Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Skladování cukru Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se skladováním cukru a negativními vlivy, použití cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Racionální výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
2
Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_06
3
Skladování cukru: Cukr přijímá vlhkost z prostředí. Sklady mají mít maximální relativní vlhkost vzduchu 65 % u moučkového cukru a 75 % u krystalového cukru. Teplota do 60 °C. Cukr nesmí zmrznout (orosení a zvlhnutí.) Sklady musí být dobře větrané bez cizích pachů. Cukr se ukládá v obalech na dřevěné rohože. Minimální trvanlivost je 1 rok, u moučky 4 měsíce.
4
Negativní stránky a používání cukru
Cukr je energeticky vydatná látka, jeho nadměrné používání vede k poruchám v životosprávě. V cukrářských výrobcích se nesmí bezdůvodně jeho množství zvyšovat. Přeslazené výrobky neodpovídají zásadám racionální (zdravé) výživy.
5
Cukr nemá biologickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je nežádoucí
Cukr nemá biologickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je nežádoucí. Přebytek cukru se v organismu přeměňuje v tuky. Proto je vhodné vytvářet v moderní cukrářské výrobě (CV) takové receptury, kde se cukr záměrně snižuje a nahrazuje se jinými surovinami – např. větším dílem ovoce, tvarohem, zakysanou smetanou, jogurtem apod.
6
Použití cukru: v CV na výrobu těst, korpusů, náplní, polev, glazur,
k výrobě a zdobení hotových výrobků k výrobě zmrzliny, krémů, náplní, pohárů, modelovací hmoty, restaurační moučníky ke karamelizaci, ke kypření těst a hmot
7
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.