Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHana Matoušková
1
aglykon
2
„Renwickova hypotéza“….1972 Epidemiologická souvislost mezi konzumací plesnivých brambor (špatná úroda) a výskytem závažných neurologických defektů – spina bifida, anencephalie u novorozeňat v Irsku…..
3
Klinické příznaky otravy z GA v bramborách Latentní lhůta:30 min – 20 hod Zažívací potíže: zvracení, žaludeční křeče, průjmy Neurologické příznaky: poruchy vidění, bolesti hlavy, malátnost (apatie) neklid (excitace), zmatení smyslů, bezvědomí, zástava dýchání, cirkulační kolaps
5
Hodnocení toxických účinků „solaninu“ - nejistoty epidemiologie (otravy – správnost údajů) nutriční status (podvýživa) odhad dávky / expozice (nespecifické analytické metody) individuální variabilita (citlivost)na solanin) ostatní chemické složky potravin – interakce (saponiny, steroly??)
6
Odrůda№ vzorkůTGA konc (mg/kg) 1986 1982-83 Bintje770 (35-112)80 King Edward 1290 (69-171)70 Bellona3120 (78-169)- Magnum B25290* (109-550)110 Koncentrace TGA v některých odrůdách brambor na švédském trhu * ≥ 200 mg / kg = 76% ≥ 300 mg / kg = 28%
7
TGA koncentrace v některých odrůdách v USA Odrůda TGA konc (mg / kg) 1970 1971 Lenape293 (160-650)281 (110-570) Kennebec 97 (40-350)100 (40-360) Russet Burbank 79 (30-180) 87 (40-390) Katahdin 79 (23-110) 84 (40-390) Irish Cobbler 62 (26-1150) -- Red Pontiac 43 (14-81) --
8
Poločas rozpadu (t½) -solaninu a α-chakoninu v krvi zdravých mužů po jedné porci brambor (expozice 1 mg TGA / kg ž hm) subjektt½ (hod) -solanin α-chakonin TGA (celkový) LL PW
10
Studie embryotoxicity a teratogenity -chakoninu a -solaninu u lab potkana Experi- mentální zákrok Vrhy (v po- kusu) Celkový počet embryí Živé plody Mrtvé plody RezorpceDeforma- ce/poru- chy Váha živých plodů Kontrola12129125 96.9% 04 3.1% 02.61±0.56 Kontrola NaCl 109890 91.8% 2 2.0% 6 6.1% 02.74±0.74 Chakonin20228218 95.6% 010 4.4% 1 (0.5%) rozštěp patra 2.59±0.50
14
Rezidua pesticidů a hladiny „solaninu“ ve švédských bramborách ve vztahu k toxicitě (ADI) PreparátADIMRL% ADI / porci* Chlorpropham0.52.02 Diquat 0.080.16 Thiabendazol0.31.02 Acefát 0.003 0. 058 Tecnazen 0.0100.525 Solanin1.0200100 * 1 porce = 300g brambor
17
Při rizikovém hodnocení „solaninu“, jakožto i jiných přírodních sloučenin, je nezbytné vycházet ze studií u člověka (farmakokinetika + epidemiologické studie/otravy. Na základě rozsáhlých studií (včetně hladin v krvi a tkáních) je potom možné akceptovat nižší bezpečnostní faktor při stanovování ADI pro TGA.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.