Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozvíjející větné členy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozvíjející větné členy"— Transkript prezentace:

1 Rozvíjející větné členy
I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Rozvíjející větné členy Mgr. Olga Cudlínová

2 Rozvíjející větné členy
Záhady starého Egypta Pozůstatky starého Egypta ležely po tisíciletí ukryté pod pískem. Když je archeologové vykopali a začali odkrývat život a kulturu této staré civilizace, nestačili se divit. Pro Egypt jsou charakteristické pyramidy, které se nacházejí v Gíze. Většina pyramid je součástí souboru staveb, který tvořil hrob některého egyptského krále, to je faraona. Chufuova (Cheopsova) pyramida, největší egyptská pyramida, postavená ve 26. století před naším letopočtem, patří mezi sedm divů světa. Stavěla se asi dvacet let a dodnes je její stavba záhadou. Vyhledej rozvíjející větné členy.

3 Předmět rozvíjející větný člen závisí na slovese nebo přídavném jméně
ptáme se na něj všemi pádovými otázkami kromě 1. p. nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem nebo zájmenem holý – Petr navrhl letadlo. rozvitý – Zkoušel nejvýhodnější tvary letadel. několikanásobný – Zabýval se vědou a technikou.

4 Vyhledej ve větách předměty:
Zajíc si neustále dobíral želvu, vysmíval se jí, že neumí rychle běhat. Vyznačili trasu závodu. Zajíc bezstarostně pohlédl na želvu. Klížila se mu víčka, rozhodl se odpočívat. Nakonec mu chyběl jeden jediný krok. Želva se zajícovi smála: ,,Pomalu dojdeš dál.“

5 Vyhledej ve větách předměty:
Správně Vyhledej ve větách předměty: Zajíc si neustále dobíral želvu, vysmíval se jí, že neumí rychle běhat. Vyznačili trasu závodu. Zajíc bezstarostně pohlédl na želvu. Klížila se mu víčka, rozhodl se odpočívat. Nakonec mu chyběl jeden jediný krok. Želva se zajícovi smála: ,,Pomalu dojdeš dál.“

6 Příslovečné určení rozvíjející větný člen
závisí na slovese, přídavném jméně nebo příslovci nejčastěji bývá vyjádřen příslovcem nebo podstatným jménem ptáme se různými otázkami místa: kde, odkud, kudy, kam? Bydlím ve městě Pospíchám domů. Vracím se z lesa Půjdu lesem. času: kdy, odkdy, dokdy, jak dlouho, jak často? Pracuje ráno, od rána, do rána, hodinu, denně. způsobu: jak, jakým způsobem? Plave dobře, jako ryba, naznak.

7 Vyhledej ve větách příslovečná určení:
Jednou ukradl pes v řeznictví velký řízek. Utekl do nedalekého lesa, aby ho tam v klidu snědl. Stál na břehu a náhodou zahlédl ve vodě svůj obraz. Myslel si, že vidí jiného psa, který drží v tlamě velký řízek. Protože byl chamtivý, skočil do řeky, aby druhému psovi maso sebral. Z nečekané vodní lázně se dlouho vzpamatovával.

8 Vyhledej ve větách příslovečná určení:
Správně Vyhledej ve větách příslovečná určení: Jednou ukradl pes v řeznictví velký řízek. Utekl do nedalekého lesa, aby ho tam v klidu snědl. Stál na břehu a náhodou zahlédl ve vodě svůj obraz. Myslel si, že vidí jiného psa, který drží v tlamě velký řízek. Protože byl chamtivý, skočil do řeky, aby druhému psovi maso sebral. Z nečekané vodní lázně se dlouho vzpamatovával.

9 Přívlastek rozvíjející větný člen
rozvíjí podstatné jméno, blíže určuje jeho význam shodný - s podstatným jménem se shoduje v rodě, čísle a pádě - většinou stojí před podstatným jménem - bývá vyjádřen přídavným jménem, zájmenem a číslovkou např.: hrbolatá cesta první místo tato kniha bratrova kniha neshodný - neshoduje se s podstatným jménem - stojí za podstatným jménem - bývá vyjádřen podst. jm., příslovcem, infinitivem např.: hladina řeky / cesta domů / snaha udělat

10 Vyhledej ve větách přívlastek:
Bezstarostný cvrček z dubu celé léto zpíval a neúnavní mravenci z lesa pracovali. Přišel barevný podzim, žluté listí začalo padat a náš cvrček opustil holý strom. I zelená tráva seschla, zežloutla. Jednou ráno probudila malého cvrčka hrozná zima. Ranní mrazík pokryl celé pole stříbrnou jinovatkou a změnil poslední zelené listy na hnědé. Přišla očekávaná zima.

11 Správně Vyhledej ve větách přívlastek:
Bezstarostný cvrček z dubu celé léto zpíval a neúnavní mravenci z lesa pracovali. Přišel barevný podzim, žluté listí začalo padat a náš cvrček opustil holý strom. I zelená tráva seschla, zežloutla. Jednou ráno probudila malého cvrčka hrozná zima. Ranní mrazík pokryl celé pole stříbrnou jinovatkou a změnil poslední zelené listy na hnědé. Přišla očekávaná zima.

12 Použité prameny a zdroje:
Opakujeme češtinu, J.Kvačková, Nová škola, 2003 Cvičebnice českého jazyka, Didaktis, 2007


Stáhnout ppt "Rozvíjející větné členy"

Podobné prezentace


Reklamy Google