Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.16_tuky Název: Tuky Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní láky/Tuky Vytvořeno: ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva.

2 Co jsou to civilizační choroby?
- spojeny s životním stylem → infarkt, obezita, vysoký tlak, srdeční a cévní onemocnění, cukrovka. Co je způsobuje? - tučná a sladká jídla, nedostatek fyzického pohybu, stres. Jak se jim vyvarovat? - zdravý životní styl

3 tuky oleje vosky Co můžete říct o tucích? rozpustnost použití
LIPIDY tuky oleje vosky Co můžete říct o tucích? rozpustnost použití teplota tání

4 Do jaké skupiny chemických sloučenin patří glycerol?
Tuky jsou estery glycerolu a mastných kyselin (palmitové, stearové, olejové). Do jaké skupiny chemických sloučenin patří glycerol? Co jsou to mastné kyseliny? mastná kyselina glycerol tuk

5 Rozdělení tuků podle skupenství:
tuky tuhé – v molekule kyseliny jsou jen jednoduché vazby = nasycené kyseliny → nasycené tuky (sádlo, margarín, lůj, máslo) tuky kapalné – v molekule kyseliny jsou násobné vazby = nenasycené kyseliny → nenasycené tuky (oleje, rybí tuk)

6 podle původu tuky živočišné – NEZDRAVÉ TUKY zvyšují riziko onemocnění srdce a cév, zvyšují hladinu cholesterolu. - tuky rostlinné – ZDRAVÉ TUKY - pozitivní vliv na srdce a cévy, činnost mozku, zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.

7 Jakou funkci mají tuky? podílejí na většině procesů živého organismu
zásobní funkce udržují tělesnou teplotu ochrana vnitřních orgánů zdroj energie tvorba tukových buněk stavební složka některých hormonů správnému využívání vitaminů

8 Jak získáváme tuky: lisováním semen a plodů
vytavováním (škvaření) sádla vyluhováním v organických rozpouštědlech Tuky žluknou → změna barvy tuku a zápachu žluknutí = rozklad na glycerol a mastné kyseliny

9 Metodický postup Prezentace slouží k výkladu nové látky.
V úvodu děti zodpoví otázky týkající se tématu. Rozdělíme lipidy a určíme některé vlastnosti tuků. Charakterizujeme tuky a popíšeme rovnici vzniku tuků. Rozdělíme tuky podle skupenství a původu. Upřesníme rozdíl mezi dobrými a špatnými tuky. Vysvětlíme funkci tuků pro náš organismus. Vyjmenujeme způsoby získávání tuků.

10 Použité zdroje Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google