Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních
Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních „PAMLSKOVÁ VYHLÁŠKA“
2
Na co se vyhláška vztahuje
Na školy a školská zařízení zapsaná do rejstříku škol do splnění povinné školní docházky příprava svačinek školní jídelnou ZŠ, protože se nejedná o součást školního stravování ve smyslu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování
3
Na co se vyhláška nevztahuje
Na školy a školská zařízení po splnění povinné školní docházky, do nichž nemají přístup děti nebo žáci do splnění povinné školní docházky Na školní jídelny a výdejny – podléhají vyhl. č. 107/2005 Sb. , o školním stravování ve znění pozdějších předpisů
4
Na co se vyhláška dále nevztahuje
v souvislosti s praktickým vyučováním (žáci si v rámci výuky vyrobí výrobky a nabídnou je k prodeji) prodej, který se koná mimo dobu vyučování – př. škola pronajme své prostory k pořádání různých akcí mléko a mléčné výrobky podpořené v rámci projektu „Mléko do škol“, které ačkoliv nesplní požadavky vyhlášky, lze ve školách nabízet až do
5
Obsah vyhlášky č. 282/2016 Sb. omezuje nabídku potravin
se sladidly či kofeinem zakazuje energetické a povzbuzující nápoje a potraviny potraviny obsahující trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků reguluje potraviny a nápoje s ohledem na obsah soli cukru, resp. přidaného cukru tuku, resp. nasycených mastných kyselin trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a přidané cukry- rizikové živiny které souvisí s rozvojem civilizačních onemocnění
6
Dále lze nabízet potraviny splňující přílohu vyhlášky
8
Metodický pokyn k aplikaci vyhlášky č. 282/2016 Sb.
Pomocný materiál k příloze vyhlášky Cíl – usnadnění aplikace požadavků na doplňkový prodej potravin stanovený vyhláškou Jsou zde uvedeny přípustné tolerance při uvádění výživových hodnot a stanoví se hodnoty, do kterých ještě bude možné výživové hodnoty uvedené ve výživovém označení akceptovat Spíše upřednostňovat nabídku těch potravin, která se co nejvíce přibližuje hodnotám bez zohlednění přípustných tolerancí
9
Jak vybrat vhodné potraviny dle požadavků vyhl. č. 282/2016 Sb.
Informace o výživových hodnotách Informace o složení
10
Výživové označení Povinnost uvádět výživové hodnoty na balených potravinách – od tabulka Povinné údaje: g na100 g/ g na100 ml výrobku -energetická hodnota -množství tuků z toho nasycených mastných kyselin - sacharidů, z toho cukry -bílkoviny -sůl do řádku
11
Nepovinné údaje -mononenasycené mastné kyseliny (monoenové mastné kyseliny); -polynenasycené mastné kyseliny (polyenové mastné kyseliny); -polyalkoholy; -škrob; -vláknina, -veškeré vitaminy nebo minerální látky ve významných množstvích Výživové hodnoty uvedené na obalu potravin jsou průměrné hodnoty vycházející v jednotlivých případech z výsledků: •analýzy výrobce dané potraviny, •výpočtu s použitím známých nebo skutečných průměrných hodnot použitých složek, nebo •výpočtu s použitím obecně zjištěných a přijímaných údajů. Informace o výživové hodnotě potravin lze nalézt potravinových tabulkách databázích
12
Informace o složení Obsah trans- mastných kyselin – ve složení uvedena přítomnost částečně ztužených tuků nebo olejů Množství přidaného cukru – cukr přidaný během výroby- nejedná se o cukry přirozeně se vyskytující v potravině – neuvádí se ve výživovém označení Informace o přítomnosti sladidel
13
Zabalené a nebalené potraviny
Označení výživovými hodnotami není povinné pro zabalené a nebalené potraviny(např. chléb, běžné pečivo, pomazánky připravované na místě…) Informace by měly být poskytnuty na požádání výrobci potravin, nebo je možné je zjistit výpočtem z databáze složení potravin
14
Aplikace vyhlášky v praxi Lze nabízet potraviny neobsahující sladidla
Sladidla - jedná se o látky, které se „používají k tomu, aby se potravinám nebo stolním sladidlům dodala sladká chuť“ - snaha nezvykat na sladkou chuť (přílohy I bod 1 nařízení (ES) č. 1333/2008); jedná se o následující látky: E 420 Sorbitol E 421 Mannitol E 950 Acesulfam K E 951 Aspartam E 952 Kyselina cyklamová a její sodná a vápenatá sůl E 953 Isomalt E 954 Sacharin a jeho sodná, draselná a vápenatá sůl E 955 Sukralosa E 957 Thaumatin E 959 Neohesperidin DC E 960 Steviol-glykosidy E 961 Neotam E 962 Sůl aspartamu-acesulfamu E 964 Polyglycitolový sirup E 965 Maltitol E 966 Laktitol E 967 Xylitol E 968 Erythritol E 969 Advantam
15
Značení na obale: - Sladidlo a číslo označení E - Sladidlo a specifický název Výjimka- mimo žvýkaček bez cukru Nesplňuje vyhlášku --obsahuje sladidla
16
Lze nabízet potraviny neobsahující kofein
Př. nápoje s obsahem kofeinu- káva, ledová káva, kolové nápoje
17
Lze nabízet potraviny neobsahující
trans mastné kyseliny (TFA) z částečně ztužených tuků Výskyt TFA Přirozeně - hovězí a v jehněčí maso - mléko a mléčné výroby z těchto druhů mas Synteticky – vyrábějí se procesem zvaným hydrogenace (ztužování) -výchozí surovinou jsou nejčastěji levné rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, řepkový) - výsledkem hydrogenace je tuhý a snadno roztíratelný výrobek Z běžných potravin je velmi často nalezneme v brambůrkách, krekrech sušenkách, polevách, náplních mražených výrobcích smažených výrobcích, tj. při zahřívání tuků na vysokou teplotu při smažení Vliv na lidský organismus - zvyšují hladinu cholesterolu LDL v krvi ( špatný cholesterol) - podílejí se na nádorových onemocněních
18
výrobci nejsou povinni na etiketách trans mastné kyseliny uvádět
Značení na obale výrobci nejsou povinni na etiketách trans mastné kyseliny uvádět Označení se skrývá - transizomery - částečně ztužené tuky nebo oleje (i tak tento údaje není relevantní a výskyt trans mastných kyselin se musí prokázat analýzou Př. Nesplňuje vyhlášku – obsahuje částečně ztužený tuk a tím předpoklad trans mastných kyselin
19
Lze nabízet potraviny, které nejsou
energetické a povzbuzující nebo určené pro sportovce nebo pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu Přívod energie - RedBull, Semtex, Schock… Podpora svalstva Iontové nápoje Značení na obale „vhodné pro sportovce“ „vhodné při zvýšeném tělesném výkonu“ „obsahuje kofein“ „iontový nápoje“
20
Dále lze nabízet Nezpracované ovoce a nezpracovanou zeleninu, které neprošly žádnou úpravou se změnou původního stavu (může být omytá, oloupaná, nakrájená, balená)
21
Ovocné a zeleninové šťávy a nektary bez přidaného cukru
Označení na obalu: „bez přídavku cukru“ „bez přidaného cukru“ Informace ze složení výrobku: Přidaný cukr – glukóza, fruktóza, glukózo-fruktózový sirup, cukr, med, slad, melasa Potravina vyhovující vyhlášce- neobsahuje ve složení žádný přidaný cukr
22
Dle lze nabízet (příloha vyhlášky) Kategorie potravin „Oleje a tuky“
Značení dle výživových hodnot z obalu Tuky z povinného značení – nasycené mastné kyseliny Vhodná jsou tradiční pomazánkové, směsné tuky (Rama, Flora, Alfa…) Nevyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky v nejvyšší přípustné hodnotě nasycených mastných kyselin
23
vyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky v nejvyšší přípustné hodnotě nasycených mastných kyselin i soli.
24
Kategorie potravin „Zpracované ovoce a zelenina“
lze nabízet s nejvyšší přípustnou hodnotou 0,5g soli na 100g/100 ml výrobku 1,0g přidaného cukru Př. zpracované ovoce: džemy rosoly povidla ovocný protlak sušené ovoce kompoty Př. zpracovaná zelenina: sterilovaná zelenina mléčná kvašená sušená zelenina
25
Kategorie potravin „Suché skořápkové plody a olejnatá semena nebo luštěniny a výrobky z nich“ Lze nabízet bez přidané soli a bez přidaného cukru Př. Skořápkové plody – vlašské ořechy - lískové ořechy - mandle - kešu Př. Olejnatá semena – mák - slunečnice - len Př. Luštěnin – hrách - čočka - sója - sojóvý nápoj - tofu
26
Kategorie potravin „ Výrobky z produktů rybolovu a akvakultury“
Kategorie potravin „Nesmažené a negrilované masné výrobky nebo výrobky z vajec“ Min. obsah 10 % čisté svalové bílkoviny př.standartní šunka 10%, výběrová 13% 50 g vajec ve 100g hotového výrobku z vajec př. vařené loupané vejce natvrdo, mražené vaječné obsahy Nejvyšší přípustné hodnoty 1,5 g soli 15,0 g tuků 3,0 g přidaný cukr Kategorie potravin „ Výrobky z produktů rybolovu a akvakultury“ za předpokladu min 50g masa ve 100g hotového výrobku Nejvyšší přípustné hodnoty 1,5 g soli 30g tuků
27
Kategorie potravin „Mléčné výrobky“
Jogurty, kysané výrobky, jogurtové nápoje s minimálním obsahem 50g mléčné složky na 100g výrobku s nejvyšší přípustnou hodnotou 0,5 g soli 5,0 g tuků 11,0 g cukrů Vyhovuje příloze vyhlášky ve všech výživových hodnotách Pozn. Není uvedeno množství mléčné složky
28
Tvarohy a výrobky z tvarohu s minimálním obsahem 50g obsahu tvarohu
na 100g výrobku s nejvyšší přípustnou hodnotou 0,5 g soli 5,0 g tuků 11,0 g cukrů Správné množství 50% tvarohu Vyhovuje v hodnotě soli 0,1g a tuků 4,2g, nevyhovuje v cukru 15,5 g (ani po započítání tolerance)
29
Sýry s nejvyšší přípustnou hodnotou 2,0g soli 30g tuků Vyhovuje hodnotám přílohy vyhlášky
30
„Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky“
Kategorie potravin „Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky“ Chléb s nejvyšší přípustnou hodnotou 1,8g soli 5,0g tuků 5,0 g cukru Vyhovuje hodnotám dle přílohy vyhlášky
31
Běžné pečivo (rohlíky, housky)
Jemné pečivo (vánočky, mazance, makovce, bábovky, koblihy) s nejvyšší přípustnou hodnotou ,3 g soli 10,0g tuků 15,0 g cukrů Vyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky. U hodnoty cukru byla započítána tolerance.
32
Trvanlivé pečivo (sušenky, oplatky, suchary, extrudované výrobky)
s nejvyšší přípustnou hodnotou 1,0 g soli 5,0g nenasycených mastných kyselin 5,0 g ,0 g přidaného cukru Obiloviny pro přímou spotřebu s obsahem vlákniny nejméně 6g na 100g (corn flakes, cereálie, popcorn, müsli..) 1,0g soli 5,0 g nenasycených mastných kyselin 10,0 g přidaného cukru
33
Kategorie potravin „Obložené pekařské výrobky bez obsahu majonézy, dresinků, hořčice a kečupu“ Obložené pečivo musí obsahovat min 20% libovolné dvojkombinace z celkové hmotnosti výrobku př. Celková hmotnost bagety je 220 g 20%, tj. 44 g musí např. kombinace šunka + vejce šunka + rajče sýr + paprika pomazánka + rajče Přípustné nejvyšší hodnoty 1,0 g soli 20,0 g tuků 10,0 g cukru
34
Kategorie potravin „Nealkoholické nápoje“
Ovocný nebo zeleninový nápoj Limonáda Minerální voda ochucená Pitná voda ochucená Pramenitá voda ochucená Sodová voda Nejvyšší přípustná hodnota 4 g cukru na 100 ml Vyhovuje požadavkům přílohy vyhlášky po započtení tolerance u hodnoty cukru. Nápoje nesmí dále obsahovat sladidla, kofein, trans mastné kyseliny nebo být s energetickými či povzbuzujícími vlastnostmi.
35
Kategorie „Ostatní potraviny“
Potraviny nezařazené do výše uvedených kategorií Př. Obilné kaše připravované na místě müsli jogurtem připravené na místě Nejvyšší přípustné hodnoty 1,0 g soli 5,0 g nasycených mastných kyselin 10,0 g přidaného cukru
36
Automaty ve školách a jejich regulace ve vybraných zemích
Francie – úplný zákaz automatů na základních a středních školách Belgie – částečná regulace na úrovní měst Itálie – obsah automatů kontrolován vedením škol a dle přání rodičů - výrobci kolových nápojů neumisťují automaty tam, kde jsou děti Velká Británie – regulace obsahu na sladkosti slazené nápoje a fast foodové pokrmy - zákaz fast foodových provozoven v blízkosti škol - zvýšená daň o 20 % na sladké nápoje - iniciativa lékařů – rady a konzultace při úpravě výživy děti USA – rozdíly v regulaci na úrovni jednotlivých států - př.NewYork – zákaz automatů s obsahem nezdravých pokrmů nápojů na všech školách - zákaz prodeje velkých balení slazených nápojů v restauracích, fast foodech, kinech, stadionech
37
Německo - automaty nejsou regulovány, jsou zdrojem rychlého občerstvení
z důvodu, že školní stravování není běžné - pokud jsou regulovány, tak pouze vedením školy či dle rodičů Finsko – nejsou regulovány zákonem, jelikož jsou málo populární a málo využívány - je zde bezplatné školní stravování, včetně nápojů postavené na domácí produkci a národních výživových zvyklostech - Společnost Pepci, Coco-cola nenabízejí nápoje tam, kde mají přístup děti do 12 let Litva – automaty nejsou zakázány, ale jejich obsah musí odpovídat přísným výživovým normám
38
„Zdravá školní svačina aneb uzdravme svůj školní automat i bufet“
Odkazy na další vhodné potraviny uvádí publikace „Zdravá školní svačina aneb uzdravme svůj školní automat i bufet“ zpracována a vydána Státním zdravotním ústavem v roce 2014.
39
Další zdroje informací
40
ZÁVĚREM bude společným postupem obou rezortů v následujících měsících dodržování předpisů vyhlášky kontrolováno, nebudou udělovány sankce vůči provozovatelům zařízení, bude jim naopak poskytována metodická pomoc. To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané a budou navrhovat případná jiná alternativní řešení. Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.