Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lesy ČR nové administrativní centrum VÝSLEDKY ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH TISKOVÁ KONFERENCE 1.2.2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lesy ČR nové administrativní centrum VÝSLEDKY ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH TISKOVÁ KONFERENCE 1.2.2017."— Transkript prezentace:

1 Lesy ČR nové administrativní centrum VÝSLEDKY ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH
TISKOVÁ KONFERENCE

2 Proč nová budova? 1 2 3 Vhodné pracovní prostředí pro zaměstnance
Nemožnost rekonstrukce stávající budovy Užitek pro město / veřejnost

3 Cíle? 1 2 3 Dobrý standard pro zaměstnance / užitek pro veřejnost
Hospodárnost provozu Příkladná prezentace dřeva

4 Výchozí situace:

5 Výchozí situace – grafický výstup z 3D digitálního modelu

6 Výchozí situace na fotografiích areálu

7 Výchozí situace Lesy ČR byly postaveny před problém řešení kapacitních problémů a neuspokojivého stavu budov v areálu ředitelství na Novém Hradci Králové: kapacita kanceláří a jednacích místností je přeplněná, nedisponuje žádnou rezervou, kapacita archivu dovolí archivaci nově příchozích dokumentů již jen jednoho kalendářního roku, tepelně izolační vlastnosti staveb ze 70. až 90. let minulého století jsou naprosto nevyhovující, prostory pro umístění počítačových systémů a souvisejících prvků mají nedostatečnou kapacitu, jsou velmi rizikové a nevyhovují moderním požadavkům pro technické zázemí IT, kapacita parkoviště nedostačuje ani denním potřebám zaměstnanců a běžných návštěv, naprosto nedostatečná je při poradách organizačních jednotek, akcích pro smluvní partnery nebo odbornou veřejnost,

8 Rozhodovací proces Vedení podniku nechalo zpracovat následující odborné studie a posudky: studie střešní nástavby na hlavní administrativní budově, statický posudek hlavní administrativní budovy, studie případné rekonstrukce hlavní administrativní budovy, záměr na rekonstrukci bývalého výstrojního skladu, garáží a dílen na archiv, vyhodnocení záměru rekonstrukce výstrojního skladu, garáží a dílen na archiv, záměr na výstavbu nové administrativní budovy, Studie prokázaly, že: statické vlastnosti administrativní budovy neumožňují plnohodnotnou nástavbu, rekonstrukce hlavní administrativní budovy by byla obtížně realizovatelná za velkých finančních nákladů, v průběhu rekonstrukce by byl výrazně omezen nebo zcela zastaven provoz areálu, budova výstrojního skladu není vhodným objektem k rekonstrukci na archiv.

9 Nový zákonný požadavek
Novela zákona o hospodaření s energií stanovuje od státním institucím (včetně Lesů ČR) zajistit podmínku téměř nulové spotřeby energie nejen u novostaveb, ale i u rekonstrukcí, což by byl u stávajících budov těžko splnitelný požadavek. POZN.: Budovou s téměř nulovou spotřebou energie je budova s velmi nízkou energetickou náročností, jejíž spotřeba energie je ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů.

10 Naše očekávání a cíle Vzhledem k výše uvedeným podmínkám rozhodlo vedení podniku o přebudování areálu ředitelství s důrazem na: užití co největšího zastoupení dřeva s cílem propagovat ho jako vhodný stavební materiál, dodržení zásad udržitelného rozvoje při budování staveb a jejich provozování, splnění požadavků novelizovaného zákona o hospodaření energií na energetickou náročnost budov s téměř nulovou spotřebou energie, minimalizaci omezení řádného provozu ředitelství v průběhu stavby. K dosažení těchto cílů jsme stanovili následující prostředky: vyhlášení mezinárodní architektonické soutěže, spolupráce s Českou komorou architektů, spolupráce s Magistrátem města Hradec Králové, spolupráce s významnými českými a evropskými architekty, se specialisty na energetiku a ekonomiku staveb a na soutěžní právo.

11 Architektonická soutěž o návrh
Legislativní základ: Zákon č. 137/206 Sb., o veřejných zakázkách Soutěžní řád České komory architektů Soutěžní podmínky ke stažení na profilu zadavatele. Principy samotné soutěže: projektová architektonická veřejná anonymní dvoukolová

12 Architektonická soutěž o návrh
Soutěžící dostali k dispozici: text technického popisu zadání stavební program s požadavky na kapacity budov schémata s organizací provozu ředitelství vymezení řešeného území geodetické údaje a inženýrské zaměření všech stávajících objektů digitální 3D model areálu v datových souborech zprávu z hydrogeologického průzkumu zprávu z dendrologického průzkumu video z leteckých záběrů na areál základní informace o soutěži na zvláštním webu určeném soutěži. Jednacím jazykem soutěže byla čeština, ale veškeré podklady byly vzhledem k jejímu mezinárodnímu charakteru soutěžícím poskytnuty i v angličtině. Rovněž po soutěžících byl textový doprovod soutěžních návrhů požadován v dvoujazyčné verzi ČJ / AJ.

13 Architektonická soutěž o návrh
Základní pravidla soutěže: Porota na svém ustavujícím zasedání stanovila soutěžní podmínky splňující požadavky zákona o veřejných zakázkách a Soutěžního řádu ČKA a obsahující zadání s požadavky vyhlašovatele na rozsah a kvalitu návrhu. Porota na prvním hodnotícím zasedání podle stanovených kritérií vybrala 5 návrhů, které postoupily do 2. kola soutěže. Porota na druhém hodnotícím zasedání stanovila pořadí soutěžních návrhů na 1. – 3. místě.

14 Soutěžní porota – řádní členové
Nezávislí, odborní: Prof. Dorte Mandrup-Poulsen (DK) předsedkyně poroty, VŠ pedagožka, držitelka mnoha mezinárodních ocenění, např. švédská Träpriset za dřevěnou architekturu Prof. Dietmar Eberle (AT) pedagog přední světové fakulty architektury v Curychu a mnoha dalších univerzit Prof. Miroslav Šik (CH) pedagog přední světové fakulty architektury v Curychu, v roce 2012 reprezentoval Švýcarsko na Bienále architektury v Benátkách, letos obržel čestný doktorát ČVUT Ing. Arch. Jan Aulík (CZ) VŠ pedagog, autor administrativních objektů, zkušený člen soutěžních porot Závislí: MUDr. Zdeněk Fink primátor města Hradec Králové Ing. Jiří Boháček ředitel odboru vnitřní správy MZe ČR, dlouholetý tajemník fakulty architektury ČVUT Ing. Daniel Szórád, Ph.D. generální ředitel LČR

15 Soutěžní porota – náhradníci s hlasem poradním
Nezávislí, odborní: Ing. arch. Pavel Hnilička nominace na Architekta roku 2015, iniciátor a tvůrce Pražských stavebních předpisů 2014 Ing. arch. Adam Gebrian Architekt roku 2015, VŠ pedagog, propagátor dobré a kritik nekvalitní architektury Závislí: Ing. Igor Kalix – správní ředitel, Ing. Václav Lidický – výrobně-technický ředitel, Ing. Radek Srba – obchodní ředitel, Ing. Karel Buchta – ekonomický ředitel, Ing. Lenka Zahálková – vedoucí OZVZ, Ing. Petra Matoušková – vedoucí OdZSZ, Daniel Kocour – vedoucí OSIÚ, Petr Štefec - vedoucí OHS, Ivan Chalupa – technik stavebních investic, Ing. Miroslav Matějka – specialista stavebních projektů Pomocné orgány poroty podle Soutěžního řádu ČKA a soutěžních podmínek: Sekretář poroty – Ing. arch. Tomáš Veselý Přezkušovatel soutěžních návrhů - Ing. arch. Igor Kovačević, Ph.D. Expert na ekonomiku staveb – Ladislav Knap Expert na energetiku staveb – Mgr. A. Miroslav Misař Právní služby: Havel, Holásek & s.r.o., advokátní kancelář - Mgr. Jan Lašmanský, LL.M.

16 Průběh soutěže 8. 6. 2016 Ustavující schůze poroty
Vyhlášení soutěže Setkání zájemců o soutěž se zástupci vyhlašovatele Odevzdání návrhů do 1. kola 12. a Zasedání poroty (1. kolo) Odevzdání návrhů do 2. kola Zasedání poroty (2. kolo) Oznámení výsledků soutěžícím Vyhlášení výsledků soutěže na tiskové konferenci Vernisáž výstavy soutěžních návrhů Výstava návrhů v Galerii U Přívozu (SVK v Hradci Králové) Výstava soutěžních návrhů ve foyer Knihovny města HK

17 Soutěž měla mezinárodní charakter
Na soutěž jsme po jejím vyhlášení upozornili: přes 40 asociací a komor architektů v Evropě dalších 15 osob nebo subjektů, které se zabývají architekturou ze dřeva v Kanadě, Japonsku, Indii a Austrálii a v některých evropských zemích. Mezi výše oslovenými byli i někteří držitelé ceny Spirit of Nature Wood Architect, jako např. Japonec Kengo Kuma. Komunikovali jsme s kanceláří japonského držitele Pritzkerovy ceny Shigeru Bana, která se o podmínky soutěže živě zajímala. Do soutěže nakonec podalo své návrhy 42 subjektů. Z toho bylo 8 ze zahraničí: 2 ze Slovenska a dále z USA, Nizozemska, Polska, Španělska, Francie a Rakouska. Dále se do soutěže zapojila česká kancelář britského autora jednoho z návrhů. Celkem se na vypracování návrhů v obou kolech podílelo nejméně 127 autorů a spoluautorů a dalších 110 spolupracujících osob. Z toho ve 2. kole se na dopracování návrhů podílelo nejméně 15 autorů a spoluautorů a dalších 40 spolupracujících osob. Mezi pět nejlepších postoupil do 2. kola soutěže jeden zahraniční soutěžící, a to z Francie.

18 Výsledky 1. kola Porota vybrala ze 42 návrhů 5 nejlepších, které postoupily do 2. kola soutěže. Všem postupujícím doporučila, na co se při dopracování návrhu mají soustředit. Pro dodržení principu anonymity komunikovala se soutěžícími prostřednictvím advokátní kanceláře, která jako jediná měla k dispozici kontaktní údaje postupujících. Dále porota vybrala další dva návrhy, které sice nepostoupily, ale zasloužily si pozornost za způsob řešení některé části zadání. Oba tyto návrhy obdrží zvláštní odměnu.

19 Zvláštní cena 50.000 Kč Návrh č. 25 Akad. arch. Jiří Deýl Praha
spoluautoři Ing. arch. Martin Štrouf, Ing. arch. Vojtěch Jelínek, Ing. arch. Petr Uhlíř a Ing. Arch. Ondřej Zdvomka Za umístění stavby z hlediska urbanistického a za zajímavé řešení prostoru před budovou jeho otevřením pro širokou veřejnost.

20 Zvláštní cena Kč Návrh č. 42 Anne-Sereine Tremblay a Bartosz Michal Haladus Haag, Nizozemsko Za velmi zajímavý přístup k integraci budovy do krajiny tvořené okolními lesy, který navíc jejich plochu rozšiřuje.

21 Návrhy postupující do 2. kola

22 Návrhy postupující do 2. kola

23 Návrhy postupující do 2. kola

24 Návrhy postupující do 2. kola

25 Návrhy postupující do 2. kola

26 Výsledky 2. kola - odměna 300.000 Kč
Návrh č. 4 (v 1. kole č. 23) CUBOID ARCHITEKTI s. r. o., Praha autoři: Ing. arch. Aleš Papp, Ing. arch. Milan Vít, Ing. arch. Magdaléna Pappová

27 Výsledky 2. kola - odměna 300.000 Kč
Návrh č. 4 (v 1. kole č. 23) CUBOID ARCHITEKTI s. r. o., Praha Ing. arch. Aleš Papp, Ing. arch. Milan Vít, Ing. arch. Magdaléna Pappová

28 Výsledky 2. kola - odměna 300.000 Kč
Návrh č. 5 (v 1. kole č. 39) Atelier CMJN - AED project, Paříž, Francie

29 Výsledky 2. kola - odměna 300.000 Kč
Návrh č. 5 (v 1. kole č. 39) Atelier CMJN - AED project, Paříž, Francie

30 Výsledky 2. kola - III. cena – 620.000 Kč
Návrh č. 3 (v 1. kole č. 17) DAM architekti s. r. o., Praha Ing. arch. Petr Burian Bc., Lucie Feldová, Ing. arch. Veronika Kommová, Ing. arch. Ondřej Kuptík, Ing. arch. Lucie Němcová

31 Výsledky 2. kola - III. cena – 620.000 Kč
Návrh č. 3 (v 1. kole č. 17) DAM architekti s. r. o., Praha Ing. arch. Petr Burian Bc., Lucie Feldová, Ing. arch. Veronika Kommová, Ing. arch. Ondřej Kuptík, Ing. arch. Lucie Němcová

32 Výsledky 2. kola - II. cena – 930.000 Kč
Návrh č. 2 (v 1. kole č. 11) sdružení Ing. arch. Sosna, Ing. arch. Straka, Atelier bod architekti s.r.o. Ing. Svoboda – Praha, Ing. arch. Vojtěch Sosna, Ing. arch. Jakub Straka

33 Výsledky 2. kola - II. cena – 930.000 Kč
Návrh č. 2 (v 1. kole č. 11) sdružení Ing. arch. Sosna, Ing. arch. Straka, Atelier bod architekti s.r.o., Ing. Svoboda, Praha; Ing. arch. Vojtěch Sosna; Ing. arch. Jakub Straka

34 Výsledky 2. kola - I. cena – 1.550.000 Kč
Návrh č. 1 (v 1. kole č. 31) sdružení CHYBIK + KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS s. r. o. + K4 ARCHITECTS & ENGINEERS + Ing. Ivo Stolek, Brno autoři: Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Michal Krištof, Ing. arch. Jan Stolek, Ing. Tomáš Babka

35 Výsledky 2. kola - I. cena – 1.550.000 Kč
Návrh č. 1 (v 1. kole č. 31) sdružení CHYBIK + KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS s. r. o. + K4 ARCHITECTS & ENGINEERS + Ing. Ivo Stolek, Brno autoři: Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Michal Krištof, Ing. arch. Jan Stolek, Ing. Tomáš Babka

36 Další postup Všechny soutěžní návrhy včetně trojrozměrných modelů, které vyrobili finalisté, budou veřejně vystaveny. Nejprve to bude ve druhé polovině února v Galerii U Přívozu (Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové) a podruhé v dubnu v Knihovně města Hradec Králové. V souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek vstoupí Lesy ČR po uplynutí lhůt pro podání námitek soutěžících do jednacího řízení bez uveřejnění s vítězem architektonické soutěže.

37 Smluvní vztah s vítězem soutěže
Součástí smluvního vztahu s vítězem soutěže bude vypracování kompletní projektové dokumentace pro stavbu nového administrativního centra: Dopracování návrhu stavby, dokumentace pro územní řízení, dokumentace pro vydání stavebního povolení, dokumentace bouracích prací, dokumentace pro provádění stavby, autorský dozor, spolupráce při výběru zhotovitele stavby.

38 Předpokládaný vývoj fází přípravy výstavby
Fáze přípravy Dokončení Zpracování projektové dokumentace a získání potřebných rozhodnutí a povolení VII. 2018 Zpracování dokumentace na výběr a vlastní výběr zhotovitele stavby X. 2018 Zpracování dokumentace pro provádění stavby I. 2019 Realizace stavby XII. 2020

39 Příkladný transparentní postup
Jdeme příkladem Smysluplná potřeba Příkladný transparentní postup Obecný užitek ? Úspěch 100 % Foto: Václav Vetýška

40 Hledáme sociálně odpovědné cesty v lese veřejných zakázek.


Stáhnout ppt "Lesy ČR nové administrativní centrum VÝSLEDKY ARCHITEKTONICKÉ SOUTĚŽE O NÁVRH TISKOVÁ KONFERENCE 1.2.2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google