Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIlona Michaela Pešková
1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3008 Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: 26.11.2012 (nutno poznamenat v TK) Třída: Číslo materiálu : VY_32_VENOSOVA_CH9_10 9
2
Anotace: Jméno autora (vč. titulu): Škola - adresa: Ročník: Předmět: Klíčová slova: 9. ročník Chemie Ing. Linda Venosová ZŠ a MŠ Břeclav, Kpt. Nálepky 7 derivát uhlovodíků, karboxylová kyselina, aminokyselina Výklad učiva deriváty uhlovodíků – karboxylové kyseliny - charakteristika, vlastnosti, význam a použití. Vhodné pro žáky 8., 9. třídy.
3
Karboxylové kyseliny
4
1. K ARBOXYLOVÉ KYSELINY obsahují v molekule skupinou -COOH název tvoříme přidáním koncovky –ová k uhlovodíku, mají i triviální názvy Např. metan – kyselina metanová – kys. mravenčí etan – kyselina etanová – kys. octová butan – kyselina butanová – kys. máselná
5
K YSELINA MRAVENČÍ = KYSELINA METANOVÁ vzorec: HCOOH výskyt: Je obsažena ve žlázách v zadečcích mravenců – při kousnutí způsobuje pálení kůže. Způsobuje žahavost kopřiv – obsažena v chloupcích kopřiv. použití: Desinfekce – hubí bakterie. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illustration_Urtica_dioica0.jpg
6
K YSELINA ETANOVÁ = KYSELINA OCTOVÁ vzorec: CH 3 COOH vznik: Vzniká z etanolu (kvašením jeho roztoků)… použití: desinfekce potravinářské účely – ocet je 5 – 8% vodný roztok kyseliny octové
7
K YSELINA CITRONOVÁ označení: E 330 výskyt: Je obsažena citrusových plodech a nezralém ovoci. použití: konzervační látka (nápoje,džusy,marmelády…) proti srážení krve při transfuzi http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Citrus_x_limon_- _K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-041.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kyselina_citronov%C3%A1.png
8
K YSELINA BENZOOVÁ označení: E 210 použití: konzervační látka (hořčice, nápoje…) !!! Má mírně dráždivé účinky: Nevhodná pro děti do 3 let. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bockwurst_.jpg?uselang=cs
9
KYSELINA PALMITOVÁ C 15 H 31 COOH A KYSELINA STEAROVÁ C 17 H 35 COOH o Získávají se: kyselina palmitová – z kokosového oleje kyselina stearová – z hovězího loje o Používají se: výroba mýdel, šamponů, pěn do koupele, sprchových gelů
10
A MINOKYSELINY Karboxylové kyseliny obsahující –NH 2 skupinu jsou základním stavebním kamenem bílkovin. Nejjednodušší AK – glycin (E 640) – použití v potravinových doplňcích pro sportovce, kulturisty…
11
Použitá literatura: Chemie 8 – učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia Autoři PhDr. Jiří Škoda, Ph.D., PaedDr. Pavel Doulík, PhD. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006 ISBN 80-7238-442-2
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.