Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dlouhodobá zkouška trvanlivosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dlouhodobá zkouška trvanlivosti"— Transkript prezentace:

1 Dlouhodobá zkouška trvanlivosti
KTO/EMO Cvičení 9 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Příprava experimentu Dlouhodobá zkouška probíhající za podmínek blízkých skutečnému obrábění. Tím je určen obráběcí stroj a materiál, tvar, rozměr obrobku a upnutí. Zde je možné zjednodušit obráběný tvar - > může se tak značně snížit časová a nákladová náročnost zkoušky.

3 Příprava experimentu Řezný nástroj může být dán, ale častěji je třeba zvolit – řezný materiál, geometrii břitu. Volba řezného materiálu závisí na materiálu obrobku a typu operace (hrubování, polodokončování, dokončování). Dále je nutno zvolit tenkou vrstvu (zejména u SK). Geometrie je dána materiálem obrobku a typem operace. Při volbě držáku je nutno zvážit tuhost upnutí, dostupnost a cenu. Pokud je cílem zkoušky optimalizovat řezný proces z hlediska nákladů, je nutno již dopředu zohlednit předpokládané ceny nástrojů a strojní hodinovou sazbu.

4 Příprava experimentu Pokud je ve volbě nástroje velká volnost, je vhodné výběr nástroje konzultovat se zástupcem firmy vyrábějící řezné nástroje. Řezné prostředí je vázáno na druh obráběného materiálu, druh obrábění a na řeznou rychlost.

5 Příprava experimentu Určení kriteriálního opotřebení a jeho velikosti.
Kriteriální opotřebení je závislé na druhu nástroje (nůž, fréza, vrták) a na druhu řezného materiálu, popř. jiných podmínkách. Často lze získat typ i velikost kriteriálního opotřebení z předexperimentu. Velikost kriteriálního opotřebení je závislá na typu operace (hrubování, …), funkci břitu s velikostí opotřebení a dostupných zdrojích

6 Příprava experimentu Volba řezných podmínek
Před vlastní zkouškou je možno udělat předexperiment, při němž je získána představa o velikosti řezné rychlosti, posuvu, hloubek řezu ve vztahu k trvanlivosti. Dále je možno volit doporučené řezné podmínky dodané výrobcem nástroje.

7 Příprava experimentu Volba velikosti a počtu úrovní řezných podmínek
Velikost je dána doporučením nebo výsledky předexperimentu. Počet úrovní je závisí na cíli experimentu a velikosti dostupných zdrojů (finance, čas, lidé). S lineárním růstem počtu úrovní roste počet měření exponenciálně.

8 Příprava experimentu Volba počtu opakování měření závisí na přesnosti výsledků, které chceme dostat. Čím více opakování, tím vyšší jistota získané Taylorovi funkce. V tomto okamžiku bychom měli mít experimentální funkční model (EFM) = určený počet nezávisle proměnných, počet bodů měření, počet úrovní, počet opakování

9 Experiment

10 Vyhodnocení experimentu
Určení časů t1 - t5 prokládáním naměřených bodů Prokládání – pylon 1. až 3. stupně

11 Vyhodnocení experimentu
Stanovení charakteristické křivky opotřebení z minimálně 5-ti bodů (5 časů řezání) tak, aby při posledním času bylo naměřeno opotřebení již nad kritickou velikosti opotřebení, křivku nelze extrapolovat mimo čas řezání. Zkoušku opakovat 3x při každé řezné rychlosti.

12 Vyhodnocení experimentu
vynesení bodů do ln souřadnic v, T proložení přímkou

13 Vyhodnocení experimentu
ln cTv je hodnota na ose lnT, kde tuto osu protíná přímka cTv = (ln cTv)e

14 Vyhodnocení experimentu
Výsledkem dlouhodobé zkoušky trvanlivosti je určený Taylorův vztah

15 Vyhodnocení experimentu
Do určeného Taylorova vztahu je možno dosadit řeznou rychlost z intervalu měřených řezných rychlostí a získat tak trvanlivost pro určitou řeznou rychlost. Nelze dosadit řeznou rychlost mimo interval měřených řezných rychlostí. Nebo lze dosadit trvanlivost a určit tak řeznou rychlost. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 15


Stáhnout ppt "Dlouhodobá zkouška trvanlivosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google