Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osoby v krizi a jejich potřeby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osoby v krizi a jejich potřeby"— Transkript prezentace:

1 Osoby v krizi a jejich potřeby

2 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_4.A_2/30 Téma sady: Specifické potřeby jednotlivých klientů v sociálních službách Název: Osoby v krizi a jejich potřeby Vytvořeno: Autor: Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět: Sociální péče Ročník: IV. Výsledky vzdělávání dle RVP: charakterizuje formy sociálních služeb ve vztahu k sociální situaci a specifickým potřebám jednotlivých skupin klientů; Typ interakce: výklad Druh výukového zdroje: Klíčová slova: Krize, příčiny krize, vnitřní spouštěče krize, vnější spouštěče krize, vývoj krize Anotace:  Prezentace je zaměřena na potřeby osob v krizi jako cílové skupiny sociálních služeb. Obsahuje základní terminologii, jednotlivé druhy krizí a fáze krize.

3 Pojem krize Emoční rozrušení, které je často doprovázeno pocity zmatku, úzkosti, deprese, hněvu a dezorganizace ve vztazích a v sociálním fungování. Krizí se rozumí zlom v normálním životním průběhu člověka. Subjektivně je prožívána jako ohrožení identity a také jako ztráta schopnosti svobodně utvářet svůj život. Pokles sebeúcty Snížená schopnost koncentrace Narušená dosavadní psychosociální rovnováha Člověka doprovázejí otázky po smyslu života O krizi hovoříme, pokud jsou uvedené projevy těžké, časové ohraničené a nezvládnutelné běžnými mechanismy zvládání.

4 Příklady osob v krizi ….žena, kterou tluče její partner, uprchla se svým dítětem v předškolním věku z domu a hledá své útočiště… … muž se dozvěděl, že je HIV pozitivní. Infekci dostal od své ženy. Žena byla nakažena v mimomanželském vztahu, o kterém její muž doposud nevěděl… …muž ztratí zaměstnání, bydlení a po dvacetiletém manželství dojde dokonce k rozvodu. Není schopen ustát tyto životní změny, sebeobviňuje se. Své zoufalství řeší pokusem o sebevraždu… Uveďte další příklady krizí ze své osobní zkušenosti nebo z okolí…

5 Příčiny krize aby mohla vzniknout určitá reakce organismu, musí se propojit vyladěnost organismu s vnějším spouštěčem. – tzn. vnitřní a vnější spouštěč. VNĚJŠÍ SPOUŠTĚČE ZTRÁTA OBJEKTU VOLBA ZMĚNA

6 PŘÍČINY KRIZE VNITŘNÍ SPOUŠTĚČE KRIZE
NUTNOST ADAPTACE SUBJEKTU NA VLASTNÍ VÝVOJ A změny, které z toho pramení. Spouštěčem krize může být neschopnost člověka vyhovět požadavkům vývoje. (př. – rodiny, které mají problém z oddělení dospívajícího člena).  Hybris = zaslepenost, zpupnost - Jde o kroky a strategie, které problém sice neřeší, ale umožní v nejtěžších chvílích překlenutí situace. Dlouhodobě však neobstojí a jsou příčinou krizí v budoucnosti.

7 TYPY KRIZÍ Podle způsobu manifestace
ZJEVNÉ - si člověk uvědomuje, připouští a většinou ho nutí čelit něčemu, co odporuje jeho sebeobrazu a hodnotovému systému. Patří sem například krize související s nevěrou, rozpadem vztahu. Výhodou zjevné krize je to, že je člověk většinou nucen k hledání řešení či pomoci. LATENTNÍ - jsou takové, které si člověk neuvědomuje nebo nechce připustit. Tento stav může trvat dlouho a vede k určitým nevědomým způsobům adaptace, kterými jsou například: únik do nemoci, přílišná pracovní aktivita, zneužívání návykových látek atp.

8 Typy krizí Podle průběhu
AKUTNÍ - bývají bouřlivé, mívají jasný začátek i konec. Jsou často reakcí na traumatizující životní události. Příkladem mohou být opět nehody, onemocnění, nevěra, znásilnění atp. Stejně jako u zjevných krizí lidé v takových situacích často vyhledávají odbornou pomoc. CHRONICKÉ - jsou zpočátku nenápadné, jejich délka může být měsíce až roky. Nejčastěji jde o skutečnosti, které mají charakter latentní krize nebo mohou vzniknout nedostatečným řešením krizí akutních. Typickým příkladem je nedořešený konflikt ve vztahu či manželství nebo neuspokojené sociální okolnosti (chudoba, domácí násilí atp.). Při nepatrném impulsu mají chronické krize tendenci přerůst do krizí akutních. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (jméno a příjmení autora). Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

9 TYPY KRIZÍ Podle závažnosti krize
Situační krize – událost, která je spuštěna nepředvídatelným stresem. Závažnost je určena subjektivním pohledem na situaci. Příčinou jsou spíše vnější spouštěče jako ztráta nebo možnost ztráty (partner, zdraví, zaměstnání) nebo nějaká změna (rozvod, zaměstnání, emigrace) a v neposlední řadě také volba. Tranzitorní krize – jsou krize z očekávaných změn – jedinec se musí díky vývojovým nárokům během života utkat s několika přirozenými překážkami. Tyto vývojové nároky jsou vázány na určité časové období. Krize pramenící z náhlého traumatizujícího stresu – jsou spouštěny vnějšími stresory, které člověk neočekává a nad kterými nemá téměř žádnou kontrolu. Jsou to události jako například znásilnění, přírodní katastrofa, náhlé úmrtí blízké osoby. Lidé jsou těmito událostmi velmi zdrceni a většinou na ně nemívají předem vytvořené vzorce chování, proto potřebují podporu. Krize zrání vyplývají z vývojové dynamiky jedince. Jedinec je konfrontován s úkoly, které jsou pro něj životně důležité, ale zároveň v nich selhává.

10 Fáze krize KASTOVÁ Fáze popření Fáze protestu Fáze bilancování
Fáze reorganizace života KUBLER-ROSSOVÁ Fáze agrese Fáze vyjednávání Fáze deprese Fáze smíření

11 Zdroje ŠPATENKOVÁ, N., et al. Krizová intervence pro praxi. Praha : Grada Publishing, a.s., s. ISBN VODÁČKOVÁ, D., et al. Krizová intervence. Praha : Portál, s. ISBN


Stáhnout ppt "Osoby v krizi a jejich potřeby"

Podobné prezentace


Reklamy Google