Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík
2
B RAMBORY Jedna ze základních surovin pro přípravu pokrmů. Obsahují 18 – 20 % sacharidů, 78 % vody, železo, draslík, vitamíny B, C.
3
S KLADOVÁNÍ BRAMBOR V dobře větraném, chladném a suchém sklepě. Při teplotě 3 – 7 ⁰ C. Na dřevěné podložce. Tam, kde chybí tyto prostory, kupujeme menší množství brambor.
4
Ú PRAVA BRAMBOR Umýt, oloupat, opláchnout (při vaření ve slupce důkladně umýt). Vaření brambor – brambory vkládáme do vroucí osolené vody, na 1 kg brambor 1 l vody a 10 g soli. Smažení brambor – brambory krájíme na příslušné tvary (hranolky), ihned vkládáme do studené vody (alespoň na 10 min → vyplaví se část škrobu a neslepují se při smažení). Po vyjmutí z vody je osušíme a vkládáme do fritovací nádoby a smažíme. Sítkem je vyjmeme z tuku, necháme okapat, osolíme.
5
Š ŤOUCHANÉ BRAMBORY Suroviny: cca 800 g brambor 4 jarní cibulky cca 80 g másla mořská sůl čerstvě mletý pepř trochu olivového oleje Postup Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě. Slijeme a přidáme máslo. Necháme přikryté pokličkou a pak proházíme, aby se brambory dobře omastily. Na trošce olivového oleje orestujeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, přimícháme ji do brambor, dosolíme a opepříme podle chuti… podáváme s oblíbeným masem.
6
B RAMBORÁKY Suroviny: 8 velkých brambor, 8 stroužků česneku, mléko, polohrubá mouka, olej, 1 vejce, majoránka, sůl Postup Brambory oloupeme a zároveň s česnekem nastrouháme (na malých slzách). Ve vhodné míse smícháme s vajíčkem a trochou mléka; přidáme majoránku a sůl. Je-li třeba, můžeme lehce zahustit moukou. Směs necháme dvacet minut odstát a pak na pánvi smažíme placky. Je-li těsto moc řídké, můžeme buďto přidat mouku, nebo odlít tekutinu.
7
P EČENÉ BRAMBORY Suroviny: Brambory Kmín (drcený) olej sůl Postup Předehřejeme troubu na 130 stupňů. Nakrájíme brambory na čtvrtky a dáme je na plech. Přidáme drcený kmín, špetku soli a polijeme troškou oleje. Dáme do trouby na 20min.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.