Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_:XIV/VIII_2_5_Rozdělení masa Šablona číslo: XIV/VIII Sada číslo: 2 Pořadové číslo DUM:5 Autor: Ing. Lenka Nováková, Ing, Miluše Janišová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s rozdělením masa podle druhu zvířete. Dále seznamuje žáky podrobně s druhy masa jatečných zvířat. AutorIng. Lenka Nováková Klíčová slova Maso, jatečné zvíře, hovězí, vepřové, skopové Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblastZbožíznalství

3 Co je maso? Maso - kosterní svalovina užitkových zvířat (a s ní související tkáně) Maso - veškeré poživatelné části těl živočichů, jež jsou určeny pro lidskou výživu (včetně krve a vnitřností - droby). Maso je nejkontroverznější potravinou vůbec. Maso obsahuje: Asi 50% vody 25% bílkovin 1-25% tuku (i více) 1% glykogelu 12% minerálních látek Vitaminy, enzymy

4 Rozdělení masa Maso teplokrevných živočichů Maso studenokrevných živočichů Vnitřnosti Masné výrobky

5 I. Maso z teplokrevných živočichů 1. Jatečné maso 2. Drůbež 3. Zvěřina

6 1. Jateční maso 1. Jateční maso Hovězí ( z krav, býků, volů, jalovic) Telecí Vepřové ( z vepřů, prasnic, selat,) Skopové ( z jehňat, ovcí, beranů, skopců) Králík Koza Nutrie, kůň

7 , býků, volů, jalovic Hovězí maso - z krav, býků, volů, jalovic 1-krk 2- podplečí 3- vysoký roštěnec 4- žebra 5- střední a tenké hrudí 6- plec 7- nízký roštěnec 8- svíčková 9- zadní žebro nízké 10- pupek 11- oháňka 12- kýta

8 Hovězí maso

9 Telecí maso Charakteristika : - bledě růžovou barvu - jemnou vláknitou strukturu - nepatrný obsah tuku - je lehce stravitelné 1.Kýta 2. Krátké karé s ledvinou 3. Žebírko 4. Krk 5. Plecko 6.Hrudí 7- Břicho 8. a 9. Přední a zadní kližky 10. Telecí hlava

10 Telecí maso

11 Vepřové maso 1. kýty 2- kotlety - pečeně 3- svíčková panenská 4- plec s kostí, bez kosti 5- krkovička 6- bůček, žebírko 7- kolínko 8- nožičky 9- vepřová hlava s lalokem

12 Vepřové maso

13 Skopové maso Charakteristika: -pikantní, aromatické -červené -krajový lůj bělavě žlutý 1 – krk a hřbet (vaření) 2 – kotlety (pečení) 3- ledvina (pečení 4- kýta (pečení, grilování) 5- hrudí (vaření, polévka) 6- skopová plec (pečení 7- bok (roláda – jehně)

14 Králičí maso Charakteristika: Králíky chovají drobní chovatelé (vlastní spotřeba) Plemena se dělí: 1. masná 2. jatečno-kožešinová 3. kožešinová 4. vlnonosná. Maso je kvalitní, vhodné zdravou výživu

15 Maso nutrie Charakteristika: 1. Pocházejí z Jižní Ameriky a u nás se začaly chovat kožešinu. 2. Maso je chutné, stravitelné, pro dietní stravování. 3. Chutí připomíná telecí maso. 4. Nejchutnější úprava je pečením, vykostěná stehna - řízky a minutky

16 Kozí maso Charakteristika: 1. Kozí maso je křehké 2. Vláknitou strukturu 3. Lehce stravitelné. 4. Nepříjemný zápach – 5. Má světlejší barvu než skopové. 6. Na náš trh se téměř nedodává.

17 Koňské maso Charakteristika: 1. Nasládlou chuť 2. Je výrazně červené barvy, dlouhá tvrdá vlákna. 3. Jateční koně a hříbata se u nás pro masnou užitkovost nechovají. 4. K jatečním účelům pouze zvířata nevhodná pro další chov – zlomená noha.ší chov – zlomená noha.

18 Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Nováková Peter Anderle, Helmuth Schwarz, Zbožíznalství, vydání 2: Nakladatelství SNTL Praha


Stáhnout ppt "Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google