Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."— Transkript prezentace:

1 Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 K V A Š E N Í

4 Definice: ● Kvašení (fermentace), zkráceně také někdy označováno jako kvas, je přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek, obvykle sacharidů a vznikají látky energeticky chudší. ● V potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se účastní mikroorganismy (např. kvašení piva, vína, těsta apod.).

5 V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy.

6 Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie.

7 Z průmyslově využívaných kvašení je nejvýznamnější kvašení alkoholové a mléčné.

8 Alkoholové kvašení ● Je to biochemický proces, při kterém jsou rostlinné polysacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek. ● Při anaerobních podmínkách kvasinky přeměňují glukózu na (pro lidstvo již po několik tisíciletí oblíbený produkt) ethanol a jako vedlejší produkt vzniká oxid uhličitý. ● Fermentace sumárně: ● glukóza → 2 CO 2 + 2 ethanol

9 Kvasinky: ● Kvasinky jsou jednobuňěčné houby. ● Mají schopnost kvašení. ● Slisováním kvasinek pivních s moukou se získávají kvasnice (droždí), využívané k výrobě různých druhů kynutého pečiva, např. chleba, rohlíků apod. Pekařské droždí

10 Pozorování ● Malé množství droždí (kvasnic) rozmíchejte ve vodě. ● Z této směsi připravte mikroskopický preparát. ● Pod mikroskopem pozorujete kvasinky. ● Ke směsi pak přidejte cukr a nechte asi hodinu v teple. ● Následně pozorujete pučící kvasinky.

11 Pivovarský sklep klasické koncepce – otevřené kvašení piva

12 Kvašení vína: http://www.youtube.com/watch?v=O8c9hpFQHr 4

13 Mléčné kvašení ● Je to anaerobní kvasný proces, při němž bakterie vyrábějí z jednoduchých sacharidů (hlavně mono-, di- a oligosacharidů) kyselinu mléčnou. ● Tato fermentace je náročná na podmínky prostředí, původci často vyžadují vitamíny a dusíkaté organické látky. ● Využívá se například ke konzervaci okurek, při výrobě tvarohů, sýrů apod.

14 Fermentace mléka

15 Alkoholové a mléčné kvašení - schéma Glukóza glykolýza 2 ATP kvasinky bakterie nebo rostlinné buňky (kysnutí mléka, nedostatečně zásobené kvašení okurek, kyslíkem zelí, siláže) ETHANOL KYSELINA PYROHROZNOVÁ KYSELINA MLÉČNÁ

16 Návrh laboratorní práce: Důkaz uvolňování CO 2 při kvašení: ● Do kuželové baňky dejte trochu teplé vody (cca 40°C). Nasypejte do ní sušené kvasnice a lžičku cukru. Vše protřepejte. Přes otvor baňky připevněte nafukovací balónek a baňku postavte do nádoby s teplou vodou. ● Pozorování a závěr: ● Při zvýšení teploty a dostatku potravy (cukru) vylučují kvasinky jako vedlejší produkt CO 2, který nafoukne balónek.

17 POUŽITÉ ZDROJE: ● Obr.1: Kvašení. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-06-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD ● Obr.2: Spilka. Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-09-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Spilka http://cs.wikipedia.org/wiki/Spilka ● Obr.3: Wine Fermentation - Stock Image. Depositphotos.com [online]. 2010 [cit. 2014-09- 30]. Dostupné z: http://depositphotos.com/4083611/stock-photo-wine- fermentation.html?sst=0&sqc=7&sqm=1560&sq=3lx67fhttp://depositphotos.com/4083611/stock-photo-wine- fermentation.html?sst=0&sqc=7&sqm=1560&sq=3lx67f ● Obr.4, 5:Kvasinky. Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-09-30]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky#V.C3.BDznam_a_vyu.C5.BEit.C3.AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvasinky#V.C3.BDznam_a_vyu.C5.BEit.C3.AD ● Naše první medovina už kvasí. Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2014-09-30]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=O8c9hpFQHr4http://www.youtube.com/watch?v=O8c9hpFQHr4


Stáhnout ppt "Ch_057_Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační."

Podobné prezentace


Reklamy Google