instanci(-ích) jisté agregační úrovně nastavit nižší(jemnější) agregační úroveň. . Jedná se o navigaci v hierarchii dimenzí směrem k většímu detailu. Roll-up–jde o opak předešlé operace. Ve zvolených instancích jisté agregační úrovně nastavuje vyšší (hrubší) agregační úroveň (menší detail v hierarchii dimenzí). Pivoting–umožňuje „otáčet“ datovou krychlí, tj. měnit úhel pohledu na data na úrovni prezentace obsahu datového skladu. Slicing–dovoluje provádět řezy datovou kostkou, tj. nalézt pohled, v němž je jedna dimenze fixována v jisté(-ých) instanci(-ích) jisté agregační úrovně. Jinými slovy tato dimenze aplikuje filtr na instance příslušné agregační úrovně dané dimenze. Dicing–je obdobou „slicingu“, jenž umožňuje nastavit takový filtr pro více dimenzí

18 OLAP – Roll Up (Priklad)

19 OLAP – Drill Down

20 OLAP - Pivoting

21 OLAP – Slice a Dice

22 LITERATURA INMONE, William H. Building the data warehouse : podnik v informační společnosti. 3rd ed. New York: J. Wiley, c2002, 412 s. ISBN Kimball et al (2012). The Datawarehouse Lifecycle Toolkit. 2nd ed. ISBN-13: Turban, E., Sharda, R., Aroson, J. E., & King, D. (2008). Business Intelligence: A Managerial Approach. Upper Sadle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall.


Stáhnout ppt "BI-Datove sklady (DATAWAREHOUSE) – ETL -OLAP"

Podobné prezentace


Reklamy Google