Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MALVAZINKY Barbora Blagoevová Klára Brožová 2009/2010, 4. semestr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MALVAZINKY Barbora Blagoevová Klára Brožová 2009/2010, 4. semestr"— Transkript prezentace:

1 MALVAZINKY Barbora Blagoevová Klára Brožová 2009/2010, 4. semestr
58_24 Malvazinky OBSAH Charakteristika území Schwarzplann Výkres veřejných prostor Území 1 Fotografie území 1 Prostorově hmotová analýza 1 Analýza využití území 1 Řez ulicí Houdova Území 2 Fotografie území 2 Prostorově hmotová analýza území 2 Analýza využití území 2 Řez centrálním prostor Typické děje v řešených prostorech - porovnání

2 CHARAKTERISTIKA ÚZEMÍ
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Mapa znázorňuje lokalitu Malvaizinek – vilovou čtvrť, nemocniční areál, vodojem a hřbitov. Oblast leží na vyvýšeném terénu po levém břehu řeky Vltavy a je lemována silnicemi Radlická a Plzeňská. Na západní straně se nachází městská část Radlice a Košíře, na východě se nachází Smíchovské nádraží. Terén je poměrně kopcovitý, členěný úzkými silnicemi, které většinou ohraničují chodníky. Zástavba je tvořena převážně ze solitérních domů a dvojdomů. V menším zastoupení jsou zde bytové a řadové domy. Území je dostupné pomocí MHD – BUS, tramvaj a metro B. Lokalita má dostatečnou občanskou vybavenost – je zde jeden větší supermarket a dále několik menších obchůdků v přízemí rodinných vil. V některých vilách se nachází také kavárny a malé restaurace. V okolí jsou dvě mateřské školky a jedna základní škola. Kromě rehabilitačního areálu se v lokalitě nachází i několik ordinací – stomatolog, ORL. Oblast Malvazinky sloužila v 17. století jako vinice. Tato vinice patřila k hospodářství Tomáše Malvazína (Malvazy). Stála zde pozdně klasicistní viniční usedlost. Roku 1875 koupila pozemky smíchovská obec, která řešila problém s pohřbíváním místních obyvatel. Zákon zakazoval pohřbívání mrtvých uprostřed měst, proto Smíchov zvolil parcely na okraji města, na kopci za Smíchovem. Tak vznikl malvazínský hřbitov. Jako jeden z mála hřbitovů v té době byl projektován významným architektem – A.V. Barvitiem. Pochováni jsou zde například Jakub Arbes, Vincent Kramář nebo Ondřej Sekora. Po první světové válce zde vznikla vilová čtvrť. Ještě dnes můžeme vidět zbytky prvního osídlení Malvazinek a to zmíněnou viniční usedlost. Budova ovšem prošla mnoha úpravami. Poté byla a je součástí zdravotnického centra.

3 SCHWARZPLANN Území 2 území 1
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Území 2 území 1

4 VÝKRES VEŘEJNÝCH PLOCH
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2

5 FUNKČNÍ VYUŽITÍ ÚZEMÍ Legenda
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Legenda

6 CHARAKTERISTIKA ÚZEMÍ 1 – ULICE HOUDOVA
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Území má liniový charakter. Silnice jsou rovnoběžné, přibližně 10m široké – i s přilehlými chodníky. Od obytných domů jsou odděleny pásem zeleně, který je porostlý trávou a osázen stromy a keři. Tento oddělovací pás je mírně svažitý. Kolem domů jsou vydlážděny přístupové chodníky. Domy jsou na soukromých pozemcích a v zahradách je hodně vzrostlé zeleně. Před domy jsou menší předzahrádky oplocené pletivem zasazeným do nízkého betonového můrku. Vozidla bývají zpravidla zaparkovány na jedné straně silnice, některé rodiny však mají na svém pozemku garáž s příjezdovou cestou. Domy jsou bytové – třípatrové nebo dvoupatrové dvojdomy, střechy jsou převážně valbové, hlavní fasáda směřuje do ulice. Silnice je asfaltová a chodníky jsou dlážděny typickými čtvercovými dlaždicemi. Běžná automobilová doprava zde není nijak omezena, i když by nebylo od věci označení celé části území cedulí „obytná zóna“. Lokalita je poklidná a díky dostatku zeleně velmi příjemná.

7 FOTOGRAFIE ÚZEMÍ 1 – ULICE HOUDOVA
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Pohled do ulice č. 1 Na fotce je zobrazena liniová ulice, která je po obou stranách ohraničena chodníky. Po levé straně ulice parkují auta. Domy jsou od silnice odděleny pruhem zeleně, ve které je zasazeno několik stromů. Po levé straně ulice je zachycen bytový dům. Pohled do ulice č. 2 Pás zeleně po pravé straně ulice se svažuje směrem k domům. Přístup do domů je zajištěn pomocí schodů. Dvojdomy jsou odvzdušněny nezastavěnou mezerou. Pohled do ulice č. 3 Pás zeleně po levé straně silnice směrem k domům mírně stoupá. Pozemky jsou soukromé a jsou vymezeny plotem.

8 PROSTOROVĚ HMOTOVÁ ANALÝZA ÚZEMÍ 1
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Legenda Šrafa střech Rovná střecha Stíny Tráva Stromy

9 ANALÝZA VYUŽITÍ ÚZEMÍ 1 Legenda
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Legenda Veřejná zeleň Soukromá zeleň Chodník Bytová zástavba Soukromé bydlení Přístup do domů Autobazar Silnice Parkování Bývalá zástavba Pěší cesty Pískoviště Odpad

10 ŘEZ LINIOVÝM PROSTOREM
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 FOTOGRAFIE NÁMĚSTÍ

11 CHARAKTERISTIKA ÚZEMÍ 2 - PEROUTKOVA
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Území má centrální charakter. Silnice jsou paprskovitě uspořádány a v jejich průsečíku je oválný prostor symbolizující malé náměstí. Každá silnice je po obou stranách lemována chodníky a ty jsou doplněny o přechody pro chodce. Vede zde hlavní silnice, po které jezdí MHD a má zde taky jednu autobusovou zastávku. Po obou stranách silnice i v centrálním prostoru kolem oválného ostrůvku parkují auta. Doprava zde není nijak omezena, ale není to potřeba, protože cesty jsou dosti široké a oblast nebudí dojem obytné zóny. Domy okolo „náměstí“ mají význam veřejné vybavenosti, nachází se zde supermarket Albert, hostinec s venkovním posezením a trafika. Obytné domy jsou vilového charakteru, mají dvě, maximálně tři patra, střechy jsou převážně valbové, některé domy však mají střechy rovné. Hlavní fasády domů směřují do ulic, ale od ulice jsou separovány předzahrádkami, na kterých jsou vysázený různé druhy rostlin. Přístupové cesty do domům jsou dlážděné a jednotlivé předzahrádky jsou ohraničeny drátěnými ploty zasazenými v betonových zídkách. V oblasti je dostatek zeleně, ale kvůli poměrně významné cestě je zde rušno.

12 FOTOGRAFIE ÚZEMÍ 2 Pohled centrální č. 1
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Pohled centrální č. 1 Na fotce vidíme jeden větší obchod v lokalitě a jeden z mála paneláků. Před obchodem parkují auta. Pohled centrální č. 2 Zachycení hlavní silnice, po které jezdí autobus. Auta parkují po stranách cest. Paprskovitá křižovatka je doplněna mnoha přechody pro chodce. Pohled centrální č. 3 Pohled směrem do obytné části. Silnice se svažuje od náměstíčka dolů.

13 PROSTOROVĚ HMOTOVÁ ANALÝZA ÚZEMÍ 2
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Legenda Šrafa střech Rovná střecha Stíny Tráva Stromy

14 ANALÝZA VYUŽITÍ ÚZEMÍ 2 Legenda
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Legenda Soukromá zeleň Veřejná zeleň Silnice Chodník Hlavní silnice Zásobovací cesta Pěší cesta Bytová zástavba Soukromé bydlení Garáže Veřejná vybavenost v RD Supermarket Přístup do domů

15 ŘEZ CENTRÁLNÍM PROSTOREM
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 FOTOGRAFIE NÁMĚSTÍ

16 TYPICKÉ DĚJE V ŘEŠENÝCH PROSTORECH - POROVNÁNÍ
Začátek schwarzplann výkres veřejných ploch území území 2 Území 1 – liniové území – Houdova Velmi klidná oblast, budí dojem obytné zóny, v ulicích se pohybují převážně auta obyvatelů této lokality, občas někdo přichází pěšky do svého domu, ale jinak je zde docela mrtvo.. Lidé zde chodí velmi málo, spíše se vyskytují na svých zahradách, kde i pracují. Lidé v této části se znají, povídají si přes ploty i při náhodných potkáních. Území 2 – centrální prostor – Peroutkova Tato oblast je rušnější než území 1, přes den zde proudí docela hodně vozidel včetně MHD, v noci by měla být oblast poměrně klidná. Celkově je zde větší koncentrace lidí, kteří zde chodí hlavně do obchodu a na autobus, ale kvůli velkému hluku se v prostoru delší dobu nikdo nezdržuje, lidé se tady příliš neshromažďují. Známí se potkávají především v místním hostinci, kde v létě mohou být i na zahrádce.


Stáhnout ppt "MALVAZINKY Barbora Blagoevová Klára Brožová 2009/2010, 4. semestr"

Podobné prezentace


Reklamy Google