Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
2
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma nápoje Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
3
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
4
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
Nápoje Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 29 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
5
Osnova Význam nápojů Rozdělení nápojů 4. Studené nealkoholické nápoje
5. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
6
Význam nápojů Lidské tělo je tvořeno z 2/3 vodou.
Požíváním nápojů, člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu, která vytváří prostředí pro biochemické reakce, které jsou podstatou látkové výměny, tedy života. Voda slouží jako rozpouštědlo mnoha látek, jako regulátor teploty a je důležitá pro správnou činnost všech orgánů. Některé nápoje dodávají lidskému organizmu živiny. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
7
Rozdělení nápojů Nealkoholické nápoje a) Studené b) Teplé
a) Pivo b) Víno c) Lihoviny TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
8
Studené nealkoholické nápoje
Osvěží, hasí žízeň a dodávají tekutiny. Voda Člověk denně potřebuje asi 3 l vody, z toho nejméně 1 l v nápojích. Při zvýšené fyzické námaze je nutné vodu neustále dodávat. Pitná voda musí být zdravotně nezávadná, používá se k pití a na vaření. Má být bezbarvá, bez zápachu, příchutí a zabarvení. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
9
DOBRÁ VODA, AQUILA, HORSKÝ PRAMEN, ZLATÁ VODA,
Stolní voda Je vybraná pitná voda vysoké jakosti, většinou získaná z hlubinných zdrojů. Plní se do polyetylenových lahví 1,5 l, 2 l nebo do odlehčených skleněných lahví. V prodeji je stolní voda přírodní, perlivá, ochucená a kojenecká. Nejznámější jsou: DOBRÁ VODA, AQUILA, HORSKÝ PRAMEN, ZLATÁ VODA, MIMI – kojenecká voda. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
10
Minerální vody Podzemní vody, které se při svém pohybu z nitra Země na povrch obohacují různými rozpustnými nerosty a plyny se nazývají minerální vody. Některé minerální vody jsou obohacovány různými ovocnými sirupy a tím vznikají občerstvující nápoje. Podle účinku na organizmus se rozdělují na: Stolní – Mattoniho kyselka, Poděbradka, Magnézie, Ondrášovka, Rajec, Korunní kyselka,… Léčivé – Šaratice, Vincentka,… Protože koncentrace solí v minerálních vodách může podpořit vznik ledvinových nebo močových kamenů, je vhodnější stolní minerálky střídat mezi sebou s jinými nápoji. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
11
Sodová voda Je pitná voda sycená oxidem uhličitým.
Je méně kvalitní než perlivá stolní voda. Je čirá, bezbarvá, jemně perlí a má osvěžující chuť. Používá se k přípravě přírodních limonád, míšených nápojů, jako příloha k destilátům a ke kávě. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
12
Limonády Limonáda je nápoj vyrobený z ovocné šťávy, obvykle nasycený oxidem uhličitým. Rozdělení limonád: Nesycené Sycené - ovocné limonády - z ovocných sirupů - tresťové limonády - s přídavkem cukru, aromatických látek a barviv - speciální limonády - kolové Pepsi Cola, Coca Cola - tonikové - obsahují chinin - Tonic Water - dietní - určené pro diabetiky - bylinné - perlivé ovocenky - Kofola, z extraktu různých bylin, pomerančové tresti, kofeinu a karamelu TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
13
Ovocné a zeleninové šťávy
Jsou vyrobené z čerstvého ovoce bez použití chemických konzervačních látek. Jsou výživově hodnotné, obsahují: - jednoduché cukry glukózu a fruktózu - organické kyseliny – citronovou, jablečnou a vinnou, které zvyšují osvěžující účinek, podporují vylučování trávících šťáv a činnost střevní mikroflóry Rozdělují se na: - čiré přírodní šťávy – pomerančová, ananasová,… - džusy – nefiltrované, obsahují dřeně - zeleninové šťávy – rajčatová, zeleninová směs, mrkvová - zahuštěné ovocné šťávy – koncentráty, používají se jako polotovar na výrobu sirupů a ovocných nealkoholických nápojů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
14
Sirupy Jsou zahuštěné ovocné šťávy konzervované cukrem.
Používají se k výrobě limonád, ochucených stolních a minerálních vod, míchaných nápojů a k přípravě nápojů v domácnosti. Kromě ovocných sirupů jsou známé javorový, bylinné, vitaminizované, zeleninové a jiné sirupy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
15
Ostatní studené nealkoholické nápoje
Posilující: Semtex, Red Bull Ledová káva Ledový čaj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
16
Kontrolní otázky: V čem spočívá význam nápojů pro organizmus?
Uveď rozdělení nápojů. Jaké jsou hygienické požadavky na pitnou vodu? V čem se liší stolní voda od pitné vody? Vyjmenuj minerální vody. Proč se nedoporučuje dlouhou dobu pít tu samou minerální vodu? Jaké je použití sodové vody? Charakterizuj a uveď různé druhy limonád. Jaká je výživová hodnota ovocných a zeleninových šťáv? Charakterizuj sirupy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
17
Zdroje Literatura: Internet: Obrázky:
KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 2. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word p105733z200441u.png neperliva-p131932z220854u.png Gj5MYw35KVM1x7-f-pz-hIU _xh0uTrnZp3OVkCdFzyU44p TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
18
https://encryptedtbn0. gstatic. com/images
Odkazy ze dne: TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.