Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilŽaneta Sedláčková
1
Obezita.
2
Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI 19 - 24 NadváhaBMI 24 - 30 Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká obezita BMI nad 40
3
Obezita - chorobné zvýšení tělesné hmotnosti nadměrným hromaděním tělesného tuku.
4
Typy obezity Mužský typ Typ jablko Velké břicho, viscerální tuk Zvýšená rizika KVCh Ženský typ Typ hruška Mohutné hýždě a boky
5
Obvod pasu – riziko KVCh zvýšené riziko vysoké riziko Muži > 94cm > 102 cm Ženy > 80cm > 88 cm
6
Poměr pas/boky WHR Waist to Hip Ratio Ženy > 0,85 Muži > 1,00
7
Zdravotní rizika obezity akcelerace ATS, hypertense, CMP, IM diabetes mellitus, dna žlučové kameny, pankreatitida degenerativní onemocnění kloubů varixy, trombozy, kožní onemocnění dechové potíže ( Pickwickův syndrom) vyšší výskyt nádorů ( gynekol., GIT) poruchy plodnosti u žen vyšší výskyt deprese snížení společenského uplatnění
8
Příčiny obezity - primární obezita - genetika 70% + rodinné zvyklosti -nepoměr mezi přijatou a vydanou energií ( v záp. Evropě t.č. nestoupá kalorický příjem ale zřetelně klesá výdej) -sekundární obezita ( méně než 1%) - léky
9
Therapie obezity Omezení příjmu Zvýšení výdeje tělesným pohybem Výchova ke zdravému stravovacímu režimu - pozor na „ jo-jo“ Redukce na 4000 kJ ( popř. 2500kJ)
10
Therapie obezity Správný podíl živin Bílkoviny 1g /kg ideální hmotnosti Sacharidy alespoň 50 g/den Tuky – snížit maximálně Není zázračná dieta, pozor na pitný režim
11
Therapie obezity Instantní redukční diety – obsahují vlákninu,bílkoviny, minerály, vitaminy JENOM ! zcela nahradí porci jídla
12
Therapie obezity Anorektika -léky snižující chuť k jídlu ( Adipex, ….) -orlistat – Xenical, Alli - lék snižující vstřebávání tuků -projímavé čaje ( při obstipaci)
13
Therapie obezity Vložení bezoáru ( balonku) do žaludku -půl roku -podpoří zdravé stravovací návyky -žaludek je elastický -riziko komplikací při poškození bezoáru
14
Therapie obezity Chirurgická bandáž žaludku Kosmetické operace ( liposukce, plastika břišní stěny, prsou )
15
Podvýživa.
16
-nedostatečný přívod všech nebo některých složek potravy Stadia malnutrice - kachexie - marasmus
17
Klasifikace podvýživy 1.Marasmus ( marantický typ) ( proteino-kalorická, nestresová) 2.Kwashiokor ( proteinová, stresová) rychlý vznik při kritickém stavu ( úbytek až 250 g svalů/den)
18
Příčiny vzniku podvýživy 1.Nedostatečný přívod potravin 2.Poruchy trávení a vstřebávání 3.Metabolické poruchy 4.Zvýšené ztráty 5.Zvýšená potřeba
19
Nedostatečný přívod potravin nutriční závislost – chudoba genocida, válka, katastrofy nemožnost nakupovat nemožnost vařit závislost na krmení
20
Nedostatečný přívod potravin Nechutenství ( anorexie) až odpor k jídlu
21
Nedostatečný přívod potravin Poruchy žvýkání a polykání Obstrukce horní části GIT, zvracení Dietní omezení, alergie Odmítání jídla – demence Odmítání jídla – mentální anorexie (339) Odmítání jídla - protestní hladovky
22
Poruchy trávení a vstřebávání Malabsorbce St.p. resekcí žaludku St.p resekcích střeva – syndrom krátkého střeva
23
Metabolické poruchy Choroby jater, ledvin Diabetes mellitus
24
Zvýšené ztráty průjmy píštěle rány
25
Zvýšená potřeba Růst, gravidita, laktace horečka, infekce, trauma, operace, rekonvalescence Zvýšené metabolické nároky ( nadměrná fyzická námaha, hyperfunkce štítné žlázy …)
26
Důsledky podvýživy Oslabení imunitního systému – vyšší riziko infekčních komplikací Snížení fyzické a psychické výkonnosti ( potíže s odpojením UPV) Zpomalení hojení ran, dekubity Prodloužení rekonvalescence
27
Diagnosa podvýživy -pokles tělesné hmotnosti o 15% v 6 měs. -snížený kožní turgor, není podkožní tuk, chabé svaly, otoky DK, padání vlasů, ochlupení, koutky, krvácení dásní -snížení svalové síly -opoždění vývoje, zpomalení růstu u dětí
28
Diagnosa podvýživy Antropometrické metody Pokles svalové síly Laboratoř – pokles albuminu, transferinu a prealbuminu Anemie Hypolipidémie Deplece elektrolytů, metabol. acidosa
29
Terapie podvýživy Výpočet potřeby energie Výpočet potřeby bílkovin ( dusíková bilance) Bílkoviny 0,7 -1,2 g/kg/den ( až 2g) Sacharidy 170-400 g/den Tuky max. 30% energie/den Ionty, stopové prvky, vitaminy
30
Therapie podvýživy Enterální vyživa -norm. kuchyňská strava -tekutá ( NGS) -farmaceutická ( sipping, NJS...) - polymerní, chem.definovaná, specifická Parenterální výživa - all-in-one, multi bottle system
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.