Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EHP a Norské fondy 2009-2014 Využití Fondů pro bilaterální spolupráci na národní a programové úrovni Tomáš Tesař Ministerstvo financí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EHP a Norské fondy 2009-2014 Využití Fondů pro bilaterální spolupráci na národní a programové úrovni Tomáš Tesař Ministerstvo financí."— Transkript prezentace:

1 EHP a Norské fondy Využití Fondů pro bilaterální spolupráci na národní a programové úrovni Tomáš Tesař Ministerstvo financí

2 Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni
- účel: - posílení bilaterální spolupráce - alokace: - min. 0,5 % alokace EHP/N fondů v ČR - více než 25,6 mil. Kč - aktivity NKM (ca 12,1 mil. Kč) otevřené výzvy (ca 13,5 mil. Kč) - oprávnění žadatelé: - jakýkoli subjekt působící v dané oblasti - aktivity: - jakékoli akce bilaterálního charakteru Celkovým cílem EHP/N fondů je přispět ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů a také k posilování bilaterální spolupráce mezi Donorskými státy a Přijímajícími státy. Přímým finančním nástrojem k posílení spolupráce právě je BFNÚ. Fond není určen k financování projektů, nýbrž podpůrných iniciativ s cílem připravit nebo posílit základnu pro budoucí spolupráci. Dle Nařízení je stanovena minimální výše Fondu na 0,5 % částky celkové alokace Přijímajícího státu. V případě ČR to bylo nakonec dokonce více, a to na základě realokace nevyužitých prostředků z jiných programů. Alokace byla rozdělena mezi předem definované aktivity zprostředkovatele fondu – NKM a tři otevřené výzvy, o kterých bude dále řeč. Oprávněnými žadateli ve výzvách byly jakékoli subjekty, které aktivně působí v dané programové oblasti EHP/N fondů, tedy např. životní prostředí, neziskový sektor, kultura, zdravotnictví, věda a výzkum apod. Podporované aktivity byly prakticky jakékoli akce bilaterálního charakteru zaměřené na sdílení zkušeností, dobré praxe, zaměřené na stávající či potenciální budoucí spolupráci. Jednalo se zejména o bilaterální setkání, studijní a pracovní cesty, pořádání seminářů, workshopů nebo konferencí či účast na akcích podobného charakteru.

3 Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni
- systém žádostí: - mimo IS CEDR - žádost o uvolnění prostředků - realizace iniciativy - vyúčtování a žádost o platbu - proplacení skutečných výdajů - statistika: Výzva: 26 udělených grantů (ca 4,4 mil. Kč) Výzva: 6 udělených grantů (ca 2,1 mil. Kč) Výzva: 24 udělených grantů (ca 7,5 mil. Kč) - všechny výzvy vyčerpány Systém byl zvolen, tedy alespoň z našeho pohledu, co nejjednoduššeji a nejflexibilněji. Žádost o uvolnění prostředků byla předložena alespoň 30 pracovních dní před zamýšlenou akcí na maximálně Kč. Po jejím vyhodnocení (z hlediska byl žadatel informován o schválení nebo zamítnutí. V případě schválení byla aktivita realizována, následně vyúčtována a na základě schválené žádosti o platbu proplacena zpětně, a to ve výši 100 % vynaložených uznatelných výdajů. Co se týče výzev, ta první byla spuštěna v lednu roku 2013 a za dva roky jejího trvaní bylo alokováno 97,5 % určených finančních prostředků, následné dvě výzvy byly vyčerpány zcela i s převedenými prostředky z první výzvy, a to ještě před jejich plánovaným ukončením.

4 Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni
Příklady realizovaných iniciativ Příkladem realizované iniciativy byla Příprava projektu analýzy izotopického znečištění oblasti Arktidy a Subarktidy. Pracovníci České zemědělské univerzity se na Islandu a v Norsku setkali se svými partnery za účelem projednání budoucího společného výzkumu zaměřeného na analýzu znečištění oblasti Arktidy a Subarktidy. Díky přístupu do tamních knihoven a databází a také díky rozsáhlé terénní exkurzi získali čeští experti množství cenných informací, vztahujících se k výzkumnému záměru.

5 Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni
Příklady realizovaných iniciativ Mezi další zajímavé příklady již realizovaných projektů patří např. iniciativa s názvem „Island: ústava vzniklá na principech crowd-sourcingu“, která byla samostatnou částí výstavy Mody demokracie v Centru současného umění DOX. V rámci expozice byla realizována řada přednášek a diskuzí.

6 Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni
Příklady realizovaných iniciativ A do třetice příklad úspěšné iniciativy – zde šlo o Rozvoj spolupráce mezi česko-norskými partnery (konkrétně Výzkumným ústavem živočišné výroby a Norwegian University of Life Sciences) v oblasti technologie ustájení prasat se sníženým impaktem na životní prostředí. Iniciativa sestávala z transferu know-how, realizace workshopu a příprava společného projektu.

7 Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni
„Lessons Learnt“ - velký zájem žadatelů - celkem předloženo 113 žádostí - telefonické i ové dotazy - dvě úrovně Fondu pro žadatele matoucí - zbytečné formální nedostatky - limity, přílohy, termín předložení, kurz atp.

8 Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni
- účel: - hledání projektových partnerů a posilování bilaterální spolupráce v rámci realizovaných projektů - alokace: - vždy min. 1,5% z celkových způsobilých výdajů programu - souhrnná částka za všech 14 programů: téměř 73,7 mil. Kč - většina navýšena v průběhu implementace programů ze zbývajících prostředků z výzev

9 Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni
- oprávnění žadatelé: - hledání partnerů: všechny organizace a subjekty působící v programové oblasti (před ukončením výzev k předkládání projektů) - posilování bilaterální spolupráce v programu: koneční příjemci grantů (fáze implementace i po skončení projektů) - podporované aktivity: - činnosti vedoucí k posilování bilaterálních vztahů v oblasti realizace schválených projektů, které nebyly zahrnuty do původního rozpočtu projektu a jsou realizovány ve spolupráci s partnerem iniciativy V programu CZ04 již byla oprávněnost žadatelů z důvodu nízkého zájmu příjemců grantů rozšířena. Jedná se opět o aktivity typu bilaterální setkání, studijní a pracovní cesty, pořádání seminářů, workshopů nebo konferencí či účast na akcích podobného charakteru.

10 Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni
- systém žádostí: - prostřednictvím IS CEDR (kde ZP = MF) - žádost o uvolnění prostředků - realizace iniciativy - vyúčtování a žádost o platbu - proplacení skutečných výdajů - statistika: - míra alokovaných prostředků 0-100% programy, kde je fond již vyčerpán - u ostatních dále běží výzvy k předkládání žádostí Od extrému k extrému, nemáme úplně prostor věnovat se každému zvlášť.

11 Fond pro bilaterální spolupráci na programové úrovni
- aktuální stav: - z důvodu nízkého čerpání v některých programech dojde k prodloužení termínů a rozšíření žadatelů na BF i na další subjekty (všechny organizace a subjekty působící v programové oblasti) - výzvy budou upraveny v říjnu 2016 – web: předkládání žádostí (do dubna 2017) a realizace aktivit do června/července 2017, následně předložení závěrečné zprávy do srpna 2017;

12 Děkuji za Vaši pozornost.


Stáhnout ppt "EHP a Norské fondy 2009-2014 Využití Fondů pro bilaterální spolupráci na národní a programové úrovni Tomáš Tesař Ministerstvo financí."

Podobné prezentace


Reklamy Google