Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"— Transkript prezentace:

1 Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 1. Maso, masné výrobky Exotické maso Charakteristika, příklady

2 „Teichfrosch“. Licencováno pod CC BY-SA 3
„Teichfrosch“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -

3 Obsah Želví maso Žabí maso Krokodýlí maso Hmyz

4 Želví maso V Čechách se konzumovalo již v 18. století
Dnes je u nás chov želv na maso zakázáno Přes 100 druhů jedlých želv Lepší maso z mořských želv Malá výtěžnost masa – až 75% odpadu

5 Želví maso

6 Želví maso Výživností se podobá telecímu masu
Barva masa je mírně nazelenalá Obsahuje 18% bílkovin Při přípravě maso voní jako rozkrojené jablko Konzumuje se maso z nohou, vejce, játra U nás k dostání konzervované maso

7 Žabí maso Podobně jako želví maso bylo i žabí maso součástí české kuchyně již v 18. století U nás jsou žáby chráněny zákonem Dováží se ve zmražené podobě Konzumují se zadní nohy Ke konzumaci jsou vhodné Skokani zelení a rosnička V umělých chovech se chová Žába volská Kromě těchto dvou druhů jedlých žab je ještě jedlá žába tzv. obrovská, volská, dosahující až 25 cm délky. Podle jejího známého silného hlasu se jí také říká žába řvavá. Žije ve východní části Severní Ameriky. Tam se tyto žáby prodávají na trhu zvlášť vykrmené, živé v klecích; jejich stehýnka, která váží dkg, přicházejí do prodeje také konzervovaná. Pokusy o její aklimatizaci v Evropě se dosud nepodařily.

8 Žabí maso

9 Žabí maso Maso je bílé Chuť připomíná kuřecí a jemného rybího masa
Obsahuje 24% bílkovin, 1% tuku „American Bullfrog Rana catesbeiana Side 1800px“ od Photo by and (c)2006 Derek Ramsey (Ram-Man) – Fotografie je vlastním dílem. Licencováno pod GFDL 1.2 via Wikimedia Commons -

10 Krokodýlí maso Existuje 23 druhů z toho 7 druhů chráněných
Dnes se chovají na farmách i v ČR Použitelné pro konzumaci je maso z 1/3 ocasu, maso od páteře Výtěžnost masa je 30% Maso obsahuje málo tuku, je lehce stravitelné Maso má krátkou tepelnou úpravu

11 Krokodýlí maso

12 Hmyz Entomofagie Obor zabývající se konzumací hmyzu Složení hmyzu je až ze 70% bílkoviny, obsahuje mnoho vitamínů Chuť je uváděná po ořeších V EU hmyz jako potravinu povolila Belgie Povoleno 10 druhů Moučný červ, saranče, cvrček, kobylky

13 Hmyz „Mealworms in plastic container of bran“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons -

14 Otázky Charakterizujte maso želvy. Charakterizuj maso žáby.
Charakterizuj maso z krokodýla. Co je to entomofagie?

15 Zdroje www.receptyonline.cz www.psozrouti.tode.cz


Stáhnout ppt "Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka"

Podobné prezentace


Reklamy Google