Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČAS2 TEMA: Pranostiky OBDOBÍ: září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČAS2 TEMA: Pranostiky OBDOBÍ: září 2012."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČAS2 TEMA: Pranostiky OBDOBÍ: září 2012

2 PRANOSTIKY Odvěkou touhou lidí bylo předpovídat počasí. Jeho změny se snažili vypátrat a předvídat pozorováním zákonitostí přírodních jevů. V tomto snažení tkví kořeny pranostik a předpovědí. Myslíš, že lidé věřili pranostikám? Vyber si nějakou pranostiku a pokus se ji vysvětlit. K čemu pomáhaly pranostiky.

3 LEDEN V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. Suchý leden, mokrý červen. Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu. Lenivého tahá mráz za nos, před pilným smeká. Na Nový rok o slepičí krok. Je-li na Nový rok hezky, budou pěkné žně. Jak na Nový rok, tak po celý rok. Leden jasný, roček krásný.

4 ÚNOR Když mrzne na Petra nastolení, mrznout bude 40 dní bez prodlení. Je-li na svatého Petra nastolení mráz, bude mrznout ještě 14 dní. Na svatého Valentýna zima sílit počíná. Svatý Valentýnek - jara tatínek. Na svatého Valentina zamrzne i kolo mlýna. Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna. Na Hromnice jasná noc - bude ještě mrazů moc. Zelené Hromnice - bílé velikonoce.

5 BŘEZEN Na svatého Josefa sníh - urodí se hojně bílého jetele. Josef s Marií (23. 3.) zimu zaryjí. Je-li na svatého Josefa hezky, urodí se málo obilí. Je-li na svatého Josefa vítr, potrvá čtvrt roku. Sníh v březnu škodí osení i vinné révě. Kolik mlh v březnu, tolik lijavců v roce. Březen - za kamna vlezem.

6 DUBEN Svatého Marka deštivo - sedm týdnů blátivo. Před Jiřím sucho, po něm mokro. Ondřej mosty staví, Jiří je odplaví. Na svatého Jiří rodí se jaro. Když na Vojtěcha prší, nebude ovoce. Na velikonoce jasno - bude laciné máslo.

7 KVĚTEN Májová kapka platí nad dukát. Déšť svaté Žofie švestky ubije. Svatá Žofie políčka často zalije. Prší-li na prvního května, bývá málo žita a sena. Jestli se Filip a Jakub zasměje, jistě se hnedle čočka zaseje. Na Jakuba a Filipa zelená se každá lípa.

8 ČERVEN Je-li od Petra až do Vavřince parno, bývá v zimě dlouho studeno. O Petru-li prší, po třicet dní déšť se vrší. Petr rozsévá houby, Pavel myši, když prší. Svatý Jan dešťů je přítel. Co v červnu nedá do klasu, červenec nažene v času. Netřeba v červnu o déšť prositi, přijde, jak začnem kositi.

9 ČERVENEC Co červenec neuvaří - srpen nedopeče. Červenec horký, pěkné jsou vdolky. Prokop – zelí okop! Není-li na Svatou Markétu slunečno, dostaneme sotva seno domů za sucha. Déšť o Markétě trvá čtrnáct dní a zvěstuje špatný čas pro sklízení sena i obilí

10 SRPEN Šedá mlha v srpnu nezdravá. Je-li na Bartoloměje čas, je z lisu kvas. Na svatého Bartoloměje sedlák žito seje. Ať si kdo chce co chce říká, v srpnu ještě do rybníka. Na svatého Vavřince brambory do hrnce! Jak Vavřinec navaří, tak se podzim podaří. Nejsou-li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu. Když srpen z počátku hřeje, ledový vítr v zimě dlouho věje.

11 ZÁŘÍ Teplé září - říjen se mračí. Na Panny Marie narození vlaštovek shromáždění. Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. Jaké počasí na Panny Marie narození, takové bude osm neděl. Neprší-li o Mikuláši bude suchý podzim. Prší-li hodně v září, vesele se sedlák tváří.

12 ŘÍJEN Svatý František zahání lidi do chýšek. Svatý František - v poledne košile, ráno kožíšek. Déšť na Havla, déšť na Vánoce. Svatý Havel stojí za to, jaké bude příští léto. Svatý Havel do zelí zajel. Když se do svatého Havla nesklidí zelí, je neuvařlivé. Opadá -li listí do polovice října, svatý Havel na poli zastaví práci a bude mokrá zima. Září víno vaří, říjen mačká hrozen.

13 LISTOPAD Když na dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje. Na Bohumíra příroda k spánku se ubírá. Jaké počasí je na svatého Bohumíra, takové i březen mívá. Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí. Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

14 PROSINEC Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí i len. Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc. Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu. Jaký prosinec - takový červen. Studený prosinec - brzké jaro.

15 Anotace slouží k rozvoji slovní zásoby, k rozšíření vědomostí z učiva v oblasti Člověk a jeho svět žák tvoří otázky, vysvětluje význam slov, odpovídá na otázky, vyhledává informace z naučné literatury tento materiál je zaměřen na typické znaky ročního období, popisuje charakteristiku jednotlivých období, význam pranostiky Citace Encyklopedie předškoláka. Svojtka&Co., s.r.o., 2010. ISBN 978-80-256-0095-5. DAGMAR ŠOTTNEROVÁ. Lidové tradice. Rubico, 2009. ISBN 978-80-7346-096-9 http://www.rceni.cz/pranostiky


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČAS2 TEMA: Pranostiky OBDOBÍ: září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google