Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy teorie plasticity

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy teorie plasticity"— Transkript prezentace:

1 Základy teorie plasticity

2 Plasticitou nazýváme takový stav materiálu, kdy působící vnější zatížení způsobí nevratné změny tvaru. V technické praxi je mezníkem mezi elastickým stavem (vratné změny) a plastickým stavem (nevratné změny) mez kluzu. Plastickou deformaci lze pozorovat u většiny materiálů – kovů, plastů, betonu, hornin i biologických materiálů (např. kostí). Mechanismem plasticity je např: u kovů obecně pohyb dislokací u křehkých materiálů (např. beton) skluz v mikrotrhlinách.

3 Plasticita je v inženýrské praxi intenzivně zkoumanou tematikou
Plasticita je v inženýrské praxi intenzivně zkoumanou tematikou. Spektrum technických úloh zahrnuje ty „jednoduché“, jako je např. dimenzování konstrukcí s ohledem na provozně-bezpečnostní požadavky ...

4 ... ale i komplikované případy konstruování a dimenzování s uvážením plastických deformací (typicky hlcení deformačních energií), nebo při návrhu technologických tvářecích procesů.

5 TAHOVÝ DIAGRAM σPt σK σu σ ε εK εu R, T σ ε t σ 0, C ε σ ε t σ σ ε R T
ε εK εu TAHOVÝ DIAGRAM R, T σ ε t σ 0, C ε σ ε t σ σ ε R T U U σ A, B ε A B ε C V V

6 APROXIMACE PRACOVNÍHO DIAGRAMU
PLASTICITA SE ZPEVNĚNÍM (BILINEÁRNÍ MODEL) IDEÁLNÍ PLASTICITA (PRANDTLŮV MODEL) σ σ σ σK ≈EZ σK ≈E ≈E εK ε ε εK ε εPL εEL εPL εEL Experimentálně je potvrzeno, že odlehčování probíhá vždy elasticky. Opakované zatížení probíhá opět elasticky do meze kluzu.

7 PODMÍNKY PLASTICITY V podmínkách jednoosé napjatosti je plasticity dosaženo v okamžiku kdy napětí dosáhne meze kluzu. V podmínkách víceosé napjatosti užíváme následující: podmínka Saint-Vénantova (Tresca) podmínka Huber-Hencky-Misesova (HMH) σ3 σK -σK σK σ1 -σK σK -σK σ2


Stáhnout ppt "Základy teorie plasticity"

Podobné prezentace


Reklamy Google