Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Arteterapie – možnosti a limity v péči o klienty/klientky s Alzheimerovou chorobou Lenka Motlová, Zdravotně sociální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Arteterapie – možnosti a limity v péči o klienty/klientky s Alzheimerovou chorobou Lenka Motlová, Zdravotně sociální."— Transkript prezentace:

1 Arteterapie – možnosti a limity v péči o klienty/klientky s Alzheimerovou chorobou
Lenka Motlová, Zdravotně sociální fakulta JU

2 Arteterapie Česká arteterapeutická asociace (2016):
Arteterapie = obor využívající výtvarný projev jako hlavní prostředek poznávání a ovlivňování lidské psychiky ve směru redukce psychických či psychosomatických obtíží a redukce konfliktů v mezilidských vztazích. Výtvarné tvořivé aktivity mají podporovat zdraví a podpořit léčení ve všech těchto rovinách je arteterapie postupem léčebným.

3 Arteterapie Arteterapie (artetrepaie) = spojením slov latinského slova ars = umění a řeckého therapeineiosi = léčit nebo navrátit do stavu harmonie (Müller, 2014). Arteterapie = léčba uměním, tj. pomocí výtvarného umění, hudby, poezie, tance, četby prózy; a v užším slova smyslu je to léčba výtvarným uměním (Mlýnková, 2011). Součástí kreativních (expresivních) terapií.

4 Směry arteterapie 1.Arteterapie uměním = důraz na léčebný potenciál tvůrčí činnosti samotné a pracuje se s procesem výtvarné tvorby. 2. Artpsychoterapie = výtvory a prožitky z procesu tvorby jsou dále psychoterapeuticky zpracovávány. Receptivní a expresivní. Individuální a skupinová.

5 Cíle arteterapie Arteterapeutické postupy podle ČAA (2016) zacíleny na léčebné kognitivní, motivační a emocionální aspekty: Sebevyjádření, aktivizace, sebepoznání, osobnostní růst, podpora vývoje, změna stereotypů, zmírnění úzkosti, uvědomění, náhled, řešení problémů, odhalení nevědomého materiálu, katarze, zpracování konfliktů, podpora a rozvoj tvořivosti v rámci harmonizace osobnosti, adaptivnější zacházení s emocemi a kultivace obranných mechanismů. Z jakých pozic arteterapie vychází a ze situací a potřeb klientů.

6 Česká arteterapeutická asociace
Profesní sdružení arteterapeutů a dalších zájemců o arteterapii.

7 Arteterapie u lidí s Alzheimerovou nemocí
Výtvarná tvorba jako terapeutické působení. Doplnění či rozšíření ostatních aktivit a terapeutických přístupů (psychoterapie, muzikoterapie, reminiscenční terapie, tanečně pohybová terapie, trénování paměti, aj.). Koordinovaná (komprehenzivní) rehabilitace Komplexní péče o lidi s demencí. Nefarmakologická léčba = řada nefarmakologických přístupů, aktivizačních činností a terapií. Důležitost nebiologických terapeutických přístupů v péči o osoby s AN (Koukolík, Jirák, 1998).

8 Člověk s Alzheimerovou nemocí
Cíl = není vytvořit umělecké a esteticky vypadající dílo. Smysl = vlastní aktivita a produktivní činnost, zvýšení sebevědomí z vlastní kreativní činnosti. Smysluplná činnost a aktivita, kterou člověk s AN vykonává rád. Individuálně plánovaná s ohledem na potřeby a zájmy člověka s AN. V domácím prostředí, denních stacionářích, ale také v rezidenčních zařízeních. Zdravotnictví. Sociální služby.

9 Arteterapie u lidí s Alzheimerovou nemocí
Arteterapeutické metody - imaginace, animace, koncentrace, mandala, (Šicková-Fabrici, 2002). Marian Liebmann (2005) „Skupinová arteterapie“ uvádí témata, hry a cvičení: zahřívací aktivity; zkoumání výtvarných médií; koncentraci, zručnost a paměť; obecná témata; seberpercepci; rodinné vztahy; práci ve dvojicích; skupinové obrazy a skupinové interakční hry. Některá témata a hry je potřebné modifikovat s ohledem na stav kognitivních funkcí a potřeby osob s Alzheimerovou nemocí.

10 Skupinová arteterapie
Zaměření na realitu a na činnosti – umožní udržet pozornost při každodenních úkolech. Vypořádat se s praktickými věcmi ve svém životě. Vzpomenout si na vlastní úspěchy, což přispěje k dodání pocitu důstojnosti. Témata, hry a cvičení zaměřená na koncentraci, zručnost a paměť, a obecná téma (Liebmann, 2005).

11 Arteterapie u lidí s Alzheimerovou nemocí
Charakteristické rysy tvorby klientů s AN (Veselovská, 2002): a) výrazně prodloužené tvary objektů; b) chaotické uspořádání objektů; c) přechod od realistického zobrazování konkrétních objektů k jejich lineárnímu ztvárnění fragmentárním stylem; d) ornamentalizace; e) větší úspěchy v kolážích.

12

13 Práce s barvami Prokázán vliv barev a barevných kombinací na psychické a fyzické zdraví člověka (Šicková–Fabrici, 2002). Zpětná vazba a reflexe týkající se jejich obrázku či obrázku jiného malíře, tj. ptáme se, jaký obrázek namalovali, jak se jim líbí, jaké představy v něm vyvolává atd. Intenzitu barev = odráží intenzitu emočního života.

14 Práce s kolážemi Technika = nalepování nejrůznějších obrázků, textů, nálepek, fotek, pohlednic, výstřižků z novin či časopisů na zvolený formát. Projekčním plátnem, kam může člověk s AN promítnout svoje přání a touhy, vyjádřit svoje pocity a emoce, a kde se také objevuje často velmi bohatý nevědomý materiál včetně řady symbolů.

15 Malování prstovými barvami
Prstové barvy = konzistencí připomínají temperi a jsou méně toxické a mnohdy jsou využívány pro malování na velké formáty. Výhoda = člověk s demencí si je může pořádně osahat, může malovat nejen prsty, ale i celou dlaní, nanášet houbičkou apod. Soustředění se na samotné malování a prožitek s ním spojený, než na téma a výsledek. Skupinová práce (skupinová témata – roční období aj.), ale i v individuální práci.

16 Práce s hlínou Terapeutická práce s hlínou se podle Šickové-Fabrici (2000) a) prolomení bariér úzkosti; b) ovlivnění schopnosti komunikovat; c) odbourání agresivního chování a autoagresivního chování; d) rozvíjení trojdimenzionálního vnímání a představivosti, zázemí pro změnu postojů k sobě samým i k druhým; e) hlína nabízí kompenzaci poškozeného nebo chybějícího orgánu, smyslu; f) možnost diagnostického využití artefaktů z hlíny; 7g) relaxačně - rehabilitační efekt při cvičení jemné motoriky.

17 Přínos arteterapie u osob s Alzheimerovou nemocí
Stimuluje aktivitu, podporuje flexibilitu a kreativitu. Člověk v arteterapeutickém procesu lépe vnímá sám sebe, lépe může sám sobě porozumět a porozumět kontextu svého života. Pomocníkem nejen při posilování sebehodnotí a autonomie, vnímání orientace a reality tady a teď, při řešení obtíží (např. vztahy s rodinou, přestěhování do domova se zvláštním režimem, úmrtí blízkého, osamělost, aj.). Vycházet z individuálních potřeb osob s AN i s ohledem na stav kognitivních funkcí, stanovit reálně naplnitelé cíle, zvolit vhodné techniky a témata, která dávají smysl a řád.

18 Arteterapie u lidí s Alzheimerovou nemocí
Široké možnosti uplatnění ve zdravotnictví i sociálních službách. Podpořit v aktivitě, podporovat a rozvíjet jejich komunikaci a udržet je v sociálním kontaktu. Propojování arteterapie s nejrůznějšími terapiemi, metodami, technikami a přístupy. Usnadnění odchodu do domova se zvláštním režimem a adaptovat se na život v rezidenčním zařízení. Skupinová forma – prevence izolace. Pochopení potřeb osob s AN ze strany pomáhajících pracovníků a rodinných příslušníků. Při validování - zhodnocení života osob s AN. Arteterapie x ergoterapie (vymalování omalovánek, vystřihování obrázků z papírů a jejich lepení bez určeného cíle, stříhání molitanu aj., Arteterapeutické vzdělání splňující požadavky České arteterapeutické asociace (ČAA).

19 Arteterapeutické aktivity
/#!foo/0

20 Podzimní tvorba v Domově sv. Anny

21 Terapie

22 http://www. alzheimerpt

23 Výtvarné odpoledne v Nemocnici České Budějovice, a.s.
Zdroj: Motlová, ZSF JU, Dobrovolnický program

24 Děkuji za pozornost. .

25 Literatura ČESKÁ ARTETERAPEUTICKÁ ASOCIACE. 2016a. Co je arteterapie. [online] [cit ]. Dostupné z: ČESKÁ ARTETERAPEUTICKÁ ASOCIACE. 2016b. Kvalifikace arteterapeuta. [online] [cit ]. Dostupné z: ČESKÁ ARTETERAPEUTICKÁ ASOCIACE. 2016c. O časopise. [online] [cit ]. Dostupné z: KOUKOLÍK, František a Roman JIRÁK. Alzheimerova nemoc a další demence. Vyd. 1. Praha: Grada, ISBN LIEBMANN, Marian. Skupinová arteterapie: nápady, témata a cvičení pro skupinovou výtvarnou práci. Vyd. 2. Přeložil Johana ELISOVÁ. Praha: Portál, ISBN MOTLOVÁ, Lenka. Arteterapie při práci se seniory. Závěrečná práce. Kurz v arteterapii a artefiletice. VVAA - Vzdělávání v artefiletice a arteterapii. České Budějovice, s. MLÝNKOVÁ, Jana. Péče o staré občany: učebnice pro obor sociální činnost. 1. vyd. Praha: Grada, ISBN MÜLLER, Oldřich. Terapie ve speciální pedagogice. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, Pedagogika (Grada). ISBN ŠICKOVÁ-FABRICI, Jaroslava. Základy arteterapie. Rozšířené vydání. Přeložil Jana KŘÍŽOVÁ, přeložil Tereza HUBÁČKOVÁ. Praha: Portál, ISBN ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Základy arteterapie. Praha: Portál, s. ISBN ŠICKOVÁ-FABRICI, Jaroslava. Základy arteterapie. Vyd. 2. Přeložil Jana KŘÍŽOVÁ. Praha: Portál, ISBN ŠICKOVÁ-FABRICI, J. Arteterapia - užitkové umenie? Bratislava: Petrus Publishers, s. ISBN


Stáhnout ppt "Arteterapie – možnosti a limity v péči o klienty/klientky s Alzheimerovou chorobou Lenka Motlová, Zdravotně sociální."

Podobné prezentace


Reklamy Google