Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Marcela Schmiedhamerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Vlastivěda 4.ročník TEMA: Karel IV. – život a dílo. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Prezentace je určena k seznámení žáků s životem a dílem Karla IV. Žáci se detailně seznámí s nejvýznamnějším panovníkem vrcholného středověku, zejména s jeho stavitelskou činností.

3 český král – římský císař – otec vlasti
KAREL IV. český král – římský císař – otec vlasti po otci Lucemburk po matce Přemyslovec

4 Dětství Pobyt v Paříži Příjezd do Čech
Již jako tříletý chlapec byl Václav násilím odejmut matce Elišce a do svých sedmi let žil na Křivoklátě v péči chův a strážců. Bylo to dětství bez her se sourozenci, bez výletů do kraje bez dětské radosti. Jeho otec Jan Lucemburský mu sám vybral manželku Blanku z rodu Valois a ještě před svatbou přijal Václav nové jméno po svém kmotřenci francouzském králi – Karel. Pobyt v Paříži Po svatbě zůstal na dvoře francouzského krále v Paříži, kde ho kněží s vysokým vzděláním učili číst a psát a dále vzdělávali v oblasti diplomacie a vladařských povinností. Učil se také jízdě na koni, dvorským způsobům a rytířským ctnostem. Seznámil se s vynikajícími uměleckými osobnostmi a s dokonalými uměleckými díly a stavbami. Příjezd do Čech Mladý Karel se do Čech velmi těšil, toužil poznat svou zemi. Po příjezdu byl ale velmi zklamán při pohledu na zpustlý hrad, na zadluženost a neutěšené poměry v Čechách. Princ Karel se musel na nějaký čas ubytovat v měšťanském domě, na hradě se nedalo bydlet. Jako první se rozhodl opravit a přestavět královský palác. Vykupoval zpět zastavené královské statky, přísně trestal loupežnické bandy a jiné zločiny.

5 Slavnostní korunovace
Královská korunovace se řídila přesnými pravidly. Nejprve se Karel odebral na Vyšehrad, obul si lýkové střevíce jako Přemysl a na bílém koni odjel do chrámu sv. Víta k večerním modlitbám. Na druhý den se oblékl do nádherného roucha a odebral do chrámu. Za ním byly neseny koruna, žezlo, jablko a meč. U oltáře pak složil slib. Stavitelská činnost Od svého příjezdu do Prahy si Karel přál, aby se Praha stala střediskem obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění. Aby byla místem, které by navštěvovali a obdivovali kupci, umělci a diplomaté z celé Evropy. V sousedství Starého Města vystavěl Nové Město Pražské - plán města byl velmi moderní a důkladně promyšlen, sám král se na něm podílel. K výstavnosti Nového Města přispěly i nové církevní stavby – kostely a kláštery. K rychlé výstavbě bylo třeba velké množství řemeslníků, kteří přicházeli s celými rodinami. Řemesla a obchod vzkvétaly. V době Karla IV. patřila Praha mezi největší města Evropy. Nové Město Pražské

6 Svatovítská katedrála Staroměstská mostecká věž
Klenotem mezi stavbami a ozdobou Prahy se stala Svatovítská katedrála, původně na tomto místě stála bazilika, kde již 400let odpočívaly ostatky sv. Václava. Nový chrám se měl stavět podle francouzských vzorů, řízením stavby král pověřil architekta Matyáše z Arrasu. Staroměstská mostecká věž Nově postavená věž měla být triumfálním obloukem, jímž měli projíždět panovníci na Hrad. Má jedinečnou sochařskou výzdobu. Karlův most Bylo nutné spojit oba břehy Vltavy a starý most již nebylo možné opravit. Novému mostu se až do 19.st. říkalo Kamenný. Svou slavnou sochařskou výzdobu získal most až v období baroka. Stavitel mostu byl Petr Parléř. Univerzita Karlova Vzdělaný český král usiloval o to, aby se pražské učení vyrovnalo věhlasným univerzitám v Evropě. Přál si, aby v Praze byla univerzita úplná, která bude mít všechny čtyři zřizované fakulty. Byla to první vysoká škola v Evropě.

7 Osobnost Karla IV. Karlštejn
Ze všech hradů vybudovaných Karlem IV. je nejvýznamnější Karlštejn. Stojí na břehu řeky Berounky. Pevný mohutný hrad postavený podle francouzských vzorů neměl v té době obdoby. Karlštejn byl vznešeným místem pro císařův odpočinek a jeho rozjímání, přijížděli sem představitelé evropských dvorů projednávat důležité státní záležitosti. Hrad byl také schránkou pro ostatky svatých a korunovační klenoty. Osobnost Karla IV. První český král, který se stal také římským císařem. Byl to vynikající státník a diplomat, českou zemi miloval a snažil se po celý život o její rozkvět. Přestože byl statečný bojovník , vyhýbal se válkám a spory se vždy snažil vyřešit jednáním, proto se mu podařilo zajistit českým zemím na dlouhá léta mír. Byl velmi vzdělaný – hovořil plynně pěti jazyky, napsal svůj vlastní životopis a po celý život se obklopoval schopnými a pracovitými lidmi. Zemřel ve dvaašedesáti letech na prudký zápal plic. Pochován byl do královské hrobky. Karel IV. patřil mezi nejvýznamnější panovníky vrcholného středověku.

8 Víte děti, že…. Svatováclavská koruna je již po celá staletí uchovávána nad kaplí sv. Václava Je vyrobena z dvou a půl kg zlata zdobí ji 20 perel a 94 drahokamů /některé safíry patří k největším na světě/ Největší zálibou Karla IV. byla sběratelská činnost. Shromažďoval vzácné minerály, mince, knihy, přístroje, drahé předměty ze zlata a křišťálu, svaté relikvie. Za svůj život nasbíral asi 3900 takových předmětů. Karel IV. měl 4 manželky a 11 dětí. Karel IV. měl zvláštní zálibu v převlecích, dokonce v přestrojení prošel nepřátelským územím. Král Karel se rád účastnil turnajů, často pod jiným jménem. V roce 1350 si při jednom turnaji těžce poranil páteř a od té doby měl nachýlenou postavu a hlavu.

9 Použité zdroje: /citace 2012- 11- 26 /
Ostatní obrázky byly vytvořeny v otevřené galerii Microsoft Office. Text je vytvořen autorem materiálu.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google