Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLibor Staněk
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Směry ve výživě, nesprávné návyky a civilizační choroby
2
Základní výživové směry Každý výživový směr má určité zásady. Probíhají různé diskuze o každém z nich, který je nejzdravější, který život ohrožuje atd. Pokud někoho něco zaujme, lze najít na specializovaných webech další informace.
3
Zdravá výživa Makrobiotika Směry založené na vyloučení živočišné potravy Nábožensky orientované výživové směry či doporučení Holistické a léčitelské přístupy k výživě Ostatní dietní přístupy
4
Nedostatečná a nevyvážená výživa Podvýživa - vzniká při nedostatku některýchživin, nebo nedostatku některých vitamínů - může být způsobena i chybějící esenciální složkou z některé živiny - může být způsobena i vlivem některých chorob (člověk nemůže z potravy získat složku, kterou potřebuje)
5
- může způsobit hyperfunkci štítné žlázy, infekce, nádory, jaterní choroby atd. - u starých lidí to může způsobit nedostatečný chrup - je často spojena s dlouhodobým hladověním nebo nízkým energetickým příjmem - zdrojem energiepři spotřebování zásobního tuku jsou bílkoviny vlastních tkání (tyto bílkoviny tělo potřebuje mimo jiné i pro tvorbu biologicky aktivních látek, např. hormonů, enzymů, obranných látek)
6
Hladovění –nepřijímá-li člověk potravu více než 24 hodin, jedná se o hladovění –při hladovění lidský organismus spotřebovává svoje zdroje –zásoby glykogenu se spotřebují za 1–2 dny –energii bere z tuků (80–90 %), bílkovin (10– 20 %) –na počátku hladovění nastává intenzivní pocit hladu v době jídla, postupně se chuť k jídlu zmenšuje, až se ztratí
7
–hladovění je možné vydržet při zachování přívodu tekutin do maximální ztráty 50–60 % tělesné hmotnosti –dlouhodobé hladovění může skončit bezvědomím až smrtí –hladovět se může z nejrůznějších příčin: nedostatek potravin nechutenství při chorobě, depresi, narkomanii při úrazech nebo operaci dutiny ústní nebo nemoci trávicího ústrojí chronické otravy např. alkoholem
8
při průjmech, kdy dochází ke snížení střebávání živin nedostatečné vylučování enzymů žaludkem nebo slinivkou břišní
9
Proteino-energetická podvýživa (marasmus) –vzniká při nedostatečném příjmu bílkovin a energie –nejtěžší důsledky jsou u dětí, u nichž dochází k ubývání svalů (atrofie) a k extrémně nízké hmotnosti
10
Mentální anorexie –porucha způsobená úmyslným snižováním hmotnosti –dochází k averzi k jídlu –projevuje se výrazným poklesem hmotnosti, obavou z tloustnutí při absolutní vyhublosti –anorektici cvičí, používají projímadla, prostředky pro odvodnění a zamezení pocitu hladu –dochází k poruchám krvetvorby, zažívacím potížím, k zácpě, ke zlomeninám, snížení imunity, k selhání ledvin, některé případy končí i smrtí
11
Mentální bulimie –častější než mentální anorexie –člověk se přejídá, přehnaně kontroluje svou tělesnou hmotnost –hlavními příznaky je požití velkého množství stravy s následným zvracením, požití projímadel, léků, cvičením, hladovkou –nebezpečný je návyk na zvracení a projímadla
12
Civilizační choroba – obezita –chronické onemocnění, které postihuje děti i dospělé –otylost se stává epidemií (v České republice trpí nadváhou 66 % mužů, 54 % žen, 13–15 % dětí) –mezi dospělými lidmi v naší republice je více než 1 milion lidí s BMI nad 30 –obezita vzniká vzájemným působením dědičnosti a vlivu prostředí
13
–dědičnost se podílí na velikosti hmotnostní indexu BMI asi 25–40 % a také na obsahu tuku v břiše 50–60 % –dědičnost se uplatňuje rozdílnou schopností spalovat základní živiny (hlavně tuky) –na vzniku obezity se mohou podílet i rodinné zvyklosti, jako je výběr a množství zkonzumované potravy nebo malé množství pohybových aktivit
14
–metabolická otylost (3 % případů) nastává při poruše činnosti některých žláz s vnitřní sekrecí –otylost vždy znamená nerovnováhu mezi příjmem a výdajem energie Hodnocení obezity –o obezitě se hovoří, když podíl tukové tkáně na celkové tělesné hmotnosti přesáhne u žen 25 % a u mužů 20 % –přiměřená hmotnost podle Brucova vzorce je taková, že zdravý člověk nemá mít větší hmotnost, než kolik měří cm nad 1 m
15
Stanovení hmotnostního indexu (BMI body mass index) –vypočítává se z tělesné hmotnosti (v kilogramech) a výšky (v metrech) BMI = hmotnost / výška 2
16
Nemoci způsobené obezitou Metabolická a oběhová onemocnění Ischemická choroba srdeční Diabetes melitus typu II Dna Zvýšený krevní tlak Vysoká hladina cholesterolu Onemocnění pohybového aparátu
17
KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.144–148. Zdroje
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.