Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMilena Němcová
1
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
2
EKOSYSTÉM – přírodní celek zahrnující všechny organismy na určitém území a jejich vztahy jinými slovy – společenství mikroorganismů, hub, rostlin a živočichů v neživé přírodě a jejich vztahy Obr. 1Obr. 2Obr. 3 Obr. 4Obr. 5Obr. 6
3
1.PŘÍRODNÍ (PŘIROZENÉ) – ekosystémy, které člověk nevytvořil, ani do nich nijak nezasahuje – dnes vzácné, opravdu přirozené jsou snad jen některé části VELEHORSKÝCH A POLÁRNÍCH OBLASTÍ, POUŠTÍ, TROPICKÝCH DEŠTNÝCH LESŮ A OCEÁNŮ – lze sem zařadit i jezera, horní toky řek, některé lesy, horské oblasti, bažiny atd. DĚLENÍ EKOSYSTÉMŮ Obr. 7 HORNÍ TOK ŘEKY NENÍ ZDE PATRNÝ ŽÁDNÝ VLIV ČLOVĚKA
4
2. UMĚLÉ – ekosystémy vytvořené člověkem nebo ty, do kterých člověk zasahuje – např. pole, sady, parky, pastviny, dnes i většina lesů, rybníky, regulované části řek, vinice atd. Obr. 8 MĚSTO
5
☺ Pojmenujte ekosystémy na obrázcích a určete, zda jsou přirozené, nebo umělé: 1. horské oblasti – přirozený ekosystém2. vinice – umělý ekosystém 3. meandrující řeka – přirozený ekosystém4. přehrada – umělý ekosystém Obr. 9 Obr. 11 Obr. 10 Obr. 12
6
5. rybník – umělý ekosystém 6. park – umělý ekosystém 7. jezero – přirozený ekosystém Obr. 13Obr. 14 Obr. 15
7
☺ Jakým způsobem člověk pozitivně a negativně zasahuje např. do ekosystému lesa? Negativní vliv: – nadměrné kácení stromů – vysazování monokultur – nepřiměřený lov živočichů – vznik černých skládek – kyselé deště Pozitivní vliv: – vysazování stromů z lesních školek – regulace škůdců – ochrana ohrožených druhů rostlin a živočichů – kácení a prořezávání přestárlých nebo nemocných stromů LES
8
PRODUCENTI – autotrofní organismy (heterotrofně-autotrofní organismy) = ZELENÉ ROSTLINY, ŘASY, SINICE, NĚKTERÉ BAKTERIE – uhlík pro tvorbu organických látek získávají FOTOSYNTÉZOU – jsou základem potravní pyramidy vodaoxid uhličitý+ + organické látky kyslík ☺ Vzpomeň si, jaké složky do fotosyntézy vstupují a jaké jsou jejím produktem. Obr. 16 −18
9
KONZUMENTI (SPOTŘEBITELÉ) – heterotrofní organismy – býložravci, masožravci a všežravci – uhlík pro tvorbu organických látek získávají z jiných organických látek – konzumenti I. řádu – žerou PRODUCENTY = BÝLOŽRAVCI – konzumenti vyšších řádů – žerou konzumenty nižšího řádu nebo i producenty = MASOŽRAVCI a VŠEŽRAVCI Obr. 19, 20
10
Obr. 21 − 24 DALŠÍ PŘÍKLADY KONZUMENTŮ
11
DESTRUENTI (ROZKLADAČI) – organické látky získávají z mrtvých těl organismů – podílejí se na jejich rozkladu v přírodě – patří sem především bakterie a houby Obr. 25 Obr. 26
12
PRODUCENTI KONZUMENTI I.ŘÁDU KONZUMENTI II.ŘÁDU KONZ. III. ŘÁDU DESTRUENTI Obr. 27 POTRAVNÍ PYRAMIDA DOPLŇ DO PYRAMIDY: 1)PRODUCENTY 2)DESTRUENTY 3)KONZUMENTY VŠECH ŘÁDŮ
13
VYTVOŘ SPRÁVNÉ DVOJICE: 1)PRODUCENT 2)PARAZIT 3)PREDÁTOR 4)DESTRUENT 5)KONZUMENT a)CIZOPASNÍK b)SPOTŘEBITEL c)AUTOTROFNÍ ORGANISMUS d)DRAVEC e)ROZKLADAČ ŘEŠENÍ: 1 – c, 2 – a, 3 – d, 4 – e, 5 – b
14
URČETE, ZDA JDE O PRODUCENTY, KONZUMENTY I., II. NEBO III. ŘÁDU NEBO DESTRUENTY: OVCE KONZUMENT I. ŘÁDU TESAŘÍK KONZUMENT II. ŘÁDU HOŘEC PRODUCENT MUCHOMŮRK A TYGROVITÁ DESTRUENT SARANČE KONZUMENT I. ŘÁDU RYS KONZUMENT III. ŘÁDU Obr. 28 − 33
15
ZDROJE OBRÁZKŮ Obr. 1 a 25: NIAID. Wikimedia - EscherichiaColi NIAID. [On line]. 2005 [cit. 2010-02-15]. Dostupné z WWW:. Licence: Public domain. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.