Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_04_A6_Bartonkova TÉMA: Minulý čas průběhový OBSAH: Minulý čas průběhový ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace V hodině se žáci seznámí s minulým časem průběhovým. Zopakují si tvoření příčestí pomocí koncovky – ing. Na konci hodiny si na cvičeních procvičí probrané gramatické učivo. Cvičení umožňují žákům přímou interakci s probíraným učivem, při překladu a tvoření vět si mohou díky prezentaci okamžitě zkontrolovat svoji práci. V případě neporozumění učivu se učitel může díky interaktivním prvkům vrátit zpět na teoretickou část a opětovně žákům vysvětlit probíraný gramatický jev. Hodina je koncipována tak, aby byla odučena v multimediální či počítačové učebně.

3 Past continuous tense minulý čas průběhový

4 Minulý čas průběhový Základní užití:
užívá se k vyjádření dějů v minulosti neukončených v češtině je vyjadřován videm nedokonavým Rozdíl mezi min. časem prostým a průběhovým: I washed my car. Umyl jsem auto. I was washing my car. Umýval jsem auto. I read the book. Přečetl jsem knihu. I was reading the book. Četl jsem knihu.

5 Jak min. čas průběhový tvoříme?
tvoří se slovesem to be v minulém čase was, were a přidáním koncovky – ing k plnovýznamovému slovesu play playing write writing sleep sleeping watch watching wash washing go going eat eating

6 Věta oznamovací: I was drinking juice. You were drinking juice.
She was drinking juice. He was drinking juice. It was drinking juice. We were drinking juice. They were drinking juice.

7 Otázka: Yes, I was. Yes, we were. No, I wasn´t. No, we weren´t.
Were you eating a cake? Was she eating a cake? Was he eaing a cake? Was it eating a cake? Were they eating a cake? Yes, I was. Yes, we were. No, I wasn´t. No, we weren´t.

8 Zápor: Zkrácený tvar I was not dancing. I wasn´t dancing.
You were not dancing. You weren´t dancing. She was not dancing. She wasn´t dancing. He was not dancing. He wasn´t dancing. It was not dancing. It wasn´t dancing. We were not dancing. We weren´t dancing. They were not dancing. They weren´t dancing.

9 Make – ing forms. Use them in the sentences.
go come eat drink watch look read write swim take going coming eating drinking watching looking reading writing swimming taking

10 Correct mistakes I were speaking about him with Tom.
I was speaking about him with Tom. They were listen to music. They were listening to music. Were he writing his homework at home? Was he writing his homework at home? We going to the mountains. We were going to the mountains. You not plaing basketball . You weren't playing basketball.

11 translate – use past continuouns tense
Jack pil džus. Jack was drinking juice. Daisy a Alice jedli koláč. Daisy and Alice were eating a cake. Tom a Bob nehráli počítačové hry. Tom and Bob weren ´t playing computer games. PoslouchalaZuzana rádio. Was Sue listening to the radio? Tančili Jim a Polly? Were Jim and Polly dancing? Já jsem nehrál tenis. I wasn´t playing tennis.

12 What were they doing? She was playing golf. He was reading his paper.
She was sleeping. She was watching TV He was cooking. It was listening to music.

13 your homework 1. Vařil jsem večeři. 2. Kreslil jsi obrázek?
3. My jsme netančili. 4. Zpíval jsi tu píseň? 5. Ona se nedívala na televizi. 6. Procházela se Jane s jejím psem? 7. Četl jsi tu knihu o dinosaurech? 8. Oni psali test z matematiky. 9. Já jsem nepil džus. 10. Vařil tatínek večeři?

14 Thank you for your attention!

15 Citace KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Workbook. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Pupil´s book. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN Ilustrace : Kliparty Office AUTOR NEUVEDEN.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"

Podobné prezentace


Reklamy Google