Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
2
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST OBOJŽIVELNÍci A MOŘSKÉ ŘASY
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma OBOJŽIVELNÍci A MOŘSKÉ ŘASY Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
3
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
4
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
OBOJŽIVELNÍCI A MOŘSKÉ ŘASY Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 24 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
5
OSNOVA Opakování masa, ryb a mořských plodů Didaktický test
viz Word 2. Obojživelníci 3. Mořské řasy TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
6
DIDAKTICKÝ TEST TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
7
K lahůdkám světových kuchyní patří žáby a želvy.
Obojživelníci K lahůdkám světových kuchyní patří žáby a želvy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
8
Žabí stehýnka Konzumují se jen zadní nohy zejména skokana zeleného,
převážně z umělých chovů a na americkém kontinentě skokan volský (bullfrog). Na trhu se prodávají mražené, v konzervě nebo čerstvé, většinou už připravené k jídlu. Maso je křehké, bílé, podobné kuřecímu. V kuchyni se upravují smažením v těstíčku, dušením, grilováním a podávají se pikantními omáčkami. Na jednu porci se počítají obvykle 4 páry. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
9
2. Želvy Zpracovávají se suchozemské i vodní.
Ze želvího masa se připravují polévky, ragú, smažené želví nohy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
10
Mořské řasy Jsou zdrojem: bílkovin sacharidů vitamínů A, B1, B12, C,
minerálních látek - vápníku, zinku, hořčíku, železa, jodu, chromu, sodíku. Prodávají se sušené jako polotovar, mají černou až černozelenou barvu. Na trhu jsou iziki, arame, wakame, kombu a nori. Před použitím se musí máčet. Jsou oblíbené v Číně, Japonsku a jihovýchodní Asii. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
11
Mořská řasa – wakame Tradiční japonská mořská řasa.
Prodává se v podobě sušených listů. Přidává se do polévek i salátů a taky jako obloha. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
12
Mořská řasa – Kombu Nahnědlá mořská řasa opět oblíbená v Japonsku.
Připravuje se z ní polévkový vývar daši a taky bylinkový čaj. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
13
Kontrolní otázky: Charakterizuj žabí stehýnka a uveď jejich kuchyňské zpracování. K čemu se želví maso v kuchyni používá? Jaká je výživová hodnota mořských řas? Jaké druhy mořských řas znáš? Kde se nejčastěji konzumují tyto neobvyklé potraviny? TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
14
Zdroje Literatura: Dorling Kindersley, Kuchařské suroviny a přísady, praktická ilustrovaná příručka, Nakladatelství Slovart, 2007 Praha Internet: Obrázky: Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.