Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."— Transkript prezentace:

1 Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 L I P I D Y

4 ! Tuky jsou estery alkoholu glycerolu a kyselin s vyšším počtem atomů uhlíku v molekule (především kyseliny palmitové, stearové a olejové). ! Tuky jsou estery alkoholu glycerolu a kyselin s vyšším počtem atomů uhlíku v molekule (především kyseliny palmitové, stearové a olejové). V organismech vznikají esterifikací: glycerol + mastné kyseliny → tuk + voda

5 Podle původu dělíme tuky na: ● Rostlinné tuky jsou složeny hlavně z nenasycených mastných kyselin. Výjimkou jsou olivový a palmový olej a zejména kokosový a palmojádrový tuk.

6 ● Živočišné tuky obsahují více nasycených mastných kyselin, které jsou ze zdravotního hlediska hodnoceny méně příznivě. Výjimkou je rybí olej, obsahující velké množství n-3 poly nenasycených mastných kyselin. Vepřové sádloŠkvarkové vepřové sádlo Husí sádlo

7 Tuky se získávají z přírodních materiálů: a) lisováním (semena nebo plody rostlin) b) vytavováním (škvaření sádla) c) extrakcí (vyluhováním) v organických rozpouštědlech

8 Extrakce lipidů z vaječného žloutku http://www.youtube.com/watch?v=Jgk1pBVWpH 0

9 Tuky dělíme podle skupenství na : ● kapalné (oleje) s převahou nenasycených mastných kyselin (získáváme je z rostlin lisováním např. slunečnicový, olivový) ● tuhé, obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, mají živočišný původ např. vepřové sádlo, jelení lůj, z živočišných tkání se vytavují nebo vyluhují organickými rozpouštědly (extrakce) Domácí vepřové sádlo Slunečnicový olej

10 Vlastností tuků: ● nízká teplota tání ● nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech ● jsou lehčí než voda a hydrofóbní (vodu odpuzující) http://www.youtube.com/watch?v=xD9LY6XumSE&list=PLJTOOV6TlEH7zSdBNezdZygPHG2xfvso W http://www.youtube.com/watch?v=cA9okFjrvOc

11 Vlastností tuků: ● žluknou = rozkládají se na glycerol a mastné kyseliny (změna barvy tuku a zápachu) ● Návrh na laboratorní práci: ● Porovnání vlastností čerstvého a žluklého másla ● Na Petriho misky dejte kousek čerstvého a kousek žluklého másla. Navlhčete pH papírek a přiložte ke vzorkům másla. Pozorujte zbarvení papírků. ● Pozorování a závěr: ● Žluklé máslo obsahuje kyselinu máselnou, což dokazuje zčervenání indikátorového papírku.

12 Vlastností tuků: ● zmýdelňování: tuk + hydroxid sodný → glycerol + mýdlo ● Návrh na laboratorní práci: ● Zmýdelnění tuků ● Do kádinky o objemu 150 ml dejte 10 g sádla, 10 ml 40% roztoku NaOH a 10 ml ethanolu pro urychlení reakce. Směs zahřívejte na vodní lázni. ● Pozorování a závěr: ● Část získaného mýdla rozpusťte v 10 ml vody ve zkumavce. Po protřepání obsahu zkumavky se v ní utvoří pěna což dokazuje přítomnost mýdlové hmoty.

13 Ztužování tuků: Pro potravinářské účely se z kapalných olejů vyrábějí pevné tuky. Při ztužování tuků reaguje vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru (nikl). Během ztužování tuků zanikají dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin. Další úpravou meziproduktů se vyrábějí margaríny a pomazánkové másla. Mají různý obsah vody a dalších přísad, které zlepšují jejich trvanlivost a výživovou hodnotu.

14 Různé druhy pomazánkového másla

15 Zopakuj si: ● Doplň: ● ….......... + mastné kyseliny → tuk + voda V organismech tuky vznikají …............. Tuky mají …........ teplotu tání, jsou …............... ve vodě a …............ v organických rozpouštědlech, jsou ….... než voda. ● Vyber správné tvrzení: ● Tuky jsou rozpustné ve vodě.ANO NE ● Tuky mají nízky obsah energie.ANO NE ● Tuky jsou surovinou pro výrobu mýdel.ANO NE

16 Zopakuj si: ● Doplň: ● glycerol + mastné kyseliny → tuk + voda V organismech tuky vznikají esterifikací. Tuky mají nízkou teplotu tání, jsou nerozpustné ve vodě a rozpustné v organických rozpouštědlech, jsou lehčí než voda. ● Vyber správné tvrzení: ● Tuky jsou rozpustné ve vodě.ANO NE ● Tuky mají nízky obsah energie.ANO NE ● Tuky jsou surovinou pro výrobu mýdel.ANO NE

17 Věty ukrývají známé látky, které patří mezi tuky. Najdi je a podtrhni: ● Zadaná domácí úloha má složité řešení. ● Domů jel na kole jako blesk. ● Oslavenec jásá dlouho do noci. ● Nahoru jdeme pěšky, dolů jedeme tobogánem. ● Vlhké dřevo skoro nehořelo, jen doutnalo.

18 Věty ukrývají známé látky, které patří mezi tuky. Najdi je a podtrhni: ● Zadaná domácí úloha má složité řešení. ● Domů jel na kole jako blesk. ● Oslavenec jásá dlouho do noci. ● Nahoru jdeme pěšky, dolů jedeme tobogánem. ● Vlhké dřevo skoro nehořelo, jen doutnalo.

19 POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-312-4 ● Obr.1: Stock Photo: Olive oil and whole olives. Www.dreamstime.com [online]. 2014 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://www.dreamstime.com/stock-photo-olive-oil-whole-olives-black-green-image38992800http://www.dreamstime.com/stock-photo-olive-oil-whole-olives-black-green-image38992800 ● Obr.2, 3, 4, 5: Sádlo (tuk). Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo_(tuk) http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1dlo_(tuk) ● Obr.6: Olej. Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Olejhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Olej ● Obr.7: Pomazánkové máslo. Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pomaz%C3%A1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo http://cs.wikipedia.org/wiki/Pomaz%C3%A1nkov%C3%A9_m%C3%A1slo ● Rozpustnost lipidů. Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=cA9okFjrvOc http://www.youtube.com/watch?v=cA9okFjrvOc ● Důkaz hydrofobního charakteru lipidů. Www.youtube.com [online]. 2012 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=xD9LY6XumSE&list=PLJTOOV6TlEH7zSdBNezdZygPHG2xfvsoW http://www.youtube.com/watch?v=xD9LY6XumSE&list=PLJTOOV6TlEH7zSdBNezdZygPHG2xfvsoW ● Extrakce lipidů z vaječného žloutku. Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2014-09-27]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=Jgk1pBVWpH0 http://www.youtube.com/watch?v=Jgk1pBVWpH0 ●


Stáhnout ppt "Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google