Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodika inventarizace segmentů předindustriální krajiny Moravy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodika inventarizace segmentů předindustriální krajiny Moravy"— Transkript prezentace:

1 Metodika inventarizace segmentů předindustriální krajiny Moravy

2 Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
KREJČI Tomáš ONDRÁČEK Stanislav NOVÁKOVÁ Eva ZAPLETALOVÁ Jana BUČEK Antonín LIPSKÝ Zdeněk MACKOVČIN Peter Řešitelský tým

3 Základní údaje o projektu
Východisko projektu: Předindustriální krajina Česka je datována do období před hlavní vlnou průmyslové revoluce, tedy před rok Nese znaky poměrně nepřerušeného socioekonomického a kulturního vývoje od pobělohorské doby s ohledem na místní přírodní poměry. Její přeživší relikty nejsou v ČR vyjma vyhlášených a připravovaných krajinných památkových zón evidovány. Početnější areály menších rozměrů s charakteristickou prostorovou strukturou plužin, cest, zástavby, rybníků a lesních celků podchyceny nebyly.

4 Základní údaje o projektu
Cíle projektu: 1. Bude provedena inventarizace areálů předindustriální krajiny v rámci historických hranic Moravy na bázi srovnávání historických mapových dokumentů s nejnovějšími kartografickými produkty; 2. Zjištěné areály budou klasifikovány a evidovány ve třech velikostních kategoriích a každý z nich ve třech kvalitativních kategoriích podle vzoru registrů úspěšných regionů západní Evropy;

5 Základní údaje o projektu
3. Sestavená textová, obrazová (mapy, snímky) a tabelární dokumentace každé evidované jednotky zahrne navržená opatření pro další péči a management takových areálů; 4. Dokumentace bude se souhlasem MK ČR zpřístupněna dotčeným obcím a veřejnosti v elektronické podobě;

6 Základní údaje o projektu
5. Bude sestavena putovní, regionálně adaptabilní muzejní expozice na téma "Dávná krajina v současné Moravě na xx-icku"; 6. Metodické a regionální poznatky budou didakticky transformovány do elektronického učebního, resp. vzdělávacího materiálu pro školy a veřejnost.

7 Metody řešení úkolů projektu
IDENTIFIKACE A MAPOVÁNÍ segmentů předindustriální krajiny vychází ze srovnávání druhotné struktury krajiny (land use) na starých mapách II. vojenského mapování – Františkova z let s aktuální územní dokumentací Moravy na barevné letecké ortofotomapě. Procedura je založena na vizuálním a kontextuálním srovnávání tehdejší a současné druhotné krajinné struktury on-screen, neboť obojí srovnávané materiály jsou k dispozici v elektronické georeferencované, vzájemně slícované podobě.

8 Geodatabáze všech k.ú. Moravy

9 Rozdělení k.ú. Moravy do regionů

10 Pracovní regiony Moravy

11 Vybráno k.ú. z atributové tabulky geodatabáze GIS

12 Výběr a vizualizace k. ú. v GIS

13 Vyhledání k. ú. na www.mapy.cz

14 Vizualizace hranic k. ú. na webu

15 Vizualizace hranic k. ú. nad recentním barevným ortofotem

16 Vizualizace hranic k. ú. nad mapou II. vojenského mapování

17 Vyhledání podobné struktury pozemků v obou podkladech

18 Podobná struktura v obou podkladech

19 Ohraničení území s podobnou strukturou v obou podkladech
za pomoci MS Office „Malování“

20 Okódování zjištěného segmentu
Senorady1

21 Odeslání zjištěného segmentu do geodatabáze projektu
Překreslení do datové vrstvy nad mapou k. ú. Moravy nad georeferencovaným ortofotem CENIA

22 Evidence zjištěných segmentů předindustriální krajiny Moravy
V nové datové vrstvě s připojenou atributovou tabulkou Položky atributové tabulky: Název k. ú. Kód segmentu Velikost segmentu Typ podle land use Typ podle kvality Typ podle velikosti

23 Metody řešení úkolů projektu
KVANTITATIVNÍ KLASIFIKACE výsledků mapování nejprve znamená rozdělení zjištěných areálů s analogickou krajinnou strukturou na starých mapách a v současné ortofotomapě do tří velikostních kategorií: areál předindustriální krajiny (5-10 ha); okrsek předindustriální krajiny (do 1 km2) a místní předindustriální krajina (nad 1 km2)

24 Metody řešení úkolů projektu
KVALITATIVNÍ KLASIFIKACE do tří kvalitativních tříd: výjimečně zachovalý, dobře zachovalý, uspokojivě zachovalý, přičemž zdůvodnění klasifikace bude obsažené v textu katalogu u každého identifikovaného případu. Podle charakteru identifikovaného případu bude navrženo standardizované opatření, specifikované s přihlédnutím k individuálním parametrům výjimečných lokalit.

25 Metody řešení úkolů projektu
FUNKČNÍ KLASIFIKACE podle skutečnosti, např.: Drobná držba s vinohrady a sady, Drobná držba s ornou půdou a loukami, Drobná držba s keřovými mezemi a loukami, přičemž zdůvodnění klasifikace bude obsažené v textu katalogu u každého identifikovaného případu. Podle charakteru identifikovaného případu bude navrženo standardizované opatření, specifikované s přihlédnutím k individuálním parametrům výjimečných lokalit.

26 Metody řešení úkolů projektu
MAPOVÁ DOKUMENTACE bude vytvářena v GIS v rozlišení odpovídajícím velikostem zjištěných lokalit, přehledné mapy budou reflektovat pracovní regiony projektu (rozdělení území Moravy pro zpracování jednotlivými řešiteli). TEXTOVÁ DOKUMENTACE bude vytvářena ve Wordu, každý identifikovaný segment bude mít název podle regionu a kódování (např. Horácko_Senorady1), z textových zápisů bude sestavován katalog závěrečného výstupu projektu, forma: tabulka a text

27 Metody řešení úkolů projektu
VÝSLEDNÝ KATALOG předindustriálních krajin Moravy bude zpracován do knižní podoby s bohatou mapovou a obrazovou dokumentací a jako veřejně dostupná geodatabáze. Pro reprezentativní případy předindustriální krajiny bude sestavena EXPOZIČNÍ VERZE výstupů pro připravovanou putovní výstavu s postupným umísťováním v jednotlivých regionech Moravy v tamních muzejních objektech a s posíleným vzdělávacím doprovodem pro školy všech stupňů.

28 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Mapy: Předindustriální krajina Horácka, Malé Hané a Drahanska, Hřebečska a Zábřežska, Brněnska, Dyjsko-svrateckého úvalu a Mikulovska, Hané, Valašska, Lašska a Kravařska, Jeseníků a Slovácka – typologie segmentů 2020 Představuje kartografickou prezentaci identifikovaných a klasifikovaných segmentů podle pracovních regionů projektu.

29

30 Rozdělení území Moravy mezi zpracovatele
Zbylé regiony budou přerozděleny dodatečně

31 Při pochybnostech lze využít nejpodrobnější zdroj informace

32 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Metodika: Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny– typologie segmentů 2017 Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny na bázi on-screen srovnávání starých map a recentního barevného ortofota.

33 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Odborná kniha: Předindustriální krajina Moravy 2020 Kniha seznámí čtenáře s metodickým úvodem ke zjišťování segmentů předindustriální krajiny a představí katalogizovaný přehled zjištěných skutečných segmentů předindustriální krajiny Moravy s příslušnou mapovou dokumentaci strukturovanou podle jednotlivých regionů Moravy a návrhy opatření.

34 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Geodatabáze: Předindustriální krajina Moravy 2019 Veřejně přístupná geodatabáze prezentující v elektronické podobě katalogovou a mapovou část výsledků projektu. Uživatelé: orgány památkové péče, plánovací instituce, státní správa a samospráva, vlastníci pozemků, individuální zájemci a návštěvníci z řad laické veřejnosti, školy a další vzdělávací instituce, místní zájmové organizace, orgány krizového řízení.

35 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Konferenční příspěvek: Mapování a klasifikace segmentů předindustriální krajiny Moravy 2018 Konferenční příspěvek na kongresu České geografické společnosti Uživatelé: Česká a mezinárodní geografická komunita, orgány památkové péče, plánovací instituce, státní správa a samospráva, vzdělávací instituce.

36 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Katalog výstavy: Předindustriální krajina Moravy 2020 Katalog seznámí návštěvníka výstavy a čtenáře s metodickým úvodem ke zjišťování segmentů předindustriální krajiny a katalogizovaným přehledem typických případů zjištěných segmentů předindustriální krajiny na území regionů Moravy, s příslušnou mapovou dokumentaci strukturovanou podle jednotlivých regionů Moravy a standardizovanými i exemplárními návrhy opatření.

37 Harmonogram výstupů projektu
Druh výstupu a termín: Článek: Pre-industrial landscape of Moravia – computer assissted inventory of territorial cultural heritage 2019 Příspěvek do renomovaného periodika představí metodikum ke zjišťování segmentů předindustriální krajiny, postup jejich klasifikace a hodnocení pro potřeby budoucí péče Uživatelé: Široká mezinárodní odborná veřejnost z oblasti péče o kulturní dědictví, krajinné plánování, aplikace moderních výzkumných metod a technologií.

38 Úkoly pro rok 2016 1. etapa: Připravení standardizovaného postupu identifikace segmentů předindustriální krajiny platného pro všechny řešené regiony Moravy. Odpovědný vedoucí Kolejka, spoluodp. Kirchner. Cíl: Standardizovaný postup Hneleg s ověřením během následujících etap projektu. Výstup: Textová dokumentace s ukázkovými grafickými přílohami. Termín:

39 Etapa 2: Rozdělení území Moravy do zpracovatelských regionů
Etapa 2: Rozdělení území Moravy do zpracovatelských regionů. Cíl: Vytvořit pro území Moravy přehlednou mapu s přesným odlišením regionů zpracovávaných a jednotlivými autory. Odpovědný vedoucí Kirchner, spoluodp. Nováková. Cíl: Součást výstupu Nmap Výstup: Mapová dokumentace s textovým výkladem. Termín:

40 Etapa 3: Identifikace segmentů předindustriální krajiny ve sledovaných regionech Moravy. Cíl: Realizace klíčové části projektu – provedení on-screen inventarizace s nastavením rozsahu geodatabáze, zahájení terénní verifikace výsledků. Odpovědná vedoucí Zapletalová, spoluodp. Ondráček. Cíl: Sestavena vstupní datová část pro výstupy A a B. Výstup: Iniciální verze geodatabáze (CD a internet) pro A, textový seznam zjištěných lokalit pro B. Ověřený standardizovaný postup Hneleg. Termín: zahájení , ukončení

41 Děkuji za pozornost Otázky?


Stáhnout ppt "Metodika inventarizace segmentů předindustriální krajiny Moravy"

Podobné prezentace


Reklamy Google