Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního."— Transkript prezentace:

1

2 EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního stavu a vztahu k působícím podnětům. EMOCE – mohou podněcovat a motivovat stejně jako potřeby DEFINICE EMOCÍ je velmi obtížná, pomáháme si výčtem protikladných emocí libost – nelibost vzrušení – uklidnění, atd. PAMATUJ Emoce jsou silné city, projevované zejména v silném pohnutí každého subjektu.

3 AMBIVALENCE V CHOVÁNÍ JEDINCE (ambivalentní – mající dvojí význam, dvojí platnost) - pokud jedinec zažívá kladné i rozporuplné emoce – zejména k určité osobě či skupině. Většina vztahů je ambivalentních ( např.manželství). CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY CITŮ SUBJEKTIVNOST – prožívání citů je vždy individuální SPONTÁNNOST – city jsou nezávislé na vůli PŘEDMĚTNOST - city jsou spojeny s reálií (osoba, věc, myšlenka ) AKTUÁLNOST - city jsou okamžitý proces POLARITA – citové projevy rychle procházejí z jedné polarity do druhé (+/-) mají vliv na další psychické stavy

4 DRUHY EMOCÍ MORÁLNÍ AFEKTY ESTETICKÉ INTELEKTUÁLNÍ SOCIÁLNÍ NÁLADA – citový vztah – na rozdíl od emocí – delší trvání – radostná, smutná, úzkostná jako např. tréma …..

5 MORÁLNÍ hodnocení činů z pohledu morálky, jednáme-li v rozporu, pocit viny, výčitky svědomí AFEKTY spojeny s uspokojením nebo ohrožením základních biologických potřeb, mohou jednotlivce aktivizovat k vyšším výkonům ESTETICKÉ při hodnocení krásy a ošklivosti, emoční prožívání krásy člověka povznáší, vliv na utváření osobnosti INTELEKTUÁLNÍ provázejí poznávání a řešení problémů, jsou důležitým motivem při učení SOCIÁLNÍ ve vztahu k lidem a sociálním skupinám, (radost, smutek, láska, úcta, obdiv, …)


Stáhnout ppt "EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního."

Podobné prezentace


Reklamy Google