Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět Potraviny a výživa    Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST DRŮBEŽ – ROZDĚLENÍ, VÝZNAM
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma DRŮBEŽ – ROZDĚLENÍ, VÝZNAM Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

4 Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová
DRŮBEŽ – ROZDĚLENÍ, VÝZNAM Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 15 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

5 OSNOVA Rozdělení drůbeže Význam drůbežího masa ve výživě
Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

6 Drůbež jsou zdomácnělí ptáci, poskytující člověku maso, vejce a peří.
Rozdělení drůbeže Drůbež jsou zdomácnělí ptáci, poskytující člověku maso, vejce a peří. Všeobecné rozdělení drůbeže Hrabavá drůbež Kur domácí – kuřata, bojleři, bio kuřata, pulardi, kapouni, slepice. Kuřata – slepičky nebo kohouti do pohlavní dospělosti. Brojleři=kuřata – složení krmiva ovlivňuje jejich rychlý růst. Bio kuřata – jejich krmivo=bio krmivo je bez chemických přísad. Pulardi – vykastrovaná slepička větší hmotnosti. Kapouni – vykleštění kohouti, jsou zmasilí. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

7 Krůty a krocani Dodávají se na trh ve stáří 1 roku.
Krůty dosahují hmotnost 2 – 7kg, krocani 3 – 18kg. Krůtí maso má vynikající chuťové a výživové vlastnosti, uvádí se, že krocan má 9 druhů masa, tj. maso z různých částí těla je vhodné k různým úpravám. Maso je tradičním vánočním pokrmem v USA a v Anglii. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

8 Perličky Jsou poměrně malé, dospělé váží cca 2kg.
Perliččí maso je chutné, šťavnaté. U nás jsou méně běžné. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

9 Vodní drůbež Husy Kachny
Jsou k dostání čerstvé nebo mražené, zejména koncem září a v období před vánocemi. Kachny Kachny váží v průměru 2 – 3 kg a jsou k dostání čerstvé nebo mražené. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

10 Rozdělení drůbeže z kulinářského hlediska Bělomasé
Krocan, krůta Kur domácí Červenomasé Perlička Kachna Husa Holub Barva drůbežího masa je ovlivněna podílem krve a barviv, maso ze stehen je tmavší než z prsíček. a – husa b – kachna c – kuře d – slepice, kohout e – baby kuře f – krůta, krocan g – perličky, holub TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

11 Význam drůbežího masa ve výživě
Drůbeží maso, zejména mladé je jemné, křehké, lehce stravitelné. S výjimkou hus a kachen a starších slepic drůbeží maso obsahuje málo tuků. U všech druhů je však vysoký podíl tuků v kůži. Maso obsahuje - úplné bílkoviny - minerální látky – Fe, P, Ca, K - vitamíny – A, sk.B U nás se v současnosti zvyšuje obliba drůbežího masa za svoje výborné dietetické vlastnosti a snadnou kuchyňskou úpravu. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

12 Chemickým složením se maso jednotlivých druhů drůbeže značně liší.
Voda Bílkoviny Tuky sacharidy Kuřata 71 21 4 – 8 0,3 Kachny, Husy 53 16,3 až 42 0,1 Krůty, Krocani 58 20 až 20 0,2 Z tabulky je zřejmé, že maso kuřat a krůt má vysokou výživovou hodnotu. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

13 Kontrolní otázky: Uveď všeobecné rozdělení drůbeže.
Jaký je rozdíl mezi kuřetem a bio kuřetem? Popiš rozdělení drůbeže z kulinářského hlediska. Srovnej složení jednotlivých druhů drůbežího masa. Které skupině obyvatelstva bys zvlášť doporučil drůbeží maso a proč? Co znáš o jednotlivých druzích drůbeže? Proč řadíme maso z hrabavé drůbeže mezi nejjakostnější masa? TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

14 Zdroje Literatura: Internet:
KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word Odkazy ze dne TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google