Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bakalářský a diplomový seminář 2016

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bakalářský a diplomový seminář 2016"— Transkript prezentace:

1 Bakalářský a diplomový seminář 2016
Tematický blok III Forma závěrečné práce, literární zdroje a hlavní kapitoly Téma 6 Dokončení a odevzdání ZP, obhajoba.

2 Program semináře 2016 Název tematického celku I.:
Význam a úroveň závěrečné práce, volba tématu, zpracování ZP Význam, struktura, téma a pravidla vypracování ZP, Zadání ZP. Zásady a postup vypracování Záměru ZP.  Název tematického celku II.: Metody studentské odborné práce, metody a cíle vypracování závěrečné práce 3. Prameny a informační zdroje, studium a zpracování odborných textů. 4. Metody odborné práce, tvorba textu ZP, formální podoba ZP.  Název tematického celku III.:  Forma závěrečné práce, literární zdroje a hlavní kapitoly 5. Formy ZP, etika tvůrčí práce, odkazy a citace. 6. Závěr ZP, dokončení ZP a obhajoba.

3 Rozvrh seminárních skupin léto 2016 vyučující ing. Arnošt Klesla, Ph.D
B_BSeRP/cR1PH: každou sudou středu 8:45–9:29 E224, každou sudou středu 9:30–10:15 E224,  B_BSeRP/cR2PH: každou sudou středu 10:30–11:14 E223, každou sudou středu 11:15–12:00 E223,  B_BSeRP/cR3PH: každou lichou středu 14:00–14:44 E223, každou lichou středu 14:45–15:30 E223,  B_BSeRP/vRPH: Pá :45–15:15 E129, Pá :00–13:30 E128, Pá :30–17:00 E128, 

4 Literatura povinná literatura EMMER, Jan. Jak na citace.. VŠFS: Knihovna [online]. 1. vyd. Praha, 2012 [cit ]. Dostupné z: BUDINSKÝ, Petr. Metodický pokyn prorektora pro vzdělávací činnost a vnější vztahy č. 4 / : Metodika vypracování bakalářské a diplomové práce pro studenty B15 a N15. Praha, 2015 TICHÝ, Jaromír a Jan EMMER. Zpracování bakalářské a diplomové práce. Praha: VŠFS, EUPRESS, s. ISBN Dostupné z: viz odkaz v bloku Informace učitele níže. VŠFS. Rozhodnutí rektorky č. 66/2009: Bakalářské a diplomové práce na VŠFS. Praha, Dostupné z: VŠFS. Rozhodnutí rektorky č. 60/2009. Rozhodnutí o zajištění kvality obhajoby bakalářské a diplomové práce Praha : VŠFS, o.p.s., 2009.

5 Literatura doporučená literatura
BIERNÁTOVÁ, Olga a Jan SKŮPA. CITACE.COM. Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 ( ) platné od 1. dubna 2011 [online]. Zlín, Brno, 2011 [cit ]. Dostupné z: KUŽELÍKOVÁ, Lucie, Jaroslav NEKUDA a Jiří POLÁČEK. Sociálně-ekonomické informace a práce s nimi. Brno: MUNI, 2008, 88 s. ISBN Dostupné z: NOVÁKOVÁ, Vladimíra, Václav LIŠKA, Jiří LOUDÍN a Miloš SEDLÁČEK. Vědecké metody ve společenských vědách. ČVUT. Www. dictorandus.info [online]. 1. vyd. Praha: ČVUT, 2010 [cit ]. Dostupné z: ŠANDEROVÁ, Jadwiga. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách: několik zásad pro začátečníky. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005, 209 s. ISBN ZICH, František. Úvod do sociologického výzkumu. 1. vyd. Praha: Vysoká škola finanční a správní, 2004, 115 s. Eupress. ISBN

6 Zakončení předmětu B_BSe
Předmět je zakončen zápočtem Podmínky pro udělení zápočtu: Minimální účast na seminářích B_BSe pro studenty prezenčního studia 75%, pro KS 50% Odevzdání Zadání BP schváleného vedoucím BP do , 15,00 – 16,00 E 223 Odevzdání Záměru BP vyučujícímu B_BSe, nejpozději do na KRP Vedení fakulty může stanovit další podmínky pro udělení zápočtu. Zápočet uděluje výhradně pedagog vyučující předmět, nikoliv vedoucí bakalářské práce.

7 Program semináře 2016 Název tematického celku I.:
Význam a úroveň závěrečné práce, volba tématu, zpracování ZP Význam, struktura, téma a pravidla vypracování ZP, Zadání ZP. Zásady a postup vypracování Záměru ZP.  Název tematického celku II.: Metody studentské odborné práce, metody a cíle vypracování závěrečné práce 3. Prameny a informační zdroje, studium a zpracování odborných textů. 4. Metody odborné práce, tvorba textu ZP, formální podoba ZP.  Název tematického celku III.:  Forma závěrečné práce, literární zdroje a hlavní kapitoly 5. Formy ZP, etika tvůrčí práce, odkazy a citace. 6. Závěr ZP, dokončení ZP a obhajoba.

8 Dokončení a odevzdání závěrečné práce

9 Dokončení a odevzdání závěrečné práce
Cílem Bakalářského/Diplomového projektu 2 je, aby student v nejvyšší kvalitě dopracoval a odevzdal ZP na oborové katedře nejpozději do Tento termín může být v případech hodných zřetele na základě písemné žádosti studenta doporučené vedoucím práce prodloužen rozhodnutím vedoucího oborové katedry do Tato žádost je zpoplatněna dle rozhodnutí rektorky. Studentům, kteří výše uvedený termín nedodrží, nebude umožněno složit státní závěrečnou zkoušku a ukončit studium v řádném termínu v červnu 2017

10 Dokončení a podmínky odevzdání závěrečné práce
Dokončení ZP v kvalitě umožňující její odevzdání a doporučení k obhajobě potvrdí vedoucí práce udělením zápočtu z Bakalářského/Diplomového projektu 2 na základě: kontroly předložené tištěné verze originálu ZP v knižní vazbě, kontroly podobnosti elektronické verze originálu ZP, který student vložil do Archivu ZP v IS prostřednictvím funkce v IS „Nalézt podobné dokumenty“ (viz ikonu - funkce „Nalézt podobné dokumenty).

11 Odevzdání závěrečné práce
Student je povinen odevzdat originál ZP na oborové katedře: 1x v elektronické formě v Archivu ZP v IS ve formátu MS Word – viz Šablona ZP (rozsáhlé přílohy se vkládají jako jeden samostatný soubor), 1x v tištěné formě v knižní vazbě pro předsedu komise státní závěrečné zkoušky, 2x v tištěné formě v termovazbě pro vedoucího a oponenta práce. Odevzdáním ZP student prohlašuje, že elektronická forma originálu ZP je shodná s originály ZP v tištěné formě.

12 Podmínky přijetí závěrečné práce k obhajobě
Přijetí ZP na oborové katedře je podmíněno: udělením zápočtů z Bakalářského/Diplomového semináře a projektu 1 a 2, odevzdáním elektronického originálu ZP, vč. anotace a klíčových slov v Archivu ZP v IS (rozsáhlé přílohy se vkládají jako jeden samostatný soubor), odevzdáním 1 výtisku originálu ZP v knižní vazbě a 2 výtisků originálu ZP v termovazbě, odevzdáním studentova výtisku Zadání ZP doplněného o záznamy vedoucího práce o povinných konzultacích v průběhu zpracování ZP. Po přijetí ZP je Archiv ZP studenta v IS uzavřen pro změny. Uzavření Archivu je podmínkou přijetí elektronické přihlášky studenta ke státní závěrečné zkoušce

13 6. Příprava a obhajoba závěrečné práce

14 Příprava ZP k obhajobě Vedoucí závěrečné práce je povinen vypracovat a odevzdat posudek vedoucího bakalářské /diplomové práce nejpozději do V hodnotící části posudku vedoucí práce vyjádří názor na kvalitu ZP prostřednictvím bodové stupnice v Kritériích hodnocení práce v předepsaném rozsahu bodů u každého kritéria. Na základě celkového počtu získaných bodů (maximálně 100) navrhuje podle stanovené stupnice výslednou známku pro obhajobu: „výborně“ (1): 100 – 90 bodů, „velmi dobře“ (2): 89 – 79 bodů, „dobře“ (3): 78 – 60 bodů.

15 Příprava ZP k obhajobě Oponent závěrečné práce je stanoven vedoucím oborové katedry, který zajistí předání jednoho výtisku ZP v termovazbě oponentovi nejpozději do Oponent je povinen vypracovat a odevzdat posudek oponenta bakalářské/diplomové práce nejpozději 14 dnů před konáním obhajoby. Na rozdíl od vedoucího práce není oponent povinen provést kontrolu podobnosti a shodnosti práce v IS a v celkovém hodnocení práce může navrhnout známku „nevyhověl“ (4). Oponent se ve Slovním zdůvodnění kritérií bodového hodnocení soustředí na zhodnocení ZP v šesti předepsaných kritériích. Zhodnotí zejména, do jaké míry ZP splňuje obsahové a formální požadavky, které jsou na ni kladeny, včetně silných a slabých stránek, a zda obsahuje závažné nedostatky, a které to jsou. Svá zdůvodnění vyjádří u všech šesti kritérií v dostatečném rozsahu

16 Příprava ZP k obhajobě V případě, že oponent ve svém posudku dospěje k celkovému hodnocení ZP známkou „nevyhověl“ (4), informuje vedoucí oborové katedry nejpozději 5 dnů před termínem obhajoby předsedu zkušební komise státní závěrečné zkoušky. Pokud student na obhajobě předložené ZP trvá, uskuteční se obhajoba i v případě, že celkové hodnocení v posudku oponenta je nevyhovující. V posudku oponent povinně uvede nejméně dvě klíčové otázky pro obhajobu ZP, na které je student povinen reagovat při obhajobě v rámci státní závěrečné zkoušky. ZP odevzdaná k obhajobě je nejpozději 5 pracovních dnů před termínem konání obhajoby zveřejněna k nahlédnutí veřejnosti v místě určeném rozhodnutím rektorky. Posudky vedoucího a oponenta práce jsou v elektronické verzi k dispozici studentům připravujícím se na obhajobu nejpozději 5 pracovních dnů před termínem jejich obhajoby v Archivu jejich ZP v IS.

17 Příprava ZP k obhajobě Přesný termín obhajoby, která je součástí státní závěrečné zkoušky, sdělí VŠFS studentovi nejpozději 14 dní před jejím konáním prostřednictvím IS. Obhajoba ZP se koná před zkušební komisí pro státní závěrečné zkoušky. Členové zkušební komise mají ZP s posudky vedoucího a oponenta práce k dispozici nejpozději 5 pracovních dnů před obhajobou v Archivu ZP v IS. Jednotlivé části státní závěrečné zkoušky, včetně obhajoby, jsou klasifikovány známkami „výborně“ (1), „velmi dobře“ (2), „dobře“ (3), „nevyhověl“ (4).

18 Obhajoba závěrečné práce
Obhajoba ZP probíhá pod vedením předsedy zkušební komise obvykle ve třech částech: Prezentace ZP Odpovědi na otázky oponenta Rozprava Členové zkušební komise mají při obhajobě na místě k dispozici 1 výtisk ZP v knižní vazbě, Zadání ZP Posudek vedoucího Posudek oponenta práce.

19 Obhajoba závěrečné práce
Student obhajuje ZP za podpory elektronické prezentace ZP. Obsah a struktura prezentace ZP slouží k efektivnímu průběhu obhajoby a obvykle obsahuje: co bylo cílem práce, zda a v jakém rozsahu byl splněn, jaká byla použita metoda pro zpracování tématu a řešení problému, jakých výsledků bylo dosaženo, odpovědi na otázky oponenta. Prezentaci ZP student vypracuje v programu MS PowerPoint v maximálním rozsahu 8 snímků a odevzdá na místě v den konání obhajoby na flash disku tajemníkovi komise.

20 Obhajoba závěrečné práce
Jednání zkušební komise o klasifikaci obhajoby ZP je neveřejné. Při rozhodování se berou v úvahu hodnocení ZP, které navrhl vedoucí a oponentem práce, kvalita prezentace ZP a vlastní obhajoba včetně zodpovězení otázek oponenta a členů státní zkušební komise. Hodnocení ZP navrhované vedoucím a oponentem práce jsou pro rozhodnutí zkušební komise nezávazné Nedospěje-li zkušební komise k dohodě o hodnocení obhajoby ZP, může předseda komise tuto situaci řešit hlasováním členů komise. Výsledek obhajoby je vyhlášen předsedou zkušební komise společně s výsledky ostatních předmětů státní závěrečné zkoušky.

21 Obhajoba závěrečné práce
Předseda zkušební komise na závěr každého zkušebního dne státních závěrečných zkoušek uváží po poradě s členy zkušební komise o zařazení nejlepších obhájených ZP do návrhu na udělení ceny rektorky VŠFS za nejlepší závěrečnou práci (posudky i obhajoba ZP musí být klasifikovány „výborně“). VŠFS nevýdělečně zveřejňuje závěrečné práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a záznamu o průběhu a výsledku obhajoby, prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Způsob zveřejnění stanovuje rozhodnutí rektorky

22 Obhajoba závěrečné práce
Předseda zkušební komise na závěr každého zkušebního dne státních závěrečných zkoušek uváží po poradě s členy zkušební komise o zařazení nejlepších obhájených ZP do návrhu na udělení ceny rektorky VŠFS za nejlepší závěrečnou práci (posudky i obhajoba ZP musí být klasifikovány „výborně“). VŠFS nevýdělečně zveřejňuje bakalářské a diplomové práce, u kterých proběhla obhajoba, včetně posudků oponentů a výsledku obhajoby prostřednictvím databáze kvalifikačních prací, kterou spravuje. Způsob zveřejnění stanovuje Rozhodnutí rektorky č. 84/2010.


Stáhnout ppt "Bakalářský a diplomový seminář 2016"

Podobné prezentace


Reklamy Google