Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilTadeáš Svoboda
1
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most +420 476 706 696 info@bukaschool.cz www.bukaschool.cz DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0227 Název projektuBukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, 434 01 Most Vyučovací předmětTechnologie přípravy pokrmů Tematický okruhÚvod do gastronomie Ročník1.-2. ročník Jméno autoraIng. Roman Sejval Období tvorby DUMčerven 2012 Označení DUMRozdělení gastronomie 2 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Žák je seznámen s pojmem gastronomie, z čeho se gastronomie skládá, jak se rozděluje a co ji v současné době nejvíce ovlivňuje.
2
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 3.MODERNÍ gastronomie Základními prvky moderní gastronomie jsou převážně: dodržování hygienických pravidel a předpisů v gastronomii racionální příprava pokrmů kombinace využívání moderních technologií zamezení ztrátě vitamínů a minerálních látek
3
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 3. MODERNÍ gastronomie zjednodušení technologických postupů úspora času při přípravě pokrmů částečné použití konvenience nekombinují se teplé a studené doplňky nebo teplé jídlo a studená ozdoba zdravá výživa, používání biopotravin
4
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 3. MODERNÍ gastronomie
5
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 3. MODERNÍ gastronomie
6
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 4.ZÁŽITKOVÁ gastronomie (FUN FOOD) Pod pojmem zážitková gastronomie si zákazník představí asi nějakou zajímavou či zvláštní úpravu jídla. Jde v zážitkové gastronomii ještě o vaření? Určitě ano. Zákazník, který se rozhodne pro tento způsob vaření, se má nač těšit… Podstata této gastronomie je v souznění dobrého jídla s krásným prostředím a atmosférou, příjemnou profesionální obsluhou a hlavně s neopakovatelným chuťovým zážitkem.
7
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 4.ZÁŽITKOVÁ gastronomie (FUN FOOD) Sestava takového degustačního menu obsahuje více chodů, než jsme zvyklí u standardního menu tříchodového nebo čtyřchodového. Jídla jsou většinou v malých porcích připravovaná v té nejvyšší možné kvalitě. Častokrát nalezneme v menu lahůdky z Foie Gras, lanýžů, čerstvých ryb, zvěřiny či mořských plodů…
8
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 5.ETNICKÁ gastronomie (ETHNO FOOD) KUCHYNĚ JINÝCH NÁRODŮ… Trend etnických kuchyní hýbe Evropou a již po několik desetiletí jsou oblíbené. Po asijských kuchyních (čínská, japonská, indická, thajská, indonéská…) přišli Italové s pizzou a těstovinami…
9
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ 5.ETNICKÁ gastronomie (ETHNO FOOD) Jiná vlna se šíří ze Španělska, které nabízí paellu a empanadas. Mexiko tacas, tortillas, echiladas, tostadas a spousty dalších jídel… Tyto kuchyně jsou velmi chutné a populární. … v posledních letech expandovaly i u nás. Díky kvalitním surovinám i velice autentické…
10
„Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“ BIBLIOGRAFICKÉ CITACE: Doporučená literatura ke studiu: METZ, Reinhold a kol. Restaurace a host. Základní odborné vědomosti. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles cz., 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. ZDROJ FOTOGRAFIÍ: SOUKROMÝ ARCHIV AUTORA
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.