Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr
Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví a zástupkyně hlavního hygienika ČR
2
Vliv na zdraví V ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí - základní příčiny: nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie, globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii vysoký obsah cukru a tuků nevhodné složení tuků nízké množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny nedostatečný příjem ovoce a zeleniny stravovací zvyklosti (HBSC, 2010): každý všední den snídá 50% dětí ve škole obědvá teplé jídlo - 73,4% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly – 50% dětí. snížená pohybová aktivita způsobená nárůstem „sedavých“ zájmů dětí.
3
Vlivy, které se podílí na rozvoji dětské obezity
Vliv společnosti a demografické faktory Etnikum Školní stravování Styl výchovy rodiči a charakter rodiny Socio- ekonomický status Hmotnost rodičů Dostupnost potravin v rodině Chování dětí Poptávka po práci Dětská obezita Energetický příjem Sedavý styl života Kontrola času stráveného před TV Znalosti o výživě Školní vzdělávací programy Pohybová aktivita Dostupnost rekreačních aktivit Zdravé stravování = dlouhodobý vklad pro zdraví, neboť stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění. Zásadní roli při vytváření stravovacích návyků a výživových zvyklostí dětí hraje rodina. Pravidelná strava v rodině je spojována se zdravějšími stravovacími návyky dětí a dospívajících a přispívá k vytváření běžných stravovacích návyků a také k psychosociálnímu rozvoji. V předškolním a mladším školním věku vstupuje do tohoto procesu stravování poskytované dětem v zařízeních předškolního a školního vzdělávání. Stravování a stravovací návyky dospívajících jsou ovlivňovány více faktory a více prostředími: - stravováním v rodině, - stravováním ve škole, - chuťovými preferencemi, - dostupností potravin, - reklamou obavami o postavu a hmotnost. S nástupem dospívání získávají děti větší samostatnost ve stravování, mají více příležitostí k výběru a koupi potravin a nápojů bez vlivu rodiny. Energetický příjem rodičů Vzor rodičů – pohybová aktivita Podpora aktivity Dostupnost „convenience food“ a restaurací Bezpečnost okolí Zdroj: Davison & Birch (2001), Obesity Reviews 2,
4
Regionální výbor WHO pro Evropu, 62. zasedání IX/2012 - Zdraví 2020
- strategický rámec pro přístupy ke zlepšování zdraví V ČR NS – Zdraví 2020 schválena vládou poslaneckou sněmovnou. vládou vzaty na vědomí AP (UV č. 671/2015) Cíl: nastartování účinných a dlouhodobě udržitelných mechanismů ke zlepšení zdravotního stavu populace. Akční plány: AP pro správnou výživu a stravovací zvyklosti AP bezpečnosti potravin AP pro pohybovou aktivitu AP pro zdravotní gramotnost
5
Pracovní skupina pro AP správná výživa a stravovací návyky
Zástupci MZ, MŠMT, MZe, SZU, KHS, univerzit, FN, PK Novák František, MUDr., PhD. Papežová Klára, Mgr. Pelikánová Terezie, Prof. MUDr. DrSc. Rážová Jarmila, MUDr., Ph.D. Adámková Věra, Prof. MUDr., CSc. Salavcová Miroslava, PaedDr. Anděl Michal, Prof. MUDr., CSc. Slavíková Miroslava, Mgr. Chýlková Markéta, Mgr. Svačina Štěpán, Prof. MUDr., DrSc., Derflerová Brázdová Zuzana, Prof. MUDr., Bc., DrSc. MBA Šteflová Alena, MUDr., Ph.D., MPH Dlouhý Pavel, doc.MUDr., Ph.D Tláskal Petr, MUDr., CSc. Fried Martin, Prof. MUDr.,CSc. Třísková Dana, MVDr., Ing. Haluzík Martin, Prof. MUDr. PhD. Hejdová Jana, Ing. Janatová Hana, MUDr., CSc. Kliková Alena DNT Košťálová Alexandra, Mgr. Kreuzbergová Jaroslava, DIS Kunešová Marie, Prof. MUDr., CSc. Garant: Müllerová Dana, doc. MUDr. PhD.
6
Klíčové priority podpory správné výživy
Podpora prostředí s nutričně vhodnými potravinami a nápoji Podpora získávání a osvojování si správné výživy a zdravého životního stylu v průběhu celého života již od útlého věku, zejména u nejvíce zranitelných skupin obyvatelstva Posilování zdravotního systému směrem k podpoře správné výživy a zdravého životního stylu včetně institucionálního stravování Podpora systematického sledování, hodnocení a výzkumu správné výživy a nutričního stavu Posílení role veřejné správy v oblasti správné výživy a přizvání k řízení a rozhodování všech složek společnosti i sociálních skupin, tvorba komunit a aliancí
7
Školní stravování - legislativa
Regulováno evropským potravinovým právem Zákon č. 258/2000 SB, o ochraně veřejného zdraví v platném znění: Stravovací služba (výroba, příprava, rozvoz, přeprava, značení, skladování a uvádění pokrmů do oběhu) = činnost epidemiologicky závažná (§ 23 , § 19 ) Osoba provozující stravovací službu (§ 24, § 21) musí zajistit: aby podávané pokrmy splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny; aby nedošlo k ohrožení nebo poškození zdraví fyzických osob infekčním nebo jiným onemocněním. Kontrola (státní zdravotní dozor) je prováděna orgány ochrany veřejného zdraví (Krajské hygienické stanice, Hygienická stanice hl. m. Prahy) a konkrétně odbory hygieny dětí a mladistvých (HDM).
8
Opatření OOVZ k ozdravení školního stravování 1
Nutriční doporučení MZ ke spotřebnímu koši - upravuje frekvenci podávaných pokrmů v souladu se zásadami zdravé výživy - SPP pro obor HDM. Objektivizace výživových ukazatelů spotřebního koše - metodika realizována v Královéhradeckém kraji, bude rozšířena do všech krajů. Monitoring nabídky potravin a pokrmů ve školním a doplňkovém stravování ve školách – úkol HHČR v roce 2011 a 2014. MŠMT a MZ - společné celostátní školící akce v roce 2014 určené pro personál školních jídelen se zúčastnilo přes 6500 zaměstnanců školního stravování - zaměřeno na hygienickou problematiku a problematiku výživových ukazatelů školního stravování.
9
Opatření OOVZ k ozdravení školního stravování 2
2014 MZ připravilo pro MŠMT seznam doporučených potravin určených pro doplňkový prodej potravin ve školách a školských zařízeních. 2014 MZ a MŠMT zahájilo diskusi o regulaci sortimentu automatů a bufetů. MŠMT a MZ připravilo návrh vyhlášku o regulaci reklamy a prodeje potravin v prostorách škol – využito cesty nutričních profilů WHO adaptovaných na české podmínky
10
Další podpora MZ spolupráce resortů při realizaci
Zdraví Národní strategie ochrany a podpory zdraví a primární prevence - jednou z priorit programu je zdraví dětské populace, Strategie bezpečnosti potravin a výživy projekty podpory zdraví zaměřené na optimalizaci pohybové aktivity a ozdravění výživy projekt Škola podporující zdraví projekty vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti životního stylu (výživa, kouření, prevence HIV/AIDS) zvyšování zdravotní gramotnosti rodičů, učitelů, dětí a mladistvých.
11
Zdravé stravování = dlouhodobý vklad pro zdraví,
Stravovací návyky vytvořené v dětství a dospívání přetrvávají do dospělosti a patří mezi faktory vzniku hlavních chronických neinfekčních onemocnění. Prostřednictvím školního stravování má ČR jedinečnou možnost pozitivního ovlivňování výživy dětské a dorostové populace. Děkuji za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.