Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Člověk a příroda/Chemie
Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: IX. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.42 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova Lipidy, žluknutí, tenzidy, mýdlo

3 ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 9. Pomůcky: Inovace: Materiál slouží k výuce, zápisu a aktivnímu opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5 – základní charakteristika – zápis do sešitu Str. 6 – opakování - zápis do sešitu Str. 7 – na ukázce margarínu a oleje žáci třídí tuky podle skupenství Str. 8 – třídění tuků podle původu – zápis do sešitu Str. 10 – vosky (jejich funkce a použití) – zápis do sešitu Str. 11 – procvičování – žáci pracují podle zadání – po kliknutí se objeví správné řešení Očekávaný výstup: Žák umí rozlišit látky, které patří mezi lipidy, uvede příklady zdrojů těchto látek pro člověka a posoudí jejich význam z hlediska zásad zdravé výživy

4 LIPIDY Význam a použití

5 Opakování – doplň pojmy do vět
karboxylových Lipidy jsou estery vyšších …………………………….. kyselin a ……………………… . ………………… jsou zvláštní skupinou lipidů, které mají ……………………… a ……………………… funkci. Slunečnicový olej se ze semen získává ………………………. Ricínový olej se získává …………………………. . Sádlo se získává ………………………. . Lidskému zdraví prospívají tuky …………………………… původu. glycerolu Vosky stavební ochrannou lisováním extrakcí vytavováním rostlinného

6 Význam tuků pro organismy
zdroj energie (trávení tuků) zásobní látka ochrana vnitřních orgánů ochrana před ztrátou tělesného tepla (podkožní vazivo) usnadňují vstřebávání některých vitamínů nadbytek tuků ve stravě – zvyšování tukových látek a cholesterolu v krvi (choroby srdce a cév - ateroskleróza), obezita

7 Žluknutí tuků = oxidace
dochází k němu při působení mikroorganismů, vzdušného kyslíku a UV záření na tuky vznikají při něm páchnoucí produkty (kyselina máselná) ochrana proti žluknutí tuků - přidávání antioxidantů do potravin

8 Ztužování tuků = hydrogenace
přeměna kapalných olejů na tuhé tuky hydrogenace – účinkem vodíku se dvojné vazby změní na jednoduché Použití: výroba margarínů, pomazánkového másla

9 Zmýdelňování tuků mýdlo = směs sodných nebo draselných solí vyšších mastných kyselin účinkem hydroxidů za horka vznikají mýdla a glycerol mýdla: sodná (tuhá), draselná (mazlavá) vlastnosti: rozpouští se ve vodě, mají schopnost snižovat povrchové napětí vody (tenzidy)

10 Syntetické tenzidy náhrada mýdel (praní prádla, osobní hygiena)
Výhody: větší mycí účinnost, nepoškozují tolik tkaniny ani neodmašťují pokožku Nevýhody: hůře odbouratelné v přírodě , dražší výroba než u mýdel saponáty, prací prášky a gely, sprchové gely a šampóny

11 Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google