Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy
2
POPIS č.4,5,6 - texty na těchto snímcích jsou určeny k výkladu učitele č.7 - na tomto snímku spojují k sobě obrazce ( jako nápovědu mohou použít předchozí tabulku ) č.8 – text je určen k výkladu učitele č.9 - křížovka obsahuje souhrn všech složek potravin
3
SLOŽKY POTRAVY A JEJICH VÝZNAM - základní složky potravy nezbytné pro člověka na zýváme ŽIVINY - podle chemické podstaty dělíme: živiny na ÚSTROJNÉ (organické) a NEÚSTROJNÉ ( anorganické) Ústrojné - bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny Neústrojné – voda a minerální látky
4
POTRAVINY POTRAVINY K růstu a obnově K získání energie K zachování zdraví ŽIVINY SACHARIDYTUKYBÍLKOVINY VLÁKNINY SACHARIDY- poskytují energii, patří k nim cukry a škroby VLÁKNINA – je nestravitelná, zabraňuje zácpě a pročisťuje střeva BÍLKOVINY – jsou stavební kameny buněk. Jsou potřeba k růstu a obnově. TUKY – poskytují organismu dvojnásobek energie než jiné živiny. Jsou ukládány jako zásoba energie a tepelná izolace.
5
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VITAMÍNY A MINERÁLY LÁTKYZDROJE ÚČELPŘÍZNAKY NEDOSTATKU VITAMÍN C pomeranče, citrony, grepfruity, listová zelenina, brambory pro zdravou kůži a dásně a pro rychlé hojení ran Kurděje. Krvácení z dásní a nosu. Vnitřní krvácení. VITAMÍN D mléko, máslo, vejce, ryby, játra ( vzniká v kůži vlivem slunečního záření) pro pevné kosti a zuby Křivice. Kosti měknou a ohýbají se. VÁPNÍK mléko, vejcepro pevné kosti a zuby Křivice. ŽELEZO játra, špenátpro tvorbu červených krvinek Chudokrevnost. Nemocný je bledý a slabý.
6
TEST – přiřaď k sobě pro pevné kosti a zuby Vápník pro tvorbu červených krvinek Železo pro zdravou kůži a dásně a pro rychlé hojení ran Vitamín C Vitamín D pro pevné kosti a zuby
7
STRAVA A ZDRAVÍ VYVÁŽENÁ STRAVA - je taková, která obsahuje správné množství bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálních látek OBEZITA - nadváha - pokud jíte příliš mnoho, ukládá si vaše tělo přebytky ve formě tuku Anorexie - je úmyslné snižování hmotnosti v důsledku nedostatečného příjmu potravy, vyvolávání zvracení a zvyšování energetického výdaje (cvičení) BULIMIE - jsou záchvaty nekontrolovatelného přejídání v krátkém časovém úseku a následného vyzvracení
8
KŘIŽOVKA Základní složky potravy pro člověka nazýváme ŽIVINY - pro tvorbu červených krvinek se užívá - řadíme je mezi ústrojné živiny - je nestravitelná a zabraňuje zácpě a pročisťuje střeva - poskytují energii a patří k nim cukry a škroby - jsou stavební kameny buněk - jsou ukládány jako zásoba energie a tepelná energie ( železo) (vitamíny) (vláknina) (sacharidy) (bílkoviny) (tuky)
9
ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn http://www.svobodabrezik.cz/produkty/celozrnne-a-vicezrnne/ http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/1/kysmlec.htm http://search.seznam.cz/?aq=0&oq=anorexie&sourceid=szn- HP&thru=sug&q=anorexie http://search.seznam.cz/?q=obezita&sId=dCvSjzv0wYuKm1V8Hfn V&aq=0&oq=obezita&sourceid=top&thru=sug ● ● ● ● ●
10
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Kolstrunková. ZDROJE DVOŘÁKOVÁ, E. Zdravověda pro odborná učiliště 1. ročník. 1. vyd. Praha: Septima, 1999, 72 s. ISBN 80-7216-101-6. KROULÍKOVÁ, J. a KROULÍK. Přírodopis pro 8. ročník zvláštní školy: (pracovní sešit). 3. vyd. Praha: Septima, 2001, 56 s. ISBN 80-7216-155-5. KROULÍKOVÁ, J, KROULÍK, J. Přírodopis 8. 3. vyd. Praha: Septima, 2004, 96 s. ISBN 80-7216-204-7.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.