Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_10 Název DUM: Příčiny kažení potravin, sanitace v potravinářství Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: vlivy způsobující kažení potravin, živočišní škůdci, sanitace, sanitační řád, dezinfekce, dezinsekce, deratizace. Anotace: prezentace uvádí příčiny kažení potravin – fyzikální, chemické i biologické vlivy a živočišné škůdce, osvětluje problematiku sanitace. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák uvede příčiny kažení potravin, objasní pojem sanitace, sanitační řád a vysvětlí pojmy dezinfekce, dezinsekce, deratizace. Zpětnou vazbu si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
2
PŘÍČINY KAŽENÍ POTRAVIN sanitace v potravinářství
3
Kažení potravin způsobují:
fyzikálně – chemické vlivy biologické vlivy živočišní škůdci
4
Fyzikálně –chemické vlivy:
teplo světlo vlhkost vzdušný kyslík
5
Biologické vlivy: bakterie plísně kvasinky
6
Živočišní škůdci: hmyz (mouchy,roztoči)
hlodavci (myši, krysy, potkani) ptáci (vrabci)
7
Sanitace v potravinářství:
Sanitační řád Dezinfekce Dezinsekce Deratizace
8
Dezinfekce ničení choroboplodných mikroorganismů
provádí se fyzikálními a chemickými prostředky fyzikální = sterilizace chemická - chloramin, persteril, jodonal
9
Dezinsekce je ničení hmyzu a roztočů
moučný mol, potemník moučný, pilous sítě v oknech (mouchy)
10
Deratizace je ničení hlodavců jed (specializované firmy)
oplechované dveře do výšky 30 cm skladování odpadků v kovových nádobách
11
Sanitační řád musí být na každém pracovišti vymezuje úklidové prostory
druhy úklidu fáze čistícího postupu druhy čistících prostředků
12
Kontrolní otázky: Jaký vliv má vlhko na skladované potraviny
Proč zatemňujeme okna ve skladech Vysvětlete pojmy dezinfekce,dezinsekce,deratizace
13
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN Autor prezentace: Mgr. Marta Králová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.