Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obsah Ohlédnutí za rokem 2006 Aktuální vývoj krátkodobých ukazatelů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obsah Ohlédnutí za rokem 2006 Aktuální vývoj krátkodobých ukazatelů"— Transkript prezentace:

0 ING Wholesale Banking Vývoj české ekonomiky Vojtěch Benda
Senior economist Praha – 24. dubna 2007

1 Obsah Ohlédnutí za rokem 2006 Aktuální vývoj krátkodobých ukazatelů
Očekávaný vývoj české ekonomiky Daňová reforma – plusy & mínusy

2 Ekonomika si udržela svižné tempo…
Příspěvky složek k růstu HDP Růst HDP si udržel svižné tempo 6.1%, a dosáhl tak druhého nejrychlejšího růstu mezi CEE V porovnání s rokem 2005 významně vzrostl příspěvek domácí poptávky k růstu HDP. Tempo spotřeby domácností zrychlilo z 2.8% na 4.6%; částečně též díky pokračujícímu růstu úvěrů domácností, jejichž příspěvek k dynamice soukromé spotřeby se zvýšil na 1.6 procentního bodu. Hrubá tvorba fixního kapitálu dosáhla historicky nejvyššího růstu 7.3%.

3 …a nezaměstnanost poklesla.
Pokračující silný růst ekonomiky stlačil nezaměstnanost na nejnižší úroveň od roku 2000. Avšak v porovnání se Slovenskem bylo tempo poklesu nezaměstnanosti podstatně nižší. To lze pravděpodobně přičítat nízké mobilitě a nedostatečné kvalifikaci dlouhodobě nezaměstnaných. Předchozí posílení růstu navíc živil hlavně příliv zahraničních investic od medium-tech oborů, vysoce náročných na technologické zázemí, avšak méně na pracovní sílu. Rostoucí přísun zahraničních pracovníků s nižšími mzdovými nároky částečně vytlačoval domácí uchazeče o práci z trhu.

4 Inflační tlaky zůstaly nadále umírněné.
Spotřebitelské ceny (PCI) Zrychlení růstu cen lze z největší části přičítat zvýšení regulovaných cen a nepřímých daní. Růst tržní (čisté) inflace zůstal i nadále tlumený, především díky pokračujícímu posilování měny. Ceny potravin klesaly, resp. stagnovaly, po většinu minulého roku. I přes pokles nezaměstnanosti růst reálných mezd nadále zaostával za tempem reálné produktivity a působil tak výrazně protiinflačně. Růst CPI překonal inflační cíl ČNB pouze dvakrát a prudce poklesl v závěru roku.

5 Deficit běžného účtu se prohloubil.
Platební bilance Bilance zahraničního obchodu dosáhla historicky rekordního přebytku 47 mld. Kč, především díky masivním exportům automobilového průmyslu. I přes výborné výsledky obchodní bilance se deficit běžného účtu prohloubil na 4.2% HDP (z 2.6% v roce 2005) díky výraznému prohloubení deficitu bilance příjmů. Dobrá zpráva – většinu svého příjmu zahraniční investoři reinvestovali v ČR (kolem 65%), což signalizuje přetrvávající silnou důvěru v domácí ekonomiku.

6 Krátkodobé ukazatele nabídkové strany zůstávají silné…
Průmyslová produkce, stavebnictví a maloobchod Růst zahraniční poptávky posílil domácí růst domácí průmyslové produkce, která zrychlila na 15.4% YoY. Vrcholící stavební boom (32.2% YoY) lze částečně připsat relativně mírné teplotě zimních měsíců. Tržby v maloobchodě dosáhly historicky nejvyššího růstu (9.6% YoY), což signalizuje posilování růstu soukromé spotřeby.

7 …a zahraniční obchod je v dobré kondici.
Bilance zahraničního obchodu dosáhla v únoru rekordního přebytku (13.6 mld. Kč). Únorové zrychlení růstu exportů (19.5% YoY) odráží sílící růst zahraniční konjunktury v okolních zemích EU (především v Německu), stejně jako rostoucí konkurenceschopnost domácích výrobců na zahraničních trzích.

8 Inflační tlaky rostou. Ceny výrobců Ceny zemědělských výrobců v březnu dále zrychlily (15% YoY). To je částečně důsledkem slabší úrody loňského roku, zároveň však následují podobný vývoj v okolních zemích. Posilování dynamiky domácí a zahraniční poptávky, společně s růstem cen paliv, postrčilo rovněž ceny průmyslových poptávky k rychlejšímu růstu (3.6% YoY). Vývoj cen výrobců v posledních měsících zjevně indikuje postupný růst inflačních tlaků domácí ekonomiky.

9 Pokračující silný růst potáhne inflaci vzhůru...
V nejbližších dvou letech růst HDP pravděpodobně částečně zpomalí z předchozích 6.1%, nadále si však udrží slušné tempo nad 5%. Na straně domácí poptávky, růst bude pravděpodobně nadále tažen posilujícím růstem spotřeby domácností a investiční poptávky (a to jak veřejné tak soukromé) Proti výraznému zpomalení dynamiky reálného vývozu bude působit udržení relativně vysokého tempa zahraniční konjunktury a zmírnění reálného posilování domácí měny. Růst HDP mírně nad 5% by se měl – vzhledem k předpokládanému růstu potenciálního produktu – promítnout do mírně kladné produkční mezery a společně s akcelerací růstu mezd vytvářet vyšší inflační tlaky. Očekáváme, že růst čisté inflace se v letošním roce zvýší na 1.5% YoY, zatímco příspěvek zvýšení nepřímých daní a regulovaných cen k celkové inflaci dosáhne přibližně 2 procentních bodů. V důsledku působení zmíněných faktorů se růst celkové inflace CPI zvýší ke konci roku 2007 na 3.5% YoY.

10 ...což povede k postupnému růstu úrokových sazeb.
Výnosová křivka Repo sazba ČNB (2.50%) nadále zůstává nejnižší v EU s negativním úrokovým diferenciálem vůči sazbám ECB (125 procentních bodů). Očekáváme, že růst inflačních rizik povede ČNB k postupnému zvyšování úrokových sazeb. K růstu sazeb o 25pb dojde pravděpodobně v červenci letošního roku a další zvýšení lze očekávat i ve 4Q07. Cyklus růstu sazeb skončí pravděpodobně koncem roku 2009 a sazby se vyšplhají na úroveň %. Růst sazeb povede k postupnému uzavírání úrokové nevýhody vůči Eurozóně a narovnávání výnosové křivky.

11 Koruna se vrátí k posilování ve 2H07.
V nejbližších měsících očekáváme mírné oslabování koruny k euru a kurz by se koncem 1H07 měl vyšplhat k úrovni , v důsledku prohloubení úrokové nevýhody vůči Eurozóně. Ve 2H07 koruna pravděpodobně opět naváže na střednědobý posilující trend podpořený: snižováním záporného úrokového diferenciálu vůči ECB (o 25bp), oživením přílivu PZI (green- and brownfield investice plus jednorázové privatizační příjmy) stabilizací deficitu běžného účtu platební bilance (především díky postupnému růstu přebytku obchodní bilance) pokračujícím předstihem růstu produktivity před Eurozónou Působení zmíněných faktorů by se mělo promítnout do postupného posilování kurzu koruny vůči euru k úrovni v závěru roku 2007.

12 Daňová reforma – plusy a mínusy
Částečné zjednodušení daňového systému. Stabilizace daňové sazby: současný systém díky progresivitě sazeb tlačí v delším horizontu všechny příjmové skupiny do vyšších daňových pásem vzhledem k postupnému růstu úrovně všech nomiominálních mezd. Snížení daňových sazeb lze v budoucnu dosáhnout jednoduchým snížením sazby sociálních odvodů, namísto komplikovaných a neprůhledných změn uvnitř několika daňových pásem. Dodatečné příjmy ze zvýšení zvýhodněné sazby přispěje k částečné stabilizaci veřejného deficitu. Mínusy: Povinné sociální odvody zaměstnavatelů, které reprezentují významnou část mzdových nákladů podniků, zůstávají i nadále jedny z nejvyšších v EU. Reforma není dostatečně orientovaná na podporu ‚byznysu‘. Tempo snižování korporátních sazeb je pomalé. Jedno větší jednorázové snížení by nepochybně vyvolalo pozitivní multiplikativní efekt na ekonomický výkon a trh práce. Takový krok by se se vládě později odměnil vyšším růstem daňových příjmů. Zvýšení DPH a zavádění různých zdánlivě ekologických daní se může v důsledku promítnout do zvýšení cen v roce 2008 o 0.4 – 1.0%, a tím i do rychlejšího zvyšování úrokových sazeb.

13 Děkuji za pozornost.

14 Disclaimer Certain of the statements contained herein are statements of future expectations and other forward-looking statements. These expectations are based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties. Actual results, performance or events may differ materially from those in such statements due to, among other things, (i) general economic conditions, in particular economic conditions in ING’s core markets, (ii) performance of financial markets, including emerging markets, (iii) the frequency and severity of insured loss events, (iv) mortality and morbidity levels and trends, (v) persistency levels, (vi) interest rate levels, (vii) currency exchange rates (viii) general competitive factors, (ix) changes in laws and regulations, (x) changes in the policies of governments and/or regulatory authorities. ING assumes no obligation to update any forward-looking information contained in this document.


Stáhnout ppt "Obsah Ohlédnutí za rokem 2006 Aktuální vývoj krátkodobých ukazatelů"

Podobné prezentace


Reklamy Google