Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková."— Transkript prezentace:

1 RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:119 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:119

2 CHARAKTERISTIKA Rýže je nejrozšířenější obilovinou na světě. Pěstuje se jí 2x více než pšenice. Z 80 až 90% kryje energetickou spotřebu u téměř poloviny obyvatel zeměkoule. U nás je její spotřeba nízká (asi 4,2 kg na obyvatele za rok). 1. http://www.financnik.cz/komodity/manual/komodity-jak-to-funguje.html?tisk=on

3 ROZLIŠUJE SE rýže setá - vyžaduje po celou dobu vegetace zavlažování rýže horská - je nenáročná, ale má nižší výnosy. Jednotlivá zrna se od sebe liší velikostí, tvarem, průsvitností zrn. Před dodáním na trh se rýže zbavuje povrchové části – plev (hnědá) nebo se loupe, hladí nebo leští.

4 RÝŽE HORSKÁ 2. http://fotopribeh.avcr.cz/?p=gal&id=385-1

5 DĚLENÍ PODLE TVARU Kulatozrnnou (Arborio) – Obsahuje příliš škrobu, oblíbená v Itálii, – Vhodná pro kaše, rizota. – Průměrná délka zrna je menší než 5,2 mm. 3. http://www.foodish.eu/sortiment-vyrobku/ryze-a-varne-sacky/ryze-arax-premium/ryze-bila-kulatozrnna-arax

6 DĚLENÍ PODLE TVARU Střednězrnnou - krátkozrnnou – Obsahuje více škrobu (lepivá). – Vhodná pro saláty, sushi. – Průměrná délka zrna se pohybuje od 5,2 – 6,0 mm. 4. http://www.mala-italie.cz/food/eshop/8-1-Ryze-mouka-smetana/0/5/72-RISO-PARBOILED- ryze-parboiled-1kg-Tarantola

7 DĚLENÍ PODLE TVARU Dlouhozrnnou, – Obsahuje málo škrobu – sypká rýže. – Průměrná délka zrna je 6,0 mm a více. 5. http://www.pixmac.cz/fotka/dlouhozrnn%C3%A1+r%C3%BD%C5%BEe+v+pytli+pytlovina/000076109243

8 TRŽNÍ DRUHY RÝŽE Rýže loupaná Polo loupaná Předvařená Parboiled - upravená horkou parou – poté se nerozváří a nelepí Pufovaná - burisony Jasmínová rýže Basmati rýže - aromatická, pěstuje se v předhůří Himalájí Divoká rýže - je černá rýže (nejedná se o rýži, je to vodní tráva, která má oříškovo příchuť). Pěstuje se v Jižní Americe, konzumuje se málo, spíše slouží jako dekorace.

9 VÝROBKY Z RÝŽE Škrob Mouku Rýžové víno - saké Pálenku 6. http://www.hayashi.cz/sake-traditional-sake-1500ml-produkt_idt-3067

10 Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google