Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilKryštof Tichý
1
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 67
2
Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů
3
Nealkoholické nápoje Mezi nealkoholické nápoje se řadí ty nápoje, které obsahují 0 až 0,4 hmot % (0 až 0,5 obj. %) ethanolu. Patří sem zejména: –Mošty, –Ovocenky, –Dřeňové nápoje, –Sirupy, –Limonády, –Stolní a minerální vody. Zdroj: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/maso/nealko.htm http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/maso/nealko.htm Zdroj: http://www.interspar.cz/spar/nas_sortiment/potraviny/napoje/nealk oholicke_napoje.htm http://www.interspar.cz/spar/nas_sortiment/potraviny/napoje/nealk oholicke_napoje.htm
4
Suroviny pro výrobu Základními surovinami pro výrobu jsou: –Voda – (pitná voda, pramenitá voda, přírodní minerální voda, kojenecká voda) –Ovoce, –Některé druhy zeleniny, –Oxid uhličitý, –Organické kyseliny, –Aromatické látky, barviva a konzervanty. Zdroj: http://www.abra.eu/moduly/abecedne/gastrovyroba/http://www.abra.eu/moduly/abecedne/gastrovyroba/
5
Ovoce jako surovina při výrobě nápojů Ovoce Nejčastěji se využívají: –Jablka – obsahují 10% cukru a výlisnost se pohybuje kolem 70%, –Hrušky – obsahují až 9% cukru a výlisnost do 60%, –Peckové ovoce višně – jejich šťáva je ostře kyselá, barevná a kořeněně aromatická, obsah cukru až 10% a výlisnost je 67%, dále se používají: – třešně, broskve, meruňky, – švestky se nepoužívají – dají se omezeně lisovat. Zdroj: http://www.i60.cz/clanek_1214_alergiky-umi-potrapit-i-zdrave-ovoce- nejvice-hrusky-a-jablka.htmlhttp://www.i60.cz/clanek_1214_alergiky-umi-potrapit-i-zdrave-ovoce- nejvice-hrusky-a-jablka.html Zdroj: http://www.recepty.cz/clanek/ingredience/sladke-a- jedinecne-87http://www.recepty.cz/clanek/ingredience/sladke-a- jedinecne-87
6
Ovoce jako surovina při výrobě nápojů Drobné ovoce –Rybíz – obsahuje až 5% cukru a výlisnost je 70%. –Jahody – 6% cukru, 75% výlisnost, –Maliny, ostružiny, borůvky, šípky. Exotické ovoce –Citrusové plody – citrony, pomeranče,grepy, –mango, ananas, moruše. Zdroj: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/biozahrada-jak-pestovat- drobne-ovoce-bez-chemiehttp://abecedazahrady.dama.cz/clanek/biozahrada-jak-pestovat- drobne-ovoce-bez-chemie Zdroj:http://www.zaria.cz/clanek/recepty/exoticke-ovoce/20340
7
Zeleninajako surovina při výrobě nápojů Zelenina jako surovina při výrobě nápojů K výrobě nápojů se ze zeleniny používá především rajčata, mrkev, celer, petržel a červená řepa. RajčataRajčata – obsahují asi 0,5% kyselin, hodně vitamínu C,A,B 1,B 2. KarotkaKarotka obsahuje až 8% cukru a používá se především pro výrobu limonád, sirupů a k barvení nápojů, díky obsahu karotenu. Zdroj: http://www.bizy-bee.com/holky/zdravihttp://www.bizy-bee.com/holky/zdravi Zdroj: http://maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Mrkva- %E2%80%93-ako-posobi-na-organizmus---2--diel.aspxhttp://maggi.sk/Magazin/Sezonna-kuchyna/Mrkva- %E2%80%93-ako-posobi-na-organizmus---2--diel.aspx
8
Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Kolovník Tropický strom z Afriky, ze kterého se využívají plody (semena). Semena obsahují škrob, bílkoviny, alkaloid kofein (0,5 – 3%) a theobromin (0,1%). Extrakty semen se používají pro výrobu kolových sirupů a různých limonád.Chiniovník Používá se kůra stromu, extrát obsahuje až 25 alkaloidů, které poskytují hořkou chuť, využívá se při výrobě tonikových limonád. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolovn%C3%ADk_za%C5%A 1pi%C4%8Dat%C4%9Bl%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kolovn%C3%ADk_za%C5%A 1pi%C4%8Dat%C4%9Bl%C3%BD Zdroj: http://www.zdravysvet.sk/kategoria/bylinkaren/bylinne- caje-od-gresika/chininovnik---kora-50g/ http://www.zdravysvet.sk/kategoria/bylinkaren/bylinne- caje-od-gresika/chininovnik---kora-50g/
9
Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Koka Keř a strom z Jižní Ameriky, obsahující v listech alkaloid kokain (až 1%), který má anestetické účinky, Extrát se využívá pro výrobu limonád.Vanilka Pěstuje se pro 15 – 30 cm dlouhé tobolky, obsahující vanilin. Používá se své charakteristické aroma. Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kokainovn%C3%ADk_pra v%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kokainovn%C3%ADk_pra v%C3%BD Zdroj: http://www.zmrzlinaurubinu.cz/index.php/vanilka/ http://www.zmrzlinaurubinu.cz/index.php/vanilka/
10
Další vybrané suroviny pro výrobu nápojů Máta peprná Obsahuje až 3% silic, tvořené alkaloidy - menthol a limonen, Používá se jako aromatická přísada pro výrobu nápojů. Další suroviny: Anýz vonný, Fenykl obecný, Koriandr setý, Lékořice, Jalovec obecný. Zdroj: http://entrofood.com/wiki/ingredients/mint/http://entrofood.com/wiki/ingredients/mint/
11
Kontrolní otázky 1.Vyjmenujte základní suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů? 2.Jaké druhy ovoce používáme nejčastěji pro výrobu nealkoholických nápojů? 3.Jaké další suroviny se používají k výrobě nealkoholických nápojů?
12
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. LIBOR MAŠEK. Potraviny a nápoje v kostce. 1 Vydání. Třebestovice: Ratio, 2008.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.