Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Významné sociologické směry Autor Jana Trčková Tematický okruh ZSV - Člověk ve společnosti a jako jedinec Ročník 2.ročník Vytvořeno Anotace Cílem těchto pracovních listů je ukázat a popsat podstatné rysy současné doby a co nejvíce je konkretizovat na jevech v soudobé společnosti. Zaměřují se hlavně na strukturální funkcionalismus, sociologii konfliktu a na interpretativní sociologii. Metodický pokyn Studenti mohou s předloženým materiálem smysluplně pracovat až po probrání základů sociologie. Jednotlivé úkoly pak slouží k procvičení a k nalezení širších souvislostí v celku základů společenských věd. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Významné sociologické směry
Strukturální funkcionalismus, sociologie konfliktu, interpretativní sociologie

3 Strukturální funkcionalismus
Tento směr vytvořil americký sociolog Talcott Parsons ( ), v sociologii se prosazoval téměř čtvrt století, tj. od konce třicátých do počátku šedesátých let 20.století. Parsons vycházel z řady oborů, především kybernetiky. Společnost viděl jako bohatě strukturovaný systém, jehož jednotlivé části plní funkce potřebné pro celek.

4 Fungování sociálního organismu
Autor kladl důraz na vnitřní rovnováhu společnosti, která spočívá v zabezpečení základních potřeb, a proto vznikly podsystémy ekonomiky, politiky, práva aj. Ústřední místo pak připisuje socializaci, neboť v jejím průběhu si lidé osvojují platné normy pro plnění určitých funkcí, bez kterých by systém jako celek nefungoval.

5 Úkol Vymezte časově působení strukturálního funkcionalismu.
Vysvětlete, co je podstatou tohoto směru. Jak se docílí dobrého fungování společnosti?

6 Sociologie konfliktu Šedesátá léta 20.století probíhala v USA i v Evropě ve znamení boje menšin za svá práva (černoši, odpor k válce ve Vietnamu, hippies aj.). Tyto konflikty vyrůstaly z odlišností zájmů a strukturální funkcionalismus je nedokázal vysvětlit. Významnou roli sehrál americký psycholog Charles Wright Mills ( ). Tvrdil, že existence konfliktů je důsledkem odlišnosti zájmů jednotlivců i skupin, v demokratické společnosti nemůže být toto právo nikomu upíráno.

7 Řešení konfliktů podle pravidel
V demokracii je pak podstatné, aby se konfliktní zájmy mohly navzájem střetávat podle určitých pravidel, jež budou střet usměrňovat, což může přinést pozitivní výsledky. Může jít například o debaty politických protivníků, průběh volební soutěže aj. Naopak ve společnosti, která konflikty potlačuje, může dojít k výbušnému řešení.

8 Úkol Vysvětlete podstatu sociologie konfliktu.
Uveďte konkrétní problém ve společnosti a jeho možné řešení.

9 Interpretativní sociologie
Podle tohoto pojetí nejsou lidé pasivními příjemci okolního světa a své socializace. Oni sami dávají věcem a událostem určité významy (vykládají je) a podle toho pak jednají. Každý prostě vidí svět trochu jinak. Mezi sebou pak lidé vyjednávají o podobě reality, kterou žijí. Společnost je pak vlastně to, co utváří její členové.

10 Každý tedy do jisté míry zodpovídá za to, v jakém světě žije
Každý z nás se pak utváří a přetváří v neustálých interakcích s realitou a druhými lidmi. Lidé mají potřebu věřit nějakým hodnotám a dodržovat určitá pravidla. Konkrétní hodnoty a pravidla nejsou dány provždy, do značné míry záleží na nás samotných.

11 Závěrečné doplnění: ……… vidí společnost jako bohatě strukturovaný systém, jehož jednotlivé části plní funkce potřebné pro celek. ………. určuje společnost jako jednání aktivních jedinců, kteří sami věci a události vykládají a podle toho pak žijí. ……… tvrdí, že v každé společnosti jsou odlišné zájmy lidí a skupin a je potřeba nastavit pravidla pro jejich řešení.

12 Správné doplnění: Strukturální filosofie Interpretativní sociologie
Sociologie konfliktu

13 Zdroje BURUMA, Ian. Krocení bohů: náboženství a demokracie na třech kontinentech. Vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Academia, 2012, 121 s. XXI. století, sv. 15. ISBN LIPOVETSKY, Gilles a Sébastien CHARLES. Hypermoderní doba: od požitku k úzkosti. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Daniel Micka. Praha: Prostor, 2013, 144 s. Střed (Prostor), sv. 15. ISBN JUVIN, Hervé a Gilles LIPOVETSKY. Globalizovaný západ: polemika o planetární kultuře. V českém jazyce vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Praha: Prostor, 2012, 231 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN KELLER, Jan a Petr NOVOTNÝ. Úvod do filozofie, sociologie a psychologie: nové pohledy společenských věd : učebnice pro studenty gymnázií a zájemce o vysokoškolské humanitní vzdělávání. Vyd. 1. Překlad Martin Pokorný. Ilustrace Vladimír Renčín. Liberec: Dialog, 2008, 219 s. Střed (Prostor), 102. sv. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google