Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKvěta Nováková
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Vitamíny – Obecná část
2
Vitamíny jsou nízkomolekulární organické sloučeniny. Jsou rozmanitého chem. složení. Jsou nezbytné pro látkovou přeměnu a regulaci metabolismu člověka. Nejsou zdrojem energie. Jsou částí katalyzátorů biochemických reakcí. Organismus si je nedovede vytvářet, proto jsou esenciální.
3
Látky, které nejsou fyziologicky účinné, ale v případě potřeby si organismus dokáže tuto látku přeměnit na vitamín. Např.: β karoten je provitamín A. V případě potřeby jej organismus přemění na vitamín A. Provitamíny
4
Potřeba vitamínů je poměrně nízká. Množství potřebné na zajištění normálních fyziologických funkcí je závislé např.: na stáří, pohlaví, zdravotním stavu, stravovacích zvyklostech, pracovní aktivitě atd. Při nedostatku některého vitamínu dochází k hypovitaminóze (nedostatek vitamínu) nebo až k avitaminóze (úplný nedostatek vitamínu), která se projevuje poruchou některých biochemických procesů.
5
Pelagra – chybí některý vitamín z B komplexu Kurděje – chybí vitamín C Beri-beri – chybí vitamín B 1 Křivice – chybí vitamín D Příklady avitaminózy
6
Hypervitaminóza je naopak způsobena nadměrným příjmem vitamínů rozpustných v tucích, které jsou ukládány v játrech. Dlouhodobá koncentrace může způsobit jejich toxicitu. Pokud konzumujeme doporučené dávky ovoce a zeleniny, a ještě ve snaze vylepšit své zdraví konzumujeme potravinové doplňky, můžeme dospět i k hypervitaminóze.
7
Zdroje vitamínů Hlavním zdrojem jsou základní potraviny (maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, vejce, chléb a jiné cereální výrobky, ovoce a zelenina). Vitamíny patří mezi nestabilní složky potravin. Během technologického zpracování i kulinářského zpracování potravin dochází u většiny vitamínů k větším nebo menším ztrátám.
8
Vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K Vitamíny rozpustné ve vodě: B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, kyselina listová, B 12, H, C, bioflavonoidy – P Rozdělení vitamínů
9
KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 110–111. Prof. Ing. VELÍŠEK, Jan, DrSc. CHEMIE POTRAVIN 2. 1. vyd. Tábor: nakl. OSSIS, 1999. 328 s. ISBN 80- 902391-4-5. str. 1–2. Obrazový materiál: Centers for Disease Control and Prevention. [cit. 2013-07- 03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scorbutic_gums.j pg?uselang=cs Mrich. [cit. 2013-07-03]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:XrayRicketsLegs small.jpg Zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.