Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné"— Transkript prezentace:

1 VY_32_Inovace_10.2.18 Věty jednočlenné a dvojčlenné
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Podává výklad o větách jednočlenných, dvojčlenných a větných ekvivalentech. Slouží především k procvičení.

2 Věty jednočlenné a dvojčlenné

3 Věty dvojčlenné – obsahují oba základní větné členy.
Např. Nikdo to neviděl. Píšu dopis. Věty jednočlenné (bezpodmětné) – větný obsah je vyjádřen jen jedním základním členem – přísudkem Např. Stmívá se. Hoří! Prší. Věty ekvivalenty (jednočlenné věty neslovesné) – základem může být podstatné nebo přídavné jméno, příslovce, částice, citoslovce nebo neurčitý slovesný tvar. Např. Ticho. Krásné! Všichni vpravo. Zajisté. Bác! Nemluvit.

4 Rozpoutala se bouře. 2. Stále se blýskalo.
Rozlište věty dvojčlenné (D), věty jednočlenné (J) a větné ekvivalenty (E) Rozpoutala se bouře Stále se blýskalo. 3. Venku padal sníh U nás na vesnici je krásně Bolí mě v zádech Hustě pršelo Nemluvte Milý Karle! 9. Na obzoru je vidět Sněžku Hej rup! 11. Děkuji Píchá ho v boku Zůstat sedět Přišla zima Nemocnému ubývalo sil Ticho! Stýská se mi. D J D J J J D E J E D J E D J E J

5 Věty dvojčlenné nahraďte větami jednočlennými nebo větnými ekvivalenty
Počkejte. - Venku hustě padá sníh. - Brzy nastal soumrak. - Dávejte pozor. - Pomozte mi! - Má stesk po domově. - Všichni byli nadšeni.- To je neobyčejně zajímavé. - Souhlasím. - Dnes je krásné počasí.- Počkat. Venku hustě sněží. Brzy se setmělo. Pozor! Pomoc! Stýská se mu po domově. Nadšení všech. Neobyčejně zajímavé. Ano. Dnes je krásně.

6 Větné ekvivalenty a jednočlenné věty nahraďte větami dvojčlennými
Bylo slyšet smích. - Vpřed! - Smráká se. - Za mnou! - Z komína se kouřilo. - Co dělat? - Zavřít okna! - Chce se mi spát. - Je mi ho líto. - Je mu smutno. - Slyšeli jsme smích. Postupujte vpřed. Nastává soumrak. Pojďte za mnou. Z komína stoupal kouř. Co budeme dělat? Zavřete okna! Chci spát. Lituji ho. Je smutný.

7 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2005, ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka; PAŠKOVÁ, Martina. Český jazyk 9 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_Inovace_ Věty jednočlenné a dvojčlenné"

Podobné prezentace


Reklamy Google